Dimecres 6 de Gener de 2021, Festa de l’Epifania.
22273
single,single-post,postid-22273,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

Venim d’Orient per adorar al vostra rei…

06 Ene Venim d’Orient per adorar al vostra rei…

“Venim d’Orient per adorar al vostra rei...” Sant Ignasi de Loiola

Dimecres 6 de Gener de 2021, Festa de l’Epifania. Mt 2, 1-12

“Venim d’Orient per adorar al vostra rei…”
Uns reis vinguts de fora

Celebrem la gran festa de l’Epifania del Senyor. Epifania vol dir “manifestació”. En altres temps es parlava de les tres manifestacions del Nadal: el naixement, els reis i el baptisme. Actualment, la predicació no es centra tant en establir una mena de correlació sinó en aturar-se i contemplar cadascuna d’aquestes manifestacions, per què tenen els seus trets característics per elles mateixes, independentment les unes de les altres. En el cas que ens ocupa, el de l’Epifania, el tret fonamental és la universalitat.

Efectivament, el fet que uns personatges vinguts d’Orient –que siguin reis o no ja forma part de l’imaginari de l’època– ens està dient una cosa molt concreta: el reconeixement ve de lluny, és global. Una expressió molt nostra… No només és un reconeixement de l’acompliment de les profecies sobre el messies que havia de venir –una de les fixacions dels evangelis– sinó que aquest reconeixement ve de part d’estrangers vinguts de lluny, una cosa inconcebible en temps de Jesús. Els jueus no només creien que eren el poble escollit per Déu, que només ells eren els dipositaris de la salvació, sinó que els altres pobles n’estaven exclosos, més encara, no tenien ni la capacitat de creure. Jesús, en l’evangeli, rebatrà amplament aquesta teoria. Jesús, no només es farà amb persones no jueves –paganes– sinó que, fins hi tot els hi reconeixerà la seva fe, la seva capacitat de creure! Escandalós.

El missatge d’aquest dia és molt clar: la salvació és per a tothom. Tots els pobles en tenen dret. A tots s’ha d’enunciar la bona nova de l’Evangeli. Els deixebles, a la llum de la Pasqua, de ben segur que ho varen veure clar. “Qui som nosaltres per posar barreres a l’Esperit que s’està manifestant als no jueus?” diu Pere en la seva 1ª carta. I si ho diu Pere que és el cap vol dir que ho diu tota l’Església. I aquí hi entrem nosaltres. Aquesta és també la nostra missió. Anunciar l’evangeli a tothom, sense fer distincions. Els reis mags ens ho anuncien. De ben segur que ells també ho deurien dir a tothom en tornar als seus reialmes.

Xavier Moretó, rector.

1Comentari
 • Guillermo Lázaro
  Publicat 16:15h, 09 enero Responder

  La Epifanía, la manifestación de Jesús a todos los pueblos, parece demostrar que Jesús es único y universal salvador, y así se había entendido siempre. Sin embargo, surge la cuestión de cómo pudieron salvarse los hombres anteriores a la venida de Cristo, y los que profesan religiones distintas a la cristiana, los que no han conocido a Jesús, o los que no lo aceptan por ser ajeno a la religión que practican. El asunto es demasiado complicado y hasta inoportuno para un comentario a una homilía perfecta. Solo apuntaré que, para los teólogos, la cuestión es doble: la unicidad de Jesús como salvador y la universalidad de su salvación. Jesús es el único salvador y no hay, ni ha habido, otras encarnaciones ni otros salvadores, y, su salvación es universal, para todos los pueblos y culturas. De ahí la obligación de la Iglesia de dar a conocer a Jesucristo a todos los hombres de la tierra, según el mandato del propio Salvador. Las diversas posiciones teológicas pueden agruparse en exclusivistas, inclusivistas y pluralistas o relativistas.
  La Declaración “Dominus Iesus” de la Congregación para la Doctrina de la Fe específica la doctrina de la Iglesia en el sentido indicado, y es de lectura muy interesante. Es del 6 de Agosto del año 2000 y fue confirmada y ratificada por Juan Pablo II, siendo prefecto de la congregación el cardenal Ratzinger. Puede encontrarse en:
  http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_20000806_dominus-iesus_sp.html
  G.L.

Escriu el teu comentari