El qui és la Paraula es va fer home...
22816
single,single-post,postid-22816,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

El qui és la Paraula es va fer home…

05 Ene El qui és la Paraula es va fer home…

El qui és la Paraula es va fer home...

Diumenge 2 de gener de 2022, 2n. diumenge de Nadal. Jn 1, 1-18

“El qui és la Paraula es va fer home…”
El Misteri de Déu enmig nostre

Estem ja en el segon diumenge del temps de Nadal. Avui, a l’evangeli, escoltem el pròleg de l’evangeli de Joan. El pròleg de Joan és –segons diuen els entesos– la “clau de lectura” de tot el seu evangeli. El dia de Nadal també el varem escoltar. Aleshores, després de celebrar la vigília de Nadal, amb el relat del naixement de Jesús, com és natural, Joan ens posava, d’alguna forma, en situació. Com diem col·loquialment ens feia “tocar de peus a terra”. És com dir-nos: aquest naixement tan bonic, en realitat ens està parlant d’un drama. Tot acabarà malament. “La Llum ha vingut al mon… però el mon no l’ha reconegut” ens diu amb un cert to lacònic. Martín Descalzo, un mossèn que fa molts anys tenia un programa a la tele espanyola –els més grans de ben segur que el recordareu– diu en el seu llibre “Jesús de Nazaret”, en quatre volums: “la ombra de la creu ja planava sobre Betlem…”. És la mateixa idea de Joan però traduït al nostre llenguatge. Tanmateix, en l’evangeli també hi ha un bri d’esperança: “la Llum resplendeix en la foscor, però la foscor no ha pogut ofegar-la”.

Ara, però, ja entrat el Nadal, tornem a escoltar el mateix text. Per què? Potser perquè l’aprofundim una mica més. I és que Joan “apunta alt”. L’evangeli de Joan és el més teològic dels quatre evangelis. Podríem dir que és el més profund i elaborat. Joan ens vol introduir al Misteri… “Misteri” amb majúscula inicial, com “Paraula” i “Llum”, també citades així en l’evangeli que ens ocupa. De fet, ens hem passat tot el Nadal parlant de “Misteri del Nadal” com si res. La paraula “Misteri” apunta a una realitat molt més gran del que puguem entendre, que depassa en molt les nostres capacitats. No té res a veure amb els “misteris” dels programes de la tele –ja posats– que ens parlen de coses esotèriques. Tampoc té a veure amb res detectivesc. Fa referència a una realitat “altra” que no està a l’abast de la nostra capacitat. Un missatge aquest de molta actualitat, en un mon com el nostre que sembla que no sigui capaç de creure en res que no es pugui demostrar… I al Misteri, així entès, només hi podem accedir per la fe… Ara potser podrem valorar i entendre una mica més l’actitud de Maria. Ella va saber acollir el Misteri de Déu en la seva vida –sense “entendre” gairebé res– però “creient” molt. Maria anava “amb la fe pel davant”… Tot un model de creient.

Avui, d’alguna forma, l’evangelista Joan ens convida a viure i acollir el Misteri de Déu en la nostra vida, a acollir aquest Jesús que és “Déu amb nosaltres” –que també hem dit tants cops durant aquest Nadal– en la nostra vida. Una oportunitat que no podem deixar passar.

Xavier Moretó, rector.

 

 

 

 

 

 

 

Sense comentaris

Escriu el teu comentari