Homicat
21263
single,single-post,postid-21263,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

Homicat

17 Nov Homicat

20191117 Homicat Sant Ignasi de Loiola

17 de Novembre de 2019, Diumenge XXXIII del temps ordinari, Lc 21, 5-19
“Sofrint amb constància us guanyareu la vostra vida”

Estem ja en el penúltim diumenge de l’any litúrgic. El proper diumenge serà l’últim abans d’entrar en l’Advent, el temps de preparació per celebrar el Nadal. En aquests darrers diumenges les lectures son un xic catastrofistes. Ens parlen de calamitats i desastres i de la fi dels temps. Segueixen un estil literari molt típic del temps de Jesús, l’anomenat apocalíptic. Però l’objectiu d’aquestes lectures no es posar-nos “la por al cos” sinó tot el contrari, donar-nos ànims i esperança. Perquè el missatge més important és: ara és el moment, ara és el temps de la salvació! És el que en grec té el nom de kairòs. Així el llibre de l’Apocalipsi, el darrer del Nou Testament, malgrat també ens parla de la fi dels temps, té per objectiu animar comunitats que estan patint la persecució. Son els primers màrtirs. De fet, l’evangeli d’avui segurament està descrivint una situació molt semblant i que, efectivament, va passar. A l’any 70dC Jerusalem va ser destruïda pels romans i va quedar com està ara, sense ni rastre del Temple. Lògicament, els romans, en adonar-se de la importància que tenia el Temple, varen decidir derruir-lo per tal de dominar als jueus i sufocar la revolta que havien començat. També, com era costum en envair una ciutat, s’enduien tots els tresors com a botí de guerra, en aquest cas l’Arca de l’Aliança, que contenia les Taules de la Llei, les dels manaments… Estava feta d’or.

Tret de la impressió que poden provocar aquests relats en els lectors, el missatge és d’esperança i també d’estar alerta. Ens vindria a dir: “no us confieu, estigueu alerta, estigueu a punt”. De fet, aquest és un dels missatges més importants del cristià: la conversió. Confiar-se massa, creure que “ja ho sabem tot”, que ja no ens cal aprendre res més, que és “més del mateix” con a voltes pensen alguns cristians no va en la línia de la conversió. La mateixa Església ho té formulat en els seus documents del Concili: “ecclesia semper reformanda” (l’Església sempre en procés de reforma) Per això aquesta advertència és tan important també ara. Si no el seguim ens podem quedar desfasats, mancats d’actualitat. La fe i la vida sempre han d’anar de la ma. Si no, el missatge en pot quedar “tocat”. Com diu el Papa Francesc, hem de sortir fora, a la perifèria, i anunciar la Bona Nova de Jesús. Però ho hem de fer de manera que la gent ens pugui entendre. Sense conversió –personal, comunitària i eclesial– això no ho podrem fer. Estiguem alerta!

Xavier Moretó, rector.

 

 

 

 

Sense comentaris

Escriu el teu comentari