HOMICAT 2019
20824
page,page-id-20824,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

HOMICAT 2019

HOMICAT 2019
HOMILIES DOMINICALS

Secció on us oferim l’homilia de cada diumenge. Inicialment està pensat pel que sou de Sant Ignasi, que aneu de vacances i que ens ho heu demanat. És una manera de mantenir el lligam amb la parròquia però també ho és per arribar a molts que us connecteu per internet, cada cop més. Esperem que us ajudi en la vostra vivència de la fe.
Dg 29 de Desembre de 2019, Festa de la Sagrada Família. Mt 2, 13-15.19-23

20191229 Homica Sant Ignasi de Loiola

 

“Pren el nen amb la seva mare i fuig a l’Egipte”

 

Celebrem avui la festa de la Sagrada Família. En ple temps de Nadal, contemplem la família de Josep, Maria i Jesús i, d’alguna forma, ens identifiquem amb ells. Ells varen passar per moltes dificultats. En aquell temps, viatjar de Judea a Egipte deuria ser tota una aventura. Havien d’anar a peu ja que eren pobres, i els camins eren perillosos. Recordem la paràbola del bon samarità i era un camí molt més curt, de Jerusalem a Jericó… Si el dia dels innocents veiem com havien de fugir a l’Egipte perquè Herodes volia matar al nen –i, de fet, va fer matar tots els nens de dos anys en avall per assegurar-se’n–, avui veiem com tornen a Israel, perquè Herodes ja ha mort. Tanmateix, Josep –el qui pren les decisions com a cap de família– no bossa tornar a Judea i va amb la seva família a Natzaret. Mateu ens diu, ferm en la seva fe: “S’havia de complir el que deia el profeta: el diran natzarè” Aquesta és una constant en tots aquests relats dels inicis –i, de fet, de tots els evangelis–: s’estaven complint les profecies. És una de les motivacions més importants per escriure’ls. Les promeses de Déu al seu poble s’estan complint en Jesús. Com ens diu l’autor de la carta als Hebreus: “el designi de Déu, amagat en el temps, finalment s’ha manifestat”. Per tant, és molt més que constatar uns fets històrics. Déu és revela a la humanitat i la salva. Ell és “Déu amb nosaltres”.

 

Contemplar la família de Natzaret ens fa “projectar” sobre les nostres famílies. Maria i Josep varen anar descobrint, de la ma de la seva fe i la seva pregària, el que Déu volia d’ells i això va tenir unes conseqüències enormes. Malgrat no acabaven d’entendre moltes de les coses que veien i vivien, varen saber confiar i tirar endavant. Deurien pensar: “Déu és més gran, Ell ho pot tot. Només cal deixar-se portar”. Malauradament, moltes de les nostres famílies no segueixen aquest camí. És parla sovint d’una crisi de la família. Tantes parelles que trenquen, que es separen i/o es divorcien, moltes amb fills pel mig, que son els que s’enduen la pitjor part. Vivim un temps de immediatesa –tot ara, de seguida–, de voluntarisme –amb el teu esforç ho pots superar tot– i d’absència –com si Déu no hi fos– i això no ajuda a tenir l’actitud de confiança de la família de Natzaret. Quantes parelles que es casen per l’església i després s’allunyen, no viuen la seva fe. Certament, hi ha situacions molt difícils, bàsicament de convivència, que no tenen altra opció que la separació. Però, tanmateix, i si poguéssim dir a les parelles: “no confieu només amb les vostres forces per superar les dificultats”? No esteu sols. Déu és amb vosaltres”.

 

Per Nadal celebrem que Jesús ha vingut al món però, de fet, ha vingut per quedar-s’hi. Ell és amb nosaltres. Per això la Pasqua és més important que el Nadal. Jesús ve a nosaltres cada dia. Ell ens diu: “qui vulgui ser deixeble meu que prengui la seva creu i em segueixi” i “veniu a mi tots els qui esteu cansats i afeixugats”.

 

Preguem pels nostres matrimonis, per les nostres famílies. Que sàpiguen confiar en aquest Jesús que és “Déu amb nosaltres”.

 

Xavier Moretó, rector.

Dg 22 de Desembre de 2019, 4rt diumenge d’advent. Mt 1, 19-24

20191222 homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“No tinguis por de prendre Maria per esposa”

 

Entrem en el 4rt diumenge d’advent. Estem pràcticament a les portes del Nadal. Hem anat fent camí fins ara per tal d’entrar, mica en mica, en aquest gran misteri i posar-nos davant el pessebre i contemplar: Déu entra personalment en la història de la humanitat per salvar-la. Això és, de fet, el que ens volen mostrar els evangelis. “S’havia de complir el que diu el profeta (Isaïes): la verge tindrà un fill i li posarà per nom Emmanuel, que vol dir Déu amb nosaltres”. Els evangelis no son ni llibres de ciència ni d’història. El que més pretenen és explicar justament això: tot s’ha complert. El designi de Déu anunciat pels profetes s’ha acomplert en Jesús. Tot quadra!

 

Tanmateix, avui, el protagonista és un altra: Josep. Ell és qui pren les decisions en la família. Maria esperava un fill. Què havia de fer? Ens diu l’evangelista que, com era un bon home, pensa de repudiar-la en secret. En aquell temps, les relació fora del matrimoni eren castigada amb la lapidació. Però “un àngel se’l revelà en un somni”: “No tinguis por de prendre Maria per esposa”. L’àngel és símbol de presència i revelació de Déu i es mostra en un moment de somni, quan tenim d’alguna manera “les barreres abaixades”. Josep decideix així el que ha de fer, gràcies a la seva fe i, de ben segur, la seva pregària. Josep sap fer discerniment, es deixa fer –com Maria– i pren la decisió encertada. N’haurà de prendre’n més i ben aviat, com quan ha de fugir cap Egipte per salvar al nen. També rebrà una revelació en somnis…

 

Josep ens mostra la importància del discerniment. Discernir des de la fe és molt més que reflexionar o pregar. És confrontar la pròpia vida amb la nostra fe i deixar que aquesta ens il·lumini. La pregària ajuda molt. De fet és un lloc de discerniment privilegiat. Déu ens parla. Només cal estar obert i deixar-nos fer, encara que vagi en contra del que humanament faríem. Una nova lliçó que podem incorporar a la nostra vida cristiana.

 

Xavier Moretó, rector.

Dg 15 de Desembre de 2019, 3er diumenge d’advent. Mt 11, 2-11

20191215 Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Ets tu el qui ha de venir o n’hem d’esperar un altre?”

 

Estem ja en el tercer diumenge d’advent. A mesura que ens anem apropant al Nadal les lectures ens fan entrar en un clima d’espera, d’espectació. És l’espectació que vivien els primers cristians, en aquest cas la comunitat de Mateu a qui va adreçat aquest evangeli. La pregunta és directe: “ets tu o n’hem d’esperar un altra?” En realitat la pregunta és doble: “ets tu el messies o ho és Joan?” La comunitat vol saber a qui han de seguir, als deixebles de Joan o als de Jesús i, encara més, quin és el veritable baptisme, el de Jesús o el de Joan? Perquè segurament Jesús també batejava… Tanmateix, el més significatiu no és això. El més sorprenent és la resposta de Jesús –també doble–, una resposta que té implicacions importants, també per a nosaltres.

 

A la pregunta “ets tu?” Jesús no respon amb cap demostració. Ho podia haver fet en base a les escriptures, mostrant que Ell era el messies esperat. De fet, en d’altres evangelis –concretament el de Lluc–, en el relat dels deixebles d’Emmaús, Jesús ho fa. Mentre fan camí els mostra tots els passatges de l’escriptura que parlen d’Ell, sobretot pel que fa al seu final tràgic. “El messies havia de morir i ressuscitar, tal com diuen les escriptures” els diu. Però aquí no ho fa. Jesús els remet a la realitat, al que veuen al seu voltant: “els coixos caminen, els cecs hi veuen, els morts ressusciten…” i afageig: i feliços els qui no quedaran decebuts de mi”. Un altra indirecte –o directe– dedicada a la comunitat. Jesús els està parlant del Regne de Déu. És com si els digués: “mireu al vostra voltant, aquí trobareu el Regne i em trobareu a mi” Els especialistes diuen que en Jesús és dona una doble circumstància: Ell parlava del Regne però, alhora, era el Regne enmig nostre. Si mirem al nostre voltant el trobarem a Ell i al Regne que anunciava. Només cal mirar amb fe…

 

La segona paraula sorprenent és el discurs dedicat a Joan. “Què hi heu sortit a veure?” per acabar dient “Joan és el més gran que les mares han portat al món però el més petit del Regne…” Unes paraules enigmàtiques. És refereix a la diferència de llenguatges i d’estil de Jesús i Joan. Joan parlava a la manera dels profetes més clàssics: acusant, renyant, assenyalant, denunciant. Jesús ja no parlarà així. Jesús parlarà del Regne –com també ho feia Joan– però d‘una forma més amable, més personal, amb respecte vers l’altra i la seva llibertat, sense violentar. Jesús proposa, no imposa.

 

Tota una fita per a nosaltres. La dinàmica del Regne no s’imposa, és proposa, deixant que sigui cadascú qui decideixi, lliurement. Quan anem pel món donant lliçons o dient als altres el que han de fer, ni que sigui amb bona intenció d’ajudar, ens estem equivocant. Un toc d’alerta molt adient en aquest temps de conversió.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 8 de Desembre de 2019, 2on diumenge d’advent i Festa de la Immaculada. Lc 1, 26-38

20191208 homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Déu te guard, plena de gràcia. El Senyor és amb tu”

 

Estem ja en el segon diumenge d’advent però avui també celebrem la Immaculada Concepció de Maria. El fet de que coincideixin les dues celebracions en un mateix dia ens fa palesa la relació tan estreta que hi ha entre l’advent i la figura de Maria. L’advent és un temps d’espera, de fer camí vers el Nadal i, vet aquí que Maria fa el mateix. Per això és una figura tant important d’aquest temps.

 

Maria sap esperar des de la fe. Un dels pares de l’església –els que podríem dir els primers teòlegs del cristianisme– deia que Maria concebé primer Jesús per la fe que per la seva maternitat. I és que Maria, d’alguna forma, va “amb la fe per davant”.  Maria sap acollir el Misteri, la presència de Déu en ella, i ho fa amb la fe. De fet és la única manera d’acollir-lo. Les realitats de Misteri ens parlen de quelcom que ens depassa, que va molt més enllà de la nostra comprensió. Aquest és un missatge d’una gran actualitat. En un món com el nostre, tan racional, tan de “tocar de peus a terra”, parlar de realitats que ens depassen sembla que estigui fora de temps. Però, malgrat aquest “anar més enllà”, son realitats que existeixen. Tampoc l’amor o l’amistat es poden demostrar però son reals. També la presència de Déu enmig nostre… i també la fe.

 

Maria té dubtes i té por. “Com podrà ser això?” li pregunta a l’àngel. I aquest li diu “no tinguis por”. La fe no és un coneixement ni quelcom après. La fe és una certesa. Per tant, és perfectament normal –fins i tot saludable– tenir dubtes. Maria dubta però té fe i aquesta pot més. Això també li serà de gran ajut en els moments de prova. La seva fe –com la nostra– també es provada. Quan ella i Josep presenten el nen al temple es troben un ancià que profèticament li diu: “una espasa et traspassarà l’ànima” No es refereix a la llançada que Jesús patí a la creu –com a voltes s’ha predicat– sinó que ens parla de la prova de la fe que va patir, sens dubte la més dura de totes: veure Jesús, el seu fill, clavat a la creu. Però ella la supera. Així la veiem al cenacle, animant als deixebles tot esperant la vinguda de l’Esperit Sant promès. És el moment del naixement de l’Església per Pentecosta. D’aquí el títol de Mare de l’Església.

 

Contemplant Maria, fent nostres les seves actituds de fe, confiança, humilitat i esperança aprenem a fer camí vers el Nadal, per acollir també en nosaltres el do de Déu que ve. Però, a més a més, aprenem què vol dir ser cristians. Per això també reconeixem que ella és la primera cristiana, la primera que va saber viure des de la fe.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 1 de Desembre de 2019, 1er diumenge d’advent. Mt 24, 37-44

20191201 homicat Sant Ignasi de Loiola

 

Vetlleu i estigueu a punt

 

Celebrem el 1er diumenge d’advent. Entrem així en el temps d’advent, un temps per preparar-nos per celebrar el Nadal. Certament necessitem un temps de preparació perquè el que celebrem és molt gran.

 

Déu entra en la història de la humanitat per salvar-la. Jesús és fa un de nosaltres. Ell és “Déu amb nosaltres”. D’això en fem memorial. Això és el que celebrem per Nadal. No és només recordar un fet del passat sinó d’actualitzar-lo i projectar-lo cap el futur, el nostre futur. Per tant les implicacions son més grans del que sembla. Què vol dir que Jesús vingui a nosaltres? I encara, sentim la necessitat de que vingui? Sentim la necessitat de ser salvats? De què ens salva Jesús? Tot això no té res de rutinari, de repetir “un Nadal més”. Vivim en un mon que si repeteix, que celebra una mica mecànicament, perquè toca fer-ho. Tots ho sabem. Hi ha diversos nadals: el comercial, el vacacional, el que tothom celebra i que s’acaba sobtadament amb les rebaixes… Si penséssim que, efectivament, és “un Nadal més” potser estaríem posant obstacles al que Déu ens vulgui dir, també en aquest temps.

 

La paraula és “conversió”. Necessitem convertir-nos per tal d’estar actualitzats i escoltar el que Déu vol de nosaltres. Mai podem aturar-nos, mai podem pensar “és el de sempre” o “és més del mateix”. Quan ens instal.lem en la nostra fe (o en les nostres pràctiques religioses), quan caiem en el costum, llavors matem l’esperit de conversió. I aquest esperit és necessari tant a nivell particular com de comunitat i d’Església.

 

Ens diu el profeta Isaïes: “pareu l’orella a l’exhortació del nostre Déu” Aquest és el temps. Aprofitem-lo. I que tinguem un bon Nadal.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 24 de Novembre de 2019, Diumenge XXXIV del temps ordinari, Lc 23, 35-43

20191124 homicat Sant Ignasi de Loiola 

 

“Senyor, recordeu-vos de mi quan arribeu al vostre Regne”

 

Arribem  al darrer diumenge de l’any litúrgic. El proper diumenge ja serà el 1er d’Advent. Començarem el temps de preparació pel Nadal. En aquest diumenge celebrem la festa de Crist Rei. Ens posem davant la creu de Jesús i el contemplem a Ell, una mica com fem el Divendres Sant. Jesús és proclamat “Rei dels jueus”. Aquest és el rètol que li van posar dalt la creu. Era una burla. També se’n burlaven el soldats, els fariseus i un dels lladres dels dos que l’acompanyaven: “si ets els Messies salva’t a tu mateix i a nosaltres!” Però Jesús mor, i encara més, ho fa perdonant: “Pare, perdona’ls perquè no saben el que fan”. Déu no intervé…

 

Jesús va començar la seva predicació anunciant justament el Regne de Déu: “el Regne ve a vosaltres!”. Els primers que escolten aquest anunci son els més pobres, els malalts, els qui pel món no compten, com si no existissin. Jesús anuncia el Regne als pobres i Ell es fa un d’ells, pobre entre els pobres. Per això, el Regne que Ell anunciava no és com el nostre. No té límits ni territori. No té reialmes ni riqueses. No s’anuncia des de els palaus. Jesús és rei d’aquest anti-regne. Jesús regna des de la creu. Quina mena de rei és aquest? Un rei crucificat, la seva corona no és d’or sinó d’espines…

 

La creu és fonamental pel cristià. Podem dir que sense creu no hi ha cristianisme. En els evangelis, la creu és la clau d’interpretació. Sense la creu no tindrien sentit. De fet, és el primer que ens expliquen. Els relats de la passió estan en el centre dels evangelis, al vell mig, i després es va desenvolupant el relat a banda i banda, a la manera dels pergamins jueus. Per això els estudiosos de la bíblia diuen que els evangelis tenen una estructura concèntrica. Tanmateix, l’important és adonar-se que sense passió no hi ha relat. I és que la passió ens du a la resurrecció. Jesús mor i ressuscita. Per a l’evangelista Joan això és tan clar que no posa els tres dies. Jesús mor i ressuscita al mateix temps, com si fos un sol moment. La passió és tan important que els relats que s’escriviren de la vida de Jesús –que varen ser bastants–, si no referien la passió eren automàticament descartats per la primera església…

 

Avui, com Divendres Sant, es un dia per contemplar la creu i pensar una mica: que és per a mi la creu de Jesús? Què vol dir viure les nostres creus, saber assumir-les i seguir Jesús? Perquè en això consisteix ser cristià. Identificar les nostres creus, portar-les (no amb resignació sinó amb esperança), amb la confiança que Ell ens hi ajuda. “Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afeixugats. Jo us alleujaré…”

 

Què vol dir viure els valors del Regne que Jesús va anunciar? Una pista: llegir-se un altra cop les benaurances. Tot un programa del Regne que Ell ens va portar. Perquè –com també diuen els entesos– en Jesús és dona una situació única: Ell anuncia el Regne i és, al mateix temps, el Regne present enmig nostre.

 

Xavier Moretó, rector.

 

Dg 17 de Novembre de 2019, Diumenge XXXIII del temps ordinari, Lc 21, 5-19

20191117 Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Sofrint amb constància us guanyareu la vostra vida”

 

Estem ja en el penúltim diumenge de l’any litúrgic. El proper diumenge serà l’últim abans d’entrar en l’Advent, el temps de preparació per celebrar el Nadal. En aquests darrers diumenges les lectures son un xic catastrofistes. Ens parlen de calamitats i desastres i de la fi dels temps. Segueixen un estil literari molt típic del temps de Jesús, l’anomenat apocalíptic. Però l’objectiu d’aquestes lectures no es posar-nos “la por al cos” sinó tot el contrari, donar-nos ànims i esperança. Perquè el missatge més important és: ara és el moment, ara és el temps de la salvació! És el que en grec té el nom de kairòs. Així el llibre de l’Apocalipsi, el darrer del Nou Testament, malgrat també ens parla de la fi dels temps, té per objectiu animar comunitats que estan patint la persecució. Son els primers màrtirs. De fet, l’evangeli d’avui segurament està descrivint una situació molt semblant i que, efectivament, va passar. A l’any 70dC Jerusalem va ser destruïda pels romans i va quedar com està ara, sense ni rastre del Temple. Lògicament, els romans, en adonar-se de la importància que tenia el Temple, varen decidir derruir-lo per tal de dominar als jueus i sufocar la revolta que havien començat. També, com era costum en envair una ciutat, s’enduien tots els tresors com a botí de guerra, en aquest cas l’Arca de l’Aliança, que contenia les Taules de la Llei, les dels manaments… Estava feta d’or.

 

Tret de la impressió que poden provocar aquests relats en els lectors, el missatge és d’esperança i també d’estar alerta. Ens vindria a dir: “no us confieu, estigueu alerta, estigueu a punt”. De fet, aquest és un dels missatges més importants del cristià: la conversió. Confiar-se massa, creure que “ja ho sabem tot”, que ja no ens cal aprendre res més, que és “més del mateix” con a voltes pensen alguns cristians no va en la línia de la conversió. La mateixa Església ho té formulat en els seus documents del Concili: “ecclesia semper reformanda” (l’Església sempre en procés de reforma) Per això aquesta advertència és tan important també ara. Si no el seguim ens podem quedar desfasats, mancats d’actualitat. La fe i la vida sempre han d’anar de la ma. Si no, el missatge en pot quedar “tocat”. Com diu el Papa Francesc, hem de sortir fora, a la perifèria, i anunciar la Bona Nova de Jesús. Però ho hem de fer de manera que la gent ens pugui entendre. Sense conversió –personal, comunitària i eclesial– això no ho podrem fer. Estiguem alerta!

 

Xavier Moretó, rector.

Dg 10 de Novembre de 2019, Diumenge XXXII del temps ordinari, Lc 20, 27-38

20191110 homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Déu no és Déu de morts sinó de vius”

 

En la controvèrsia de Jesús amb els fariseus –i amb els saduceus, protagonistes d’aquest fragment de l’evangeli–, sempre surten elements importants de discerniment i reflexió. En aquest cas el tema és dels més importants: la resurrecció. Els saduceus no creuen en la resurrecció. Per tant, es de suposar que les preguntes que adreçen a Jesús no son per aprendre alguna cosa sinó per posar-lo en evidència i ridiculitzar-lo. Ja ens ho diuen els evangelis. Tant fariseus com saduceus li feien preguntes per “sorprendre’l en alguna resposta comprometedora i poder-lo així acusar”. Certament, Jesús qüestionava moltes de les seguretats del seu temps i aquesta n’era una d’important. De fet, la resurrecció és la clau de comprensió dels evangelis. Estan escrits a la llum de la Pasqua. L’experiència de resurrecció dels deixebles fa possible reinterpretar tot el que Jesús va dir i va fer. En una paraula, sense aquest reconeixement de Jesús ressuscitat no hagueren entès res. No es estrany, doncs, que Lluc vulgui insistir en aquest fet i que Jesús digui clarament: “Déu és de vius, no de morts perquè per a Ell tots viuen”. Per la resurrecció entrem en un altra vida però ja no és la nostra. És un altra cosa…

 

És significatiu que Jesús faci esment de l’episodi de la bardissa que es cremava i no es consumia. És la vocació –i la revelació– per la que Moisès coneix qui és Déu. Quan li pregunta “qui ets?” Déu li respon: “Jo soc el qui soc” (yahvè) però la traducció més adient seria “Jo soc el qui seré”. Déu és revela en la vida, en la nostra vida. Així és com l’anem coneixent i justament, un dels elements més propis de Déu és la resurrecció. Com diu un autor contemporani: “la omnipotència de Déu no es manifesta en fets espectaculars –com a voltes se’ns demana– sinó en la promesa de que Ell ens ressuscitarà d’entre els morts. Aquesta és la seva força.

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

Dg 3 de Novembre de 2019, Diumenge XXXI del temps ordinari, Lc 19, 1-10

20191103 homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Avui s’ha salvat aquesta casa!”

 

El trobament de Jesús amb Zaqueu és un dels més significatius dels evangelis. En realitat ho son tots. Jesús sempre ens dona elements de discerniment en aquests trobaments. La samaritana, el jove ric, el centurió romà, Nicodem, la dona que patia pèrdues de sang, Jaire –que li demana insistentment que curi la seva filla–, el leprós de l’altra diumenge… Però el trobament amb Zaqueu té unes conseqüències determinants. Per començar, davant el canvi de vida que fa Zaqueu –certament espectacular– no és gens descabellat pensar que, de les hores ençà, esdevingui un dels deixebles de Jesús, encara que els evangelis no el posin en el grup dels dotze…

 

Zaqueu era cobrador d’impostos i, per tant, lladre i corrupte. Una part del que recaptava pels romans s’ho quedava per a ell. Portava el que, malauradament ens és tan familiar, una doble comptabilitat. Tothom ho sabia, també Jesús. Per això se’l tenia com un pecador. Aquest qualificatiu va més enllà d’una simple constatació. Ser un pecador era el mateix que dir que no tenia remei, sense cap possibilitat de remissió ni de salvació. Un cas perdut. Però encara hi ha més. No podies fer-te amb un pecador, no només pel risc d’acabar com ell, sinó per la qüestió de la impuresa. Entrar a casa d’un pecador o una pecadora –vegis el cas de les prostitutes o els leprosos o els romans– suposava quedar impur i per sempre! I, bes per on, Jesús li diu a Zaqueu –i davant de tothom– justament això: “avui vindré a casa teva”. Aquest és el primer tret important: quan es tracta de fer el bé a les persones Jesús és salta les normes que generen injustícia i desobeeix. Un tema aquest d’una gran actualitat. Quan la llei és injusta s’ha de protestar i, eventualment, saltar-se-la. Per això estan sortint juristes –i teòlegs– que estan dient: la desobediència civil cal exercir-la davant la injustícia i, especialment quan es tracta d’una llei. Si la llei no està pel bé comú –que aquesta és la seva funció– s’ha de desobeir. Aquest ha estat el motor de la majoria de conquestes que ha fet la humanitat al llarg de la història, des de el dret de sufragi de les dones o la independència de la Índia amb Ghandi o els drets dels negres de Luther King… i també de Jesús. El paral.lelisme amb la situació política que estem patint al país és evident.

 

En aquest episodi hi ha d’altres aspectes que també son significatius. Jesús no força la situació, no li diu a Zaqueu el que ha de fer. Només “passa per davant” i Zaqueu aprofita l’oportunitat. D’altres no seran capaços de fer-ho. El jove ric, per exemple, tan o més “forrat” que Zaqueu, sense ser un “pecador”, no pot seguir Jesús. L’evangelista diu en aquest cas, de forma un tan lacònica: “se’n anà tot trist”. No és capaç de desprendre’s de les seves riqueses. Zaqueu sí ho fa. Un gran miracle.

 

Aquest “passar per davant”, aquesta llibertat de Zaqueu, aquesta transformació que surt d’ell mateix –molt més efectiva que anar pel món donant lliçons com a voltes solem fer– ens dona unes pistes molt clares de per on ha d’anar el testimoni –el nostre testimoni– en l’actualitat. Només si sabem respectar les persones, només si sabem proposar sense imposar, només si sabem acollir tothom, sense descartar, sense jutjar, serem actuals, sabrem arribar a les persones per anunciar la bona notícia de Jesús. El testimoni de vida si arriba i pot obrar grans miracles. La teoria, el costum, la norma no ho fan.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 27 d’Octubre de 2019, Diumenge XXX del temps ordinari, Lc 18, 9-14

20191027

 

“Aquest tornarà perdonat a casa seva i l’altra no…”

 

L’evangeli d’avui ens torna a plantejar una contraposició. Jesús ho fa sovint per mostrar-nos la importància d’alguna idea o concepte especial. El diumenge passat ja en varem escoltar una de molt clara. El leprós que torna per donar gràcies –que era samarità, un “descartat”– i els altres nou –jueus– que no necessiten agrair res perquè en certa manera “ja els hi corresponia ser curats”. Avui Jesús torna a “reblar el clau” en el mateix sentit: el qui és creu bo i el que no bossa ni aixecar els ulls al cel per pregar. De fet Lluc ho diu clarament: Jesús els hi dedica la paràbola a uns que es creuen més justos que els altres…

 

La contraposició entre els dos personatges de la paràbola és clara, encara més, és escandalosa. El marc és la pregària. Tots dos, un fariseu i un publicà preguen, un al costat de l’altre, en el Temple. El fariseu prega però, de fet, no li cal pregar. Ja es té a ell mateix. Com Jesús diu dels qui preguen per ser ben vistos “ja té la seva recompensa”. Podríem dir que, en realitat, no li cal Déu. És té a ell mateix… És bon complidor: prega, dejuna, paga el delme i –el que és més important– no és com el que té al seu costat. Aquí hi ha la clau. Darrera aquesta afirmació tan dura (“no soc com aquest”) hi ha el judici, la superioritat, l’orgull, aspectes que Jesús sovint denuncia en l’evangeli. El fariseu és el pur, es sent perfecte i, pitjor encara, millor que els altres. En canvi el publicà té una actitud totalment oposada. Era un cobrador d’impostos. Tothom el tenia per un lladre i, certament ho era. Els cobradors d’impostos cobraven pels romans però una part se la quedaven per a ells i tots ho sabien. S’enriquien a costa dels més pobres. Per això va ser tan significatiu que Mateu –que també era publicà– decidís restituir la meitat dels seu béns i “set vegades més” als pobres quan va conèixer Jesús… Per tant el publicà era “un pecador”, sense possibilitat de salvació. No hi havia res a fer. Estava condemnat i, per tant, era millor no relacionar-se amb ell. Per això el fariseu el menysprea… però Jesús es fixa –i fa que tots ens fixem– en ell. “Aquest tornà perdonat a casa seva i l’altra no…” Per què? Per la seva actitud, per la humilitat, per l’obertura, per saber-se presentar davant Déu tal com és, amb la seva realitat. Com deia Teresa de Jesús, amb la seva veritat.

 

De nou Jesús lloa l’autenticitat, la senzillesa, la humilitat en contra de l’orgull, l’autosuficiència, la superioritat, el judici excloent, la duresa de cor… Un missatge directe, segurament adreçat a una comunitat, la de Lluc, que té membres que es creuen millors i que menystenen als altres… Aquesta és l’actitud més adient per adreçar-se a Déu però, de fet, és de les més importants per viure el Regne en nosaltres perquè “el qui s’enaltirà serà humiliat i el que s’humiliarà serà enaltit…”

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

Dg 20 d’Octubre de 2019, Diumenge XXIX del temps ordinari, Lc 18, 1-8

20191020 homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Déu farà justícia als seus elegits que li reclamen de nit i de dia”

 

Quan pensem en la pregària segurament recordem el que ens varen ensenyar de petits: pregar és demanar i donar gràcies a Déu. El cert és que solem recordar-nos més de demanar que de donar gràcies. Ho recordàvem diumenge passat amb l’evangeli dels deu leprosos dels quals només un torna per agrair Jesús la curació de la seva malaltia. L’agraïment –dèiem– ens ajuda a prendre consciència que Déu és amb nosaltres, que ens cuida. L’evangeli d’avui ens diu una cosa semblant però en relació a un altra aspecte no menys important: la insistència en la pregària. Així, la insistència ens pot ajudar a fer més forta la nostra fe. Justament el fragment acaba amb una pregunta inquietant: hi haurà fe a la terra quan Ell torni?

 

Com ja ens té acostumats, Jesús empra imatges i situacions quotidianes per fer-se entendre. Un jutge injust, sense entranyes, cedeix finalment davant la insistència d’una dona viuda, molt pesada. En temps de Jesús, les viudes estaven pràcticament condemnades a captar. No hi havia cap mena de pensió. Com de costum, aquí hi ha un contrast intencionat: el jutge actua en benefici propi, només per estar tranquil, no per ajudar a una persona necessitada. Per això diu amb duresa que era “una persona que no tenia temor de Déu ni consideració pels homes” i també “un jutge sense entranyes” (un tema aquest que ens és tristament familiar…) La comparació final és determinant per presentar-nos el Déu-Pare, tan propi de Jesús: si una persona cruel i interessada és capaç de fer això molt més el vostre Pare del cel! Tanmateix, algú es podria preguntar: perquè hem d’insistir en la pregària si Déu ja sap el que necessitem. Doncs per nosaltres, per la nostra fe. La pregària ens ajuda més a nosaltres que a Déu per conèixer què ha de fer. Certament, Ell ja ho sap. De fet, sap millor el que ens convé que nosaltres mateixos. Quan insistim en la pregària i ho fem des de la confiança i l’esperança la nostra fe es fa més forta i més madura. I encara, ens deslliura d’un tret molt propi del nostra temps: la immediatesa. Diuen els entesos –psicòlegs, sociòlegs, teòlegs– que la nostra és la “cultura de la immediatesa”. Tot ho volem “ja i ara”. I encara més amb la tecnologia. Volem l’últim model de cotxe, de mòbil, d’ordinador. La societat de consum també ho afavoreix. Però no podem caure en una “pregària de la immediatesa”. De fet, n’hi ha que, en no obtenir el que demanen a Déu en la pregària, entren en crisi i, fins i tot, perden la fe. És una pregària interessada, instrumental, que té poca fondària, impropi d’una fe forta. Una fe madura sap esperar i confiar, malgrat no s’obtingui el que es demana, perquè priva més la confiança. És la pregària de Jesús a Getsemaní. En veure que la creu se li cau literalment al damunt, Jesús demana Déu si es pot fer d’un altra manera però acaba dient: facis la vostra voluntat. Ho diem en el Pare nostre. És la pregària més completa que tenim. Confiança, insistència, pregària, tres pilars de la nostra fe.

 

Xavier Moretó, rector.

 

 

Dg 13 d’Octubre de 2019, Diumenge XXVIII temps ordinari, Lc 17, 11-19

20191013_Homilia Sant Ignasi de Loiola

 

“Només aquest estranger a tornat per donar gràcies?”

 

L’evangeli d’avui va més enllà del que una visió senzilla i superficial ens podria donar. Això acostuma a passar amb els evangelis però en aquest cas és especialment significatiu. Inicialment podria tenir el sentit de recordar-nos la importància de ser agraïts i això és bo i convenient però al darrera d’aquest evangeli hi ha molt més. D’entrada, el fet que el que torna per donar gràcies a Jesús per la curació sigui un samarità ja és prou impactant. Els samaritans i els jueus no es feien. Els jueus els menyspreaven. De fet, això encara dura. En l’actualitat els samaritans resten aïllats i això els comporta greus problemes de malformacions ja que les relacions son entre familiars. En temps de Jesús, els samaritans fins i tot tenien el seu propi lloc de culte, al marge del Temple. En general, pels jueus, ni els samaritans ni les pagans tenien dret a la salvació. Fins i tot podríem dir que no podien creure, no en tenien capacitat. Aquesta creença els hi venia del sentir-se poble escollit, amb dret a excloure als altres pobles però, com diuen els profetes, aquest no era el sentit. L’elecció no era per excloure sinó al inrevés. Era per manifestar-se a tots els pobles. En conseqüència, que Jesús li digués al leprós que va tornar: “la teva fe t’ha salvat” deuria ser escandalós, àdhuc pels mateixos deixebles. En diverses ocasions, Jesús valora la fe dels qui no son jueus, fins i tot se n’admira. Quan es troba amb la dona que patia pèrdues de sang –és a dir, que es moria ja que per a un jueu la sang conté la vida– Jesús li diu: “dona quina fe que tens!” També era una estrangera…

 

Tanmateix, encara és més significativa l’actitud dels altres nou. Perquè no tornen per donar gràcies com ho va fer el samarità? Doncs perquè no calia. Fruit d’aquest “orgull religiós” de sentir-se escollit per Déu deurien pensar: “ja és el que toca, el que em mereixo per lo bon religiós que soc” És l’actitud d’un altra personatge “sobrat” de l’evangeli: el fariseu de la paràbola del fariseu i el publicà. És tan bon complidor que no necessita ni tan sols pregar. De fet no necessita ni a Déu. Ja es té a ell mateix…

 

En resum, tot el que sigui autosuficiència, menyspreu i orgull no és de Jesús. En canvi, tot el que vagi en la línia de la humilitat, la senzillesa, la marginació –que sovint experimenten els exclosos com el samarità– si que ho és. Recordem les benaurances: “benaurats vosaltres quan patiu persecució”, a voltes de part de la mateixa justícia. Malauradament nosaltres n’estem fent experiència darrerament. Persones perseguides i condemnades amb duresa per les seves idees. Fora bo que tinguéssim també un record per ells i elles. Son els qui ara pateixen més durament l’opressió i la injustícia.

 

Xavier Moretó, rector.

 

 

 

 

 

Dg 6 d’Octubre de 2019, Diumenge XXVII temps ordinari, Lc 17, 5-10

20191006_homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Si tinguéssiu una fe menuda com un gra de mostassa…”

 

Un cop més, a l’evangeli escoltem unes quantes recomanacions. De ben segur que Lluc té en ment la comunitat a la que s’adreça, una comunitat a la que potser li costa una mica de creure i que no veu clar això de fer-se servidors els uns dels altres. Potser alguns han caigut en un cert “orgull religiós” i no acaben d’entrar en el missatge de Jesús…

 

La petició que els deixebles li fan a Jesús és significativa, fins i tot podríem dir que és suggerent: “Doneu-nos més fe” Potser algú es preguntarà. “Ah, però podem demanar més fe?” Doncs, efectivament, podem fer-ho. La fe és un do. No és fruit de cap mèrit nostre ni de cap esforç ni capacitació. Un altra cop –i ja en van uns quants– topem amb un altra contravalor, si més no en relació al nostre temps. En el nostre món tan voluntarista i actiu, que cerca tant el ser competitiu, topem amb una cosa que no depèn de nosaltres. En part per això Jesús era tant incomprès, àdhuc dels seus mateixos deixebles. El poble jueu es creia mereixedor del do de Déu. Era el poble escollit. Només ells podien tenir fe. Aquesta és la sorpresa –i l’escàndol– de Jesús: reconeix que els no jueus també poden creure! Revolucionari.

 

Tanmateix, la “pedra de toc” d’aquest evangeli és posar com exemple un criat en el compliment de la voluntat de Déu. En temps de Jesús, els criats –que només tenien els rics– no tenien cap dret. Eren esclaus. Per tant, l’exemple de Jesús deuria ser –un altra cop– sorprenent. Era totalment impensable tenir una atenció amb un criat i molt menys donar-li gràcies pel servei prestat. Era el seu deure. Faltaria més! Doncs nosaltres igual: “som servents sense cap mèrit, no hem fet més que els que ens tocava fer…” De fet, ja ho diu Jesús en d’altres fragments de l’evangeli: “qui vulgui ser el primer que es faci el darrer i servidor de tots”. Un altra contravalor i aquest si que deuria “fer forat”. Ni els deixebles de Jesús ni els membres de la comunitat de Lluc ho poden acceptar. Però és el que Jesús va fer tota la vida…

 

Senyor, doneu-nos més fe, sobretot per acceptar això de fer-nos servidors els uns als altres. Perquè aquesta és una de les pedres angulars de la construcció del Regne que Jesús ens va venir a anunciar. Si no “entrem” en això, malament rai…

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

 

 

Dg 29 de Setembre de 2019, Diumenge XXVI temps ordinari, Lc 16, 19-31

20190929 homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Et van tocar bens de tota mena i a Llàtzer mals”

 

Ja fa uns quants diumenges que sentim a parlar de les riqueses i del perill que suposa estar pendents d’elles. L’advertència és clara: la vida, la pau, la felicitat no està en les coses. Un missatge aquest de gran actualitat. D’alguna forma –de manera més o menys vel.lada– se’ns està dient: quant més tinguis, quant més assegurat, quant més “al dia” estiguis, més feliç seràs. Però nosaltres sabem que això no és cert. La felicitat no està en les coses, és un altra cosa…

 

Avui Jesús en l’evangeli ens posa una mica “entre l’espasa i la paret”. Com en d’altres ocasions –i d’altres paràboles com la del fill pròdig que llegirem fa uns diumenges– Jesús sacseja les nostres consciències. Al paràbola del ric i el pobre ens obliga a aturar-nos i pensar: no estaré fent com el ric, que està tan pendent de regalar-se, de divertir-se i passar-s’ho bé, que no s’adona del pobre de solemnitat que té a la porta? L’evangelista Lluc –amb tota la intenció– fa un relat de grans contrastos: el ric que vestia de forma esplèndida –amb lli finíssim–, fent festes esplèndides, i el pobre que només volia les engrunes que queien de la seva taula i que tenia el cos nafrat, amb els gossos que les llepaven… Contrastos que frapen, que toquen la consciència. I es que Jesús –com es diu a l’inici del fragment– s’adreça als fariseus, segurament a aquells que no es fan amb els pobres o que creuen que mereixen ser pobres per alguna cosa que hauran fet. A voltes encara hi ha persones –també cristians– que ho diuen: “alguna cosa haurà fet…” davant la pobresa o la malaltia.

 

L’evangelista Joan ens diu en la seva 1ª carta: “al final de la vida ens examinaran en l’amor”. Què podrem presentar nosaltres quan hi arribem? De ben segur que les coses que hem anat amuntegant no les podrem presentar. “De qui serà tot això que has amagatzemat?” diu Déu al propietari del graner, aquell que es diu a si mateix: “descansa, diverteix-te. Tens béns de sobres” I si ens pregunten: “què n’has fet de la teva vida? Has estat només per les teves coses o has estat capaç d’ajudar l’altra, sobretot el més necessitat?

 

Recordem un altra cop les paraules de Jesús: “fa més feliç donar que rebre”. La felicitat està en estimar, no en les coses, per més satisfets que ens puguin deixar. Ens diu el mateix Joan: “Déu és amor. Qui estima coneix Déu perquè Ell és amor”. Frère Roger de Taizé encara va una mica més lluny: “Déu només pot estimar”

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

Dg 22 de Setembre de 2019, Diumenge XXV temps ordinari, Lc 16, 1-18

20190922 Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“No podeu ser servidors de Déu i dels diners”

 

En diverses ocasions Jesús ens adverteix del perill d’enganxar-nos massa a les coses. Certament, si estem massa pendents del tenir i posem en les coses les nostres seguretats ja no necessitem tan a Déu… És una mica el tarannà del nostre temps. Anem tan atabalats, estem ocupats en tantes coses per tenir de tot que ja no hi ha temps per a res més. Un món que ja no necessita Déu… D’alguna forma se’ns està dient: quant més tinguis, quan més assegurat ho tinguis tot, més tranquil i més feliç seràs… Però nosaltres sabem que això no és cert que les coses no donen la felicitat, entre d’altres coses perquè sempre en volem més: l’últim model de mòbil, l’últim cotxe, l’aplicació més moderna, les millors vacances…

 

Tanmateix les lectures d’avui van una mica més enllà. El nostre afany per tenir i posseir pot comportar un “passar per sobre” de les persones. Això també és molt del nostre temps. Quants abusos, quants s’han quedat pel camí per l’afany d’acaparar d’un quants? Els casos de corrupció –tots per motius econòmics– han deixat persones sense ajuts. Els pobres sempre son els qui surten perdent. També podríem parlar de les feines. Quants veuen que son trepitjats en els seus drets perquè d’altres han decidit sacrificar-los per pujar i promocionar-se. Per no parlar de les feines precàries. Qui s’atrevirà ara a protestar i reclamar els seus drets laborals? I en aquestes petites coses ens hi va més del que en pensem… “Qui és fidel en els béns que valen poc també ho serà en els de més valor…” No podem passar per sobre de la dignitat de les persones i molt menys en benefici propi, encara que molts ho facin.

 

Jesús ens ha desvetllat, un cop més, un contravalor del nostre temps. No podem utilitzar als altres en benefici propi. Primer és el bé de les persones. Més encara, quan estem pels altres, quan som capaços de donar i donar-nos –sense esperar res a canvi– llavors trobarem una felicitat que ningú més pot donar. Recordem la frase dels Fets dels Apòstols que Lluc posa en boca de Jesús: “Fa és feliç donar que rebre”.

Quan som capaços de viure així estem sent llum pe a nosaltres i per els altres. Aquest és el Regne que Jesús anunciava…

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

Dg 15 de Setembre de 2019, Diumenge XXIV temps ordinari, Lc 15, 1++32

20190915 Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Aquest germà teu era mort i ha tornat a la vida…”

 

La paràbola del Fill pròdig –o del pare que perdona– és un d’aquells evangelis que els cristians haurem de saber de memòria. I quan l’escoltem –per més cops que ho fem– sempre hauríem de descobrir alguna cosa per a la nostra vida. Alguns entesos en la matèria diuen que aquesta paràbola és com la culminació del missatge de Jesús, com si el seu parlar anés pujant de to fins arribar a aquest moment. Certament, deuria causar un gran impacte en el seu temps i els deixebles ho deurien recordar com un moment important.

 

Aquesta paràbola toca aspectes molt importants. Estan reflectits en les actituds de les tres persones que hi intervenen: el pare, el fill petit i el fill gran. Però el centre del relat és el pare. Tot el que Jesús diu del pare d’aquesta paràbola és com si ho digués de Déu. Déu és aquest pare que sempre perdona, que surt a l’encontre quan el fill torna i que fa una festa perquè ha tornat. “Aquest fill meu era mort i ha tornat a la vida!” I, certament, això és el que deurien pensar els oients. En una cultura patriarcal, on es donava tanta importància a la família –podríem dir que fora de la família no hi havia possibilitat de subsistir– deuria causar un gran impacte l’actitud del fill petit. No només demana l’herència al pare –quan encara es viu– sinó que s’ho gasta tot i decideix tornar. El fill petit torna per necessitat però també perquè sap que el pare el perdonarà i l’acollirà a casa. I no només l’acull sinó que fa una festa, el vesteix amb els millors vestits i fa matar el vedell gras, una cosa que es feia en molt comptades ocasions. Sorprenent.

 

Tanmateix, el contrapunt al pare és l’actitud del fill gran. En tornar del camp pregunta que està passant. Un criat li diu: “el teu pare a recobrat al teu germà en bona salut i ha fet matar el vedell gras…” l germà gran s’indigna. Ell que sempre s’ha portat bé, que sempre ha estat al costat del pare, i mai l’ha tractat així. Quina injustícia! I, certament, hem de reconèixer que té raó però… El seu error és que no entra en la dinàmica del pare, una dinàmica de perdó, de misericòrdia, d’amor. Té el cor endurit.

 

Aquesta paràbola sempre interpel.la o, si més no, sempre ho hauria de fer. Ens podríem preguntar: què tinc jo de germà petit? I de germà gran? I del pare? Sé tenir una actitud comprensiva, misericordiosa, de perdó amb els altres o em mantinc “en els meus tretze”. Ens diuen els evangelis que Jesús “és commovia” davant la necessitat de les persones –també ho fa el pare de la paràbola– i que d’aquí sortia el seu actuar. Ens deixem commoure per la gent que en envolta, especialment la que més pateix?

 

Xavier Moretó, rector

 

 

Dg 8 de Setembre de 2019, Diumenge XXIII temps ordinari, Lc 14, 24-33

20190908 homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Ningú no pot ser deixeble meu si no renuncia a tot el que té”

 

Seguim escoltant en l’evangeli més recomanacions. Estan adreçades als membres d’una comunitat, en aquest cas la de Lluc. Probablement tenen un problema d’un cert triomfalisme. La gent segueix Jesús perquè té èxit. Jesús es gira i els diu unes frases dures, que res tenen a veure amb l’èxit, que ens diuen clarament que això de ser cristià no és “un camí de roses”: “qui estima més al pare o la mare no pot ser deixeble meu” i encara més contundent: “qui no pren la seva creu no pot ser deixeble meu” Si no fas això no pots ser seguidor meu. Els ve a dir als qui anaven darrera seu: “si no feu això no cal que em seguiu més, ja podeu tornar a casa vostra…” Un cop més Jesús els deixa perplexos, els deixebles els primers.

 

Val a dir que, de tots els relats que es varen escriure de Jesús, els que defugien la creu –i era fàcil, fins i tot lògic, fer-ho– eren rebutjats. Justament la creu és la clau d’interpretació dels evangelis. I és que sense creu no hi ha cristià. Mentre el món “defuig” la creu –i fa veure que no hi ha patiment i mort o, si més no, no cal capficar-s’hi– el cristià assumeix la creu i aprèn a portar-la, des de la confiança que Ell ens hi ajuda… El seguidor de Jesús procura portar la seva creu.

 

Estar disposat a deixar-ho tot per seguir-lo. Ell en primer lloc. Al final del fragment –després de explicar la importància de les frases anteriors, de caire fonamental– els dirà: “heu de renunciar a tot el que teniu”. “Aquí duele” que diuen els castellans, sobretot en el nostre temps. Qui de nosaltres estaria disposat a renunciar a les coses que tenim? Vivim en una societat que dona una gran importància al tenir. Les riqueses, les comoditats, les seguretats materials ocupen un lloc privilegiat. D’alguna manera se’ns està dient, de forma més o menys vel.lada: “quan més tinguis, quan més assegurat estiguis, més feliç seràs”. La conseqüència és que estem enganxats a les coses. Sovint hi posem el cor. Si fem això –i tots estem en risc de fer-ho– haurem trobat un altra déu a qui adorar. En canvi, quan som capaços de donar i donar-nos, quan usem les coses per fer el bé –sobretot al més necessitat– llavors –com diu Isaïes– s’encendrà una llum en nosaltres, una llum interior, una llum que transforma. Esdevenim més lliures. Deixem d’estar lligats per les coses i ens tornem més persones. Fer el bé i sense esperar res a canvi, un altra contravalor.

 

Aquest estil de vida, aquest tarannà, construeix el Regne que Jesús anunciava. Ajuda a transformar el món…

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

 

 

 

 

Dg 1 de Setembre de 2019, Diumenge XXI temps ordinari, Lc 14, 1.17-14

20190901 Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Tothom qui s’enalteix serà humiliat, però qui s’humilia serà enaltit”

 

L’evangeli d’aquest diumenge té dues parts ben diferenciades. Son dues paràboles, l’una que fa referència a una boda i un altra a un convit. Com ja ens té acostumats, Jesús pren situacions quotidianes, normals en el seu temps, per mostrar-nos la realitat del Regne que ens va venir a anunciar.

 

En la primera part, es dona una situació normal i lògica: els convidats a la boda es van situant, els més importants en els primers llocs i els de “2ª classe” en els darrers. Era una situació normal, llavors i potser també ara. I aquí apareix el primer “contravalor”: “mireu de seure en els darrers llocs, no en els primers” diu Jesús. De ben segur que quedarien ben sorpresos d’aquesta afirmació, sobretot els deixebles. Tothom vol ser el primer! Com pot ser que ens digui això? Jesús apel.la a raons pràctiques: si et poses en els primers llocs i no et correspon, passaràs vergonya. En canvi, si et poses en els darrers i et correspon un lloc més alt quedaràs bé… Qui s’humilia serà enaltit. Tanmateix, el fons de la qüestió és més punyent: els primers son els autosuficients, els qui son superiors, els qui mereixen el lloc. En canvi els darrers son els qui –com surt en un altra paràbola, la del fariseu i el publicà–, no s’atreveixen ni a aixecar els ulls al cel per pregar. Els primers son els qui fan mèrits –una indirecta als fariseus– mentre que els segons son els qui creuen que tot és do, que no hi mereixen res.

La segona part encara és més punyent que la primera. Fa referència a la recompensa. Qui fa el bé esperant la contra-partida –tant propi de les nostres relacions humanes– no està en la línia del Regne. “Ja tenen la seva recompensa” diu Jesús amb una certa duresa. És la mateixa frase que Jesús “penja” als qui preguen per ser ben vistos dels altres. Tanmateix, el fons és un altra: Déu té preferència –quasi debilitat– pels humils i febles. És el gran contravalor, que travessa tota la bíblia. És com Jesús va viure. No va néixer en un palau sinó en una cova i va morir com un lladre.

 

Cal reflexionar-hi sovint en aquests contravalors. Ens hi va la comprensió del missatge de Jesús i el nostre propi testimoni enmig d’un món que, certament, tot i algunes excepcions, no els viu gaire…

 

Xavier Moretó, rector.

 

 

 

 

Dg 25 d’Agost de 2019, Diumenge XXI temps ordinari, Lc 13, 22-30

20190825 homicat sant ignasi de loiola

 

“I vindrà gent d’orient i d’occident…”

 

En l’evangeli d’avui, un altra cop Jesús ens sorprèn amb paraules dures. Però aquestes paraules no ens parlen de condemnació sinó de elecció, una elecció que exclou i margina, la del seu propi poble.

 

El poble d’Israel es creia el poble escollit per a Déu i, certament, ho era però no en un sentit excloent sinó tot el contrari. Era el poble escollit per dur la salvació a tot el món, no per quedar-se-la per a ell. Ja ho deia el profeta Isaïes (1ª lectura): “jo mateix vindré a reunir la gent de totes les nacions i de totes les llengües”. L’advertiment de Jesús és molt clar: “Aneu en compte. No us cregueu tant vostra la elecció”. És un dels trets d’universalitat que tenim en els evangelis. La salvació és per a tots. Déu vol manifestar-se a tothom. De ben segur que els deixebles, a la llum de la Pasqua, deurien reconèixer aquest tret en la manera de fer de Jesús. Ell parlava amb tothom: publicans, pagans, samaritans, romans… Fins i tot reconeixia la capacitat de creure en persones no jueves! Els jueus del temps de Jesús no creien que cap persona no jueva pogués tenir fe. Jesús no només la reconeix sinó que fins i tot s’admira de la fe de les persones: “Dona, quina fe que tens!” li diu Jesús després de reafirmar-se en el “només he estat enviat a les ovelles perdudes del poble d’Israel” Podríem dir que Jesús, s’adona i canvia. Déu és manifest en tota persona sigui quin sigui el seu origen…

 

La universalitat de la nostra fe també la té present la mateixa Església. En els documents del Concili Vaticà II se’ns diu clarament que Déu és pot manifestar a qualsevol lloc, també fora de la mateixa Església, que per altres religions també el podem trobar. No tenim l’exclusiva!

 

Vist així, potser no es tracta tant de dir tant “nosaltres tenim la veritat” –típica actitud de les sectes– com de reconèixer “el Déu que hi ha en tota persona”. Potser gent no creient té actituds cristianes sense saber-ho. No serà aquesta la nostra tasca de cristians, desvetllar aquest Déu que es fa present arreu, d’orient i d’occident, del nord i del sud? Lluny d’excloure hem d’incloure. Déu és en tota persona, vol manifestar-se a tothom.

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

Dg 18 d’Agost de 2019, Diumenge XX temps ordinari, Lc 12, 49-53

20190818 Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Us penseu que he vingut a portar pau a la terra?”

 

L’evangeli d’avui ens pot resultar sorprenent, fins i tot escandalós. De ben segur que als deixebles els hi deuria semblar. Potser també a la comunitat de Lluc a qui va adreçat. Potser hi havia una certa complaença, una certa sensació d’èxit entre els seus membres. Ja fa uns diumenges escoltàvem uns quants “tocs d’alerta” contra el instal.lar-se o el confiar massa en els diners i les possessions. Ara el missatge va contra el triomfalisme. L’èxit que va tenir Jesús al començament de la seva predicació no ens ha de fer perdre el nord. L’evangeli comporta contradicció, enfrontament i incomprensió. Ja ens ho diu Jesús en les benaurances: “benaurats els qui pateixin persecució en el meu nom. Vol dir que l’esperit és en ells…” Tanmateix, la incomprensió no només pot venir de fora sinó fins hi tot en les mateixes famílies: pares, mares, germans.

 

Ser cristià no és fàcil, no és un “camí de roses”. Manifestar-se cristià en el nostre món pot comportar menyspreu i incomprensió, fins i tot marginació. Certament, els valors del món no son els nostres: individualisme, immediatesa, mirar de gaudir el dia a dia, valorar als altres pel que ens poden donar, l’utilitarisme, la competitivitat. Molts d’aquests valors generen injustícia i marginació. Moltes persones –la majoria– no poden seguir el ritme i es queden a la cuneta… I quan nosaltres prediquem perdó, misericòrdia, fraternitat, no sempre trobem qui ens escolti. Per això no es estrany que entrem en conflicte. És més hi hem de comptar. El cristià ha d’esdevenir contrapunt i oposició davant certes situacions imperants en el nostre món. Per això ens hi hem d’implicar, no podem restar al marge. Jesús ho va fer i a fons…

 

Per altra part, ser cristià comporta acceptar la creu. “Qui vulgui ser deixeble meu que prengui la seva creu i em segueixi” Vivim en un mon que –d’una manera o altra– defuig la creu. El patiment, la mort, el fracàs, no figuren en el seu índex, però hi son, formen part de la condició humana.  A l’inici del cristianisme es varen escriure moltes històries de Jesús. Moltes obviaven la creu, se la saltaven. Aquest relats no foren acceptats per la primera església. La creu és bàsica, la clau d’interpretació dels evangelis. De fet n’és el centre. Els evangelis comencen per la passió i es van desenvolupant del mig cap en fora, de forma concèntrica, a l’estil dels rotlles jueus.

 

El cristià no defuig la creu sinó que aprèn a portar-la, des de la confiança i la fe. No estem sols. Ell és amb nosaltres.

 

Xavier Moretó, rector  

 

 

 

 

Dg 11 d’Agost de 2019, Diumenge XIX temps ordinari, Lc 12, 33-48

Homicat 20190811 Sant Ignasi de Loiola

 

“Vetlleu. Estigueu amb el cos cenyit i els llums encesos”

 

L’actitud de vetlla és fonamental en el cristià. L’evangelista Lluc ja ens ho a deixar ben clar quan posa a Jesús parlant amb aquesta contundència, fins i tot amb un cert to d’amenaça, en relació al qui no vigila. “Estigueu atents, perquè el Senyor vindrà a l’hora menys pensada!” Possiblement hi havia un excés de confiança en la seva comunitat. S’havien relaxat… Passa sovint. Els cristians sempre correm el risc d’acomodar-nos, d’instal·lar-nos en la nostra fe. Això és perillós perquè d’alguna forma amenaça un aspecte fonamental: la conversió. Si ja ho saps tot, si ja ho fas tot bé, de què convertir-se? No cal… Tanmateix, Lluc posa a Jesús parlant amb duresa però, alhora, mostrant-nos la bondat del Pare i, en conseqüència, la bondat del seu Regne. “No tingueu por, petit ramat”, “on hi ha el teu cor allà hi tindràs el teu tresor” i “tothom exigeix més al qui se li ha donat més…” Sembla una versió més amable que condemnatòria, més amorosa que castigadora, com era usual en el temps de Jesús. Ell parla en unes categories pròpies del seu temps, emprant un llenguatge apocalíptic, però, al mateix temps, ens diu que Déu és el nostre Pare, sempre disposat a perdonar-nos, sempre fidel. Potser hi ha una conversió que és fruit de l’agraïment, no de la por a la condemnació. Sembla que aquesta sigui la línia d’aquest fragment. “Com podré agrair al Senyor tot el bé que m’ha fet?” ens diu el salmista. I segueix, “alçaré el calze de la salvació, lloaré el seu nom per sempre…” Quan mirem enrere en la vida i ens adonem de tot el que hem rebut de Déu ens pot venir també la pregunta: “com pot ser que m’hagi tornat a equivocar!” És el que es deia “el temor de Déu”. Aquest no és tenir-li por a Déu. Sovint s’ha explicat malament. És el greu que sap de tornar a ofendre’l, a fer el que no vol, especialment després de reconèixer tot el que ens ha donat, el primer, la fe. Com diu avui l’autor de la Carta als Hebreus en la 2ª lectura, “gràcies a la fe…”. La fe és un do, un regal de Déu. No és mèrit nostre, no es fruit del nostre esforç ni de la nostra capacitat. Neix de la pura gratuïtat de Déu. Perquè Ell vol.

 

Convertir-se i, per tant, estar amatents, alerta per no tornar a caure. De l’agraïment a la conversió. També pot ser un bon testimoni en el nostre temps. Déu ens ho ha donat tot. Visquem donant-li gràcies i comportant-nos dignament.

 

Xavier Moretó, rector

 

 

Dg 4 d’Agost de 2019, Diumenge XVIII temps ordinari, Lc 12, 13-21

20190804_Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“ I tot això que volies guardar-te, de qui serà? ”

 

Seguim, un cop més, repassant la llista de recomanacions que l’evangelista Lluc adreça a la seva comunitat. En aquesta ocasió es fixa en les riqueses. Probablement la comunitat tenia problemes en aquest sentit. Podria ser que alguns hi posessin la seva seguretat en les coses. Aneu en compte! És un parany! Ve a dir Jesús als seus oients. Un missatge aquest que també podríem aplicar fàcilment en el nostre temps.

 

Vivim en un món on, d’una o altra manera, se’ns diu: “quan més tingueu, quan més posseïu, millor, més contents estareu” i també: “disfruteu, passeu-vos-ho el millor que pugueu. Total, son quatre dies…” Segur que algun cop ho hem sentit. Si a això li afegim aquesta immediatesa, tan típica del nostre temps, ja ho tenim tot. Diuen els entesos –filòsofs, sociòlegs, etcètera– que aquesta és la “cultura de la immediatesa”. Tot ha de ser aquí i ara! Val a dir que els joves son els primers que hi cauen. En conseqüència, no hi ha gaire temps per pensar en res més. Però, quan arribi el moment, tot això que has acumulat, per a qui serà?

 

Jesús ens convida un cop més a reflexionar en el que és realment important en la vida. A mesura que ens anem fent grans arribem a la mateixa conclusió que podem extreure de l’evangeli d’avui. Els diners, les possessions, les coses materials, no donen la felicitat i, ni molt menys, el sentit de la pròpia vida. Els més grans –segurament per l’experiència de la vida– ho saben bé.

 

És més, quan absolutitzem les coses materials, quan hi posem el cor, en fem ídols i som menys lliures i, de retruc, menys persones. Perquè és molt més propi de la persona humana compartir que mirar només per un mateix. Quan aconseguim relativitzar les coses –fen-ne un mitjà, no un fi– llavors podem ser més despresos i ajudar als més necessitats.

 

Un cop més, el missatge de Jesús és profundament humà. Si sabem compartir serem més persones i també més feliços. Un bon “toque” d’atenció!

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

 

Dg 28 de Juliol de 2019, Diumenge XVII temps ordinari, Lc 11, 1-13

20190728 Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Demaneu i Déu us donarà”

 

Seguim llegint de l’evangelista Lluc –com ho hem fet en aquests darrers diumenges– unes quantes recomanacions més. Si fa dos diumenges escoltàrem la paràbola del bon samarità i el diumenge passat ho férem al voltant de la importància de la contemplació amb el text de Marta i Maria avui ens aturem en la pregària. Jesús ensenya el Parenostre als seus deixebles i ens parla de la confiança que hem de tenir a l’hora d’adreçar-nos a Déu. Ell és el nostre Pare…

 

Amb el Parenostre Jesús introdueix dues novetats importants: el tractament i la manera de pregar. Adreçar-se a Déu com a Pare va ser una gran novetat en el seu temps, de fet va ser tot un escàndol. Els jueus ni tan sols busaven anomenar Déu pel seu nom (Yahvè vol dir el qui és, tal com Déu li va revelar a Moisès de la bardissa estant) però Jesús li diu pare (Abbà vol dir papà en arameu, les primeres paraules que deia un nen) Però la novetat també venia per la seva manera de pregar.

 

Jesús no es gira cap el Temple per pregar sinó que prega en qualsevol lloc i amb les mans enlaire. En les nostres eucaristies, el mossèn fa sovint aquest mateix signe –les mans amb els palmells cap amunt– justament per evocar la manera que tenia Jesús de pregar. Jesús prega Déu que és a tot arreu, no només al Temple. Això va captivar tant als deixebles que –com surt en d’altres evangelis– li varen dir: “ensenya’ns a pregar com tu fas”. No és només ensenyar una pregària com feia Joan Baptista, tal com diu el fragment d’avui. És ensenyar un estil de pregar, el seu.

 

Els biblistes diuen que la relació de Jesús amb Déu era única. Per això els diu: “quan pregueu dieu: Pare Nostre”. Quan parla de Déu amb els deixebles Ell diu pare-meu i pare-vostre però no pare-nostre. Podríem dir que només ho fa per delegació. Per tant, la nostra pregària no és ben bé la seva però s’hi apropa bastant. La concreció és molt senzilla i directe: “demaneu i Déu us donarà”, com el pare i el fill. Una relació de fraternitat, de intimitat i confiança. Això també era nou i, d’alguna manera, si ho pensem bé, encara ho és ara…

 

Com en d’altres ocasions, si això ho sabem viure, si ho sabem reproduir en nosaltres, entendrem molt millor l’evangeli de Jesús i, alhora, el sabrem testimoniar.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 21 de Juliol de 2019, Diumenge XVI temps ordinari, Lc 10, 38-42

20190721 Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Maria ha escollit la millor part”

 

Seguim, en la lectura continuada de l’evangeli de Lluc, escoltant recomanacions per a la nostra vida, uns consells molt directes. La setmana passada ja escoltàrem el relat del bon samarità, un relat que sempre ens ha d’interpel·lar. Certament, si no som capaços d’aturar-nos davant els més necessitats –i no només per raons econòmiques– potser no haurem entès l’evangeli… Avui Lluc posa en boca de Jesús un “toque” molt significatiu en relació a la importància de ser contemplatius. Perquè l’evangeli d’avui no és un dilema entre l’acció i la contemplació. Sovint s’ha explicat malament. Tant l’acció com la contemplació son importants. Tanmateix, també és important saber quan s’ha de fer l’una i l’altra. Jesús li ve a dir a Marta que aquell no era el moment de l’acció sinó de la contemplació. “Maria ha escollit la millor part”

 

Tenir una actitud contemplativa és molt important, especialment si ens diem cristians. Vivim en un món que privilegia molt l’acció. Tot es fer coses i distreure’s. Fins i tot davant la pèrdua d’una persona estimada i la necessitat de fer el dol sempre hi ha algú que diu: “fes coses, estigues ocupat/da i se’t passarà!” Qualsevol psicòleg diria que això no és gaire recomanable. També els hi ha que davant una depressió dirien el mateix. Pel cristià aquest activisme pot ser particularment greu perquè et pot abocar a una “acció per l’acció” que dur a no conèixer el que Déu vol i això ho és tot! Com podem discernir si no som capaços d’aturar-nos i pensar: “què estic fent? Què haig de fer? Què vol Déu que faci?” Això és particularment greu pel que fa a les comunitats i a la mateixa Església. Si no som capaços de discernir, de confrontar la vida i l’evangeli, podem fer moltes coses –i quedar molt satisfets per fer-les– però n’encertarem poques. Ja els hi deia Jesús als seus deixebles: “si no esteu units a mi no donareu fruit”.

 

Un espai privilegiat pel discerniment i la contemplació és la pregària. La pregària és molt més que demanar i donar gràcies com se’ns va ensenyar de petits. Pregar es entrar en comunió amb Déu. Dedicar uns estona a la pregària personal és molt important perquè ens permet viure la contemplació durant tot el dia. L’Església ha adoptat la pregària de Jesús –els salms– per mantenir aquesta presència. El Concili Vaticà II recomana a tots els cristians –i no només a mossens i religiosos/ses– de fer la pregària de les hores. Tanmateix, dedicar un temps a la pregària pot ser tan senzill com oferir el dia al matí i donar gràcies al vespre. Déu no necessita grans discursos. Ja sap el que ens cal. Però nosaltres potser si que necessitem la seva presència. La pregària és més necessària per a nosaltres que per a Ell…

 

 

Xavier Moretó, rector.

 

 

Dg 14 de Juliol de 2019, Diumenge XIV temps ordinari, Lc 10, 25-37

20190714 homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Per a mi, qui son els altres?”

 

La paràbola del Bon Samarità –que és l’evangeli que toca avui– sempre ens hauria de “tocar” internament. Sense arribar al nivell de la paràbola del Fill Pròdig –que alguns entesos diuen que ve a ser el cimal de la predicació de Jesús–, aquesta paràbola arriba molt a fons de nostre ser cristià. Perquè, d’alguna manera, qui passa de llarg pel costat del necessitat –com fan el sacerdot i el levita del relat– no ha entès l’evangeli de Jesús, i no només aquest sinó tot l’evangeli… D’una manera claríssima –i certament provocadora– Jesús contraposa l’actitud altiva i segura dels dos religiosos a la del samarità, que sap donar-se i compadir-se. Un samarità, una persona teòricament descartada –els samaritans no es feien amb els jueus i eren menyspreats–, és el que sap entendre realment el missatge de Jesús. Déu ni do la patacada que s’emporta el fariseu que li fa la pregunta a Jesús per justificar-se! Quan s’esperava una lloança, Jesús el posa en evidència davant tothom…

 

Els fariseus –si més no els que polemitzaven amb Jesús– es posaven com exemple del compliment de tots els manaments de la Llei jueva, més de vuit-cents, la majora referents a pràctiques cultuals. Jesús es revela davant aquest compliment extern, que busca la autosatisfacció de la persona “complidora” però que descuida –o passa de llarg– davant el patiment de l’altra. Tot un advertiment també per a nosaltres. El comportament autosuficient, de superioritat, que cerca seguretats, no és cristià, no s’avé amb el tarannà de Jesús, que estava sempre pendent de l’altra, que es dona davant el qui pateix…

 

“Qui és l’altra?” Li pregunta el fariseu a Jesús. L’altra és el pobra, el qui pateix, el necessitat, i en son molts els necessitats i no només de coses materials…

 

No podem passar de llarg per l’altra banda. Si ho fem no som dels seus, per moltes misses i pregàries que fem, per complidors que siguem…

 

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

Dg 7 de Juliol de 2019, Diumenge XIV temps ordinari, Lc10, 1-12. 17-20

20190707 homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Els envià que s’avancessin cap a cada lloc on ell havia d’anar…”

 

L’evangeli d’avui ens parla clarament de la missió. Aquest evangeli –anomenat dels setanta dos– probablement està reflectint el que estava passant aleshores. Els predicadors anaven a anunciar –segurament de dos en dos– i feien experiència de situacions diverses. En alguns llocs els rebien bé, quedant-se a menjar i descansar, i en d’altres tot al contrari. El missatge de Lluc vers la seva comunitat a la que s’adreça és clar: malgrat el refús que pugueu provocar, aquesta és la vostra missió: anunciar l’evangeli de Jesús per tot arreu.

 

Els cristians no vivim la nostra fe que quedar satisfets, no cerquem el nostre profit personal. Si més no, no ho hauríem de fer. No es tracta de quedar satisfets pel fet d’assistir a les eucaristies o pel fet de professar una doctrina. Això és el que feien els fariseus amb els qui Jesús polemitzava. Ells es presentaven com els “complidors”, “els bons”, “l’exemple a imitar”. Quedaven satisfets pel fet de complir i, d’alguna forma, “mereixien” la salvació. En canvi els altres… els malalts, els pobres, els pagans, que no podien complir i amb prous feines coneixen la Llei, quedaven fora… Amb raó Jesús els va contradir tant fort!

 

Vivim ens uns temps –i una societat– on hi ha una tendència clara vers l’ individualisme. Primer és el bé personal, l’autosatisfacció, i després, si queda temps i recursos, son els altres. El cristià no funciona així. Jesús –ens diuen els evangelis– no tenia ni temps per descansar. Estava totalment entregat a la missió i es donà sense reserves. “No vull que marxin dejuns. Defallirien pel camí” els diu als deixebles abans de multiplicar els pans i els peixos. Jesús és compadeix, és a dir, “pateix amb el qui pateix” i es dona, sense reserves, sense esperar res a canvi… “Fa més feliç donar que rebre” cita el mateix Lluc de Jesús en els Fets dels Apòstols. Aquest és el camí i el tarannà cristià. D’aquesta manera Jesús mostrava el Regne.

 

Tots som cridats a acceptar aquesta missió d’anunciar l’evangeli. Lluny de viure la nostra fe “cap en dins”, ho hem de fer “cap en fora”, perquè d’altres puguin conèixer aquesta bona noticia que ens dona vida. I lluny de quedar satisfets hauríem d’estar –com ens diu Pau en les seves cartes–  “una mica intranquils” perquè n’hi ha tants que no coneixen ni viuen el missatge de Jesús.

 

I ho hem de fer per tal que Ell es manifesti. És significatiu que Jesús els digui als deixebles que vagin davant a predicar “als llocs on ell mateix hi havia d’anar”. Nosaltres no som els protagonistes, no ens prediquem a nosaltres mateixos –com feien els fariseus– sinó que preparem els camins per tal que “un altra” és manifesti. A nosaltres ens toca testimoniar la nostra fe –de paraula i d’obra– per tal que Jesús es manifesti. Com els primers cristians dels Fets dels Apòstols, que amb la nostra manera de viure siguem capaços d’interpel·lar als altres. Llavors també nosaltres serem del grup dels setanta-dos, que en tornar, lloen Déu per les meravelles que Ell ha obrat per ells.

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dg 30 de Juny de 2019, Diumenge XIII temps ordinari, Lc 9, 51-62

20190630_homicat Sant Ignasi de Loiola

 

Ningú que mira enrere no és bo per al Regne de Déu”

 

Després de celebrar la Pasqua i les festes de la Trinitat i del Corpus reprenem el temps de durant l’any, l’anomena’t temps ordinari… però d’ordinari no en té res! Farem la lectura continuada de l’evangeli de Lluc. Sant lluc planteja el seu evangeli com una permanent pujada. Jesús puja a Jerusalem. En l’evangeli d’aquest diumenge ho diu clarament: “quan s’acostaven els dies de la seva glorificació… pujà decididament a Jerusalem” Ens recorda l’actitud de Maria que també pujà “decididament” a la muntanya, a veure a la seva cosina que esperava un fill” És del mateix evangelista. Jesús va tant decidit que ni tan sols pot aturar-se. A Jerusalem donarà el seu darrer testimoni. A Jerusalem Jesús morirà a la creu i ressuscitarà l’evangelista ho té molt present.

 

És interessant adonar-se de la diversitat d’actituds que Jesús té en aquest fragment de l’evangeli. Jesús protesta contra la intolerància dels deixebles (“voleu que fem baixar foc que els extermini?”), descobreix les excuses dels qui volen seguir-lo però al final no poden, posa en evidència els qui van amb les seves condicions per davant i, finalment, ridiculitza als qui miren sempre enrere, enyorant “temps passats”. Tots, més o menys, hem tingut aquestes mateixes actituds. Lluc, coneixedor de la comunitat a la que s’adreça, ho vol recalcar. Posa en boca de Jesús la denúncia d’aquestes actituds i d’alguna forma ens diu: “mireu endavant, no poseu excuses, aneu i anuncieu, no mireu enrere”.

 

Tot el nou testament està impregnat d’aquesta idea. És el que s’anomena kairòs en grec. Vol dir “ara és el temps, ara és el moment!” Estiguem al cas! Posem-nos a la feina!

 

Un veritable “toc d’alerta”, tant a nivell personal com comunitari.

 

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

 

 

 

Dg 23 de Juny de 2019, Diumenge de Corpus, Lc 9, 11-17

20190623_homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Tothom en menjà tant com volgué…”

 

Celebrem avui la festa del Cos i de la sang de Crist, el Corpus. Ens fixem avui especialment en l’eucaristia. Fem una mica com Dijous Sant. Jesús, poc abans de morir, celebra un sopar amb els seus deixebles –el sopar pasqual– i els hi diu: “sempre que feu aquest sopar en el meu nom, jo seré amb vosaltres”. Jesús present en el pa i el vi de l’eucaristia. Durant la Pasqua hem anat veient com els deixebles anaven celebrant l’eucaristia –al principi perquè Jesús els havia dit que ho fessin– i, mica en mica, anaven entenent el que feien i les conseqüències que això tenia. Les comunitats s’anaven construint al seu voltant. Tanmateix, també anaven aprofundint en un aspecte fonamental, molt característic de les comunitats: la fraternitat. Justament, per dijous sant veiem com Jesús renta els peus als seus deixebles i els diu: “us heu de rentar els peus els uns als altres” És el servei, especialment als més pobres, als més necessitats. De l’eucaristia als pobres, del pa i el vi a la donació d’un mateix. És el que va fer Jesús tota la vida. Per això, en aquest dia, unim eucaristia i pobres. Per això fem la col·lecta de Càritas. Com a l’evangeli d’avui, nosaltres també hem de ser eucaristia pels altres. Jesús parteix el pa –un gest amb “ressò” d’eucaristia– i els diu als deixebles: “doneu-los també vosaltres de menjar”.

 

Tanmateix, contemplar l’eucaristia també té una vessant personal, que afecta de forma íntima a la persona. L’Església, amb el temps, ha anat entenent moltes coses al voltant d’aquest misteri tan gran. “L’Esperit us farà entendre” ens deia Jesús el diumenge passat. L’eucaristia –diuen els documents de l’Església– ens configura, ens fa cada cop més semblats a aquest Jesús que seguim. Per tant, quan més oberts estiguem, com més fugim del costum, com més sapiguem trobar la novetat, més serem capaços de canviar i assemblar-nos a Ell. Perquè hi ha el perill d’acostumar-nos, de trobar “normal” el fet de rebre Jesús en l’eucaristia. Podríem caure en l’error dels fariseus de sentir-nos justificats pel sol fet de complir. Com diu el llibre de l’Apocalipsi, Déu és sempre novetat i Jesús és “Déu amb nosaltres”, i mai està tan a prop nostre com quan el prenem en l’eucaristia. Però com deia Santa Teresa de Calcuta, la Mare Teresa, Ell és també present en els més pobres. Ells també son sagrament, signes d’una presència, misteriosa però real, de Jesús enmig nostre. I ens diu Jesús: “cada cop que doneu, ni que sigui un vas d’aigua, a un d’aquests més petits m’ho donàveu a mi”

 

Xavier Moretó, rector

 

Dg 16 de Juny de 2019, Diumenge de la Trinitat, Jn 16, 12-15

20190616_Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Tot allò que és del Pare és meu i de l’Esperit…”

 

Celebrem la festa de la Santíssima Trinitat. D’alguna manera és la culminació de tot el que recentment hem celebrat: la Pasqua. Si diumenge passat acabàvem el temps pasqual amb la festa de la Pentecosta, l’efusió de l’Esperit sobre nosaltres, avui celebrem directament la nostra fe. Perquè la fe és trinitària. Fa referència al Pare, al Fill i a l’Esperit Sant. És tan important que sempre comencem i acabem així les nostres celebracions, en el nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant. I el dia del nostre baptisme ens van batejar “en el nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant”. Malgrat no deixa de ser un misteri, és a dir, una realitat que ens depassa, que va molt més enllà del que podem entendre, només accessible per la fe, en lloc d’allunyar-nos de Déu ens hi apropa… Tota una paradoxa. No és l’únic Misteri que ens ocupa als cristians. També parlem del Misteri de l’eucaristia, Misteri de la mort i resurrecció de Jesús, i també, malgrat els seus defectes, Misteri de l’Església… El Concili Vaticà II en diu que també l’Església és Misteri. Encara més, és sagrament, és a dir, un signe visible d’una realitat que no veiem. L’Església, “sagrament universal de salvació”, ens diu el Concili.

 

Quan pensem en Déu-Pare ens ve a la memòria la creació del llibre del Gènesi (i potser també alguna imatge de Déu com un home gran, amb barba i cabell blancs. Però això ja forma part de l’imaginari col·lectiu… Tanmateix, també pensem en Jesús anomenant Déu com a Pare. Tota una revolució –per no dir un escàndol– en el seu temps. Els jueus no s’atrevien ni tan sols a pronunciar el nom de Déu. Li deien Jahvè, que en hebreu vol dir “el qui és”. Quan Moisès, davant la visió de la bardissa que no es consumia, pregunta a Déu qui és, Ell respon “jo soc el qui soc”. Però Jesús li diu Pare a Déu i així ens convida a tenir una relació de fraternitat amb Ell. Sant Pau, en la 2ª lectura d’avui, evoca aquesta fraternitat dient que és com la que té el pare amb el fill, que, de tant en tant, el reprèn, pel seu bé, perquè l’estima. Déu nido quin canvi!

 

Quan pensem en Déu-Fill ho fem directament en Jesús. Ell és el rostre –la icona– de Déu enmig nostre. Els evangelis ens donen uns elements molt interessants en aquest sentit. La gent, en veure les coses que feia Jesús –els seus signes– deien: “res de tot això podria fer si Déu no estigués amb Ell”. L’evangelista Joan –el més “abusarat” dels quatre– s’atreveix a dir que Ell és el Fill de Déu. Un altra escàndol. La nostra fe ens diu que Déu ens parlà directament per Jesús. Ja no necessitem ningú més. Ell és l’únic mitjancer, l’únic sacerdot, ens diu l’autor de la Carta als Cristians Hebreus. Amb Ell ha començat un temps nou.

 

Quan pensem en l’Esperit ho fem d’una presència, la de Déu en nosaltres. És l’Esperit el qui fa possible que creguem. Fins i tot la pregària és fruit del mateix Esperit que prega –“gemega”, diu Pau– en nosaltres. “Jo seré sempre amb vosaltres” els diu Jesús als seus deixebles. “No tingueu por”. Per l’Esperit, Ell és amb nosaltres.

 

El Misteri de la Trinitat ens apropa a Déu, un Déu-fraternitat, un Déu-proper (fins i tot gelós, ens diuen els textos de l’AT), un Déu-comunió.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 9 de Juny de 2019, Diumenge de Pentecosta, Jn 20, 19-23

20190609_Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Rebeu l’Esperit Sant!”

 

Celebrem avui la gran festa de la Pentecosta. És el darrer diumenge del temps pasqual. Durant tot aquest temps hem anat contemplant i endinsant-nos en la realitat de la resurrecció, la més important del cristià. Com dèiem en d’altres diumenges, el fet de dir: “Jesús és viu, ha ressuscitat!” té tota una sèrie de conseqüències. Avui en veiem una de molt clara: el naixement de l’Església i les comunitats. Els deixebles, que estaven tancats per por del jueus que els perseguien per matar-los, surten a fora i, jugant-se la vida, proclamen el kerigma, el primer anunci: “aquest Jesús que heu vist morir a la creu, està viu, ha ressuscitat!” Aquí va començar tot…

 

Avui és un bon dia per prendre consciència de la nostra realitat de cristians, pertanyents a una església cridada a sortir fora –com en temps dels primers cristians– i anunciar: “Jesús ha ressuscitat”. Cal tornar a fer aquest anunci. Com dèiem diumenge passat, nosaltres no evoquem un personatge històric. Nosaltres diem que Ell és viu. Però si ho diem des de la teoria, des de el que hem après des de petits, des de la “doctrina”, no serem convincents. Només des de l’experiència vital, viscuda, podrem engrescar als qui ens envolten. Perquè es tracta d’això. No podem viure la nostra fe de forma privada, individual, un aspecte aquest molt típic del nostra món. Tot cristià, des de l’experiència pasqual, ha de sentir-se empès a anunciar. Tots som fets apòstols, és a dir, testimonis de resurrecció, i tots ens hauríem de sentir-nos urgits a anunciar la bona nova de Jesús.

 

Pel baptisme hem rebut l’Esperit que ens fa capaços de creure. Com ens diu Pau, ni tan sols la pregària la fem nosaltres mateixos. És l’Esperit que prega –que gemega, diu Pau– en nosaltres. No creiem per un propòsit, per un voluntarisme, per una capacitat, un missatge també molt del nostre temps. En la nostra societat sembla que se’ns digui, d’una forma més o menys vel.lada: “tot el que vulguis ho pots aconseguir amb el teu esforç, la teva capacitat”. Els cristians no “funcionem” així. La fe és un do i l’Esperit infós en els nostres cors també.

 

“Rebeu l’Esperit Sant” ens diu Jesús. Deixem-nos fer. Ell és amb nosaltres. Tinguem confiança. No tinguem por.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 2 de Juny de 2019, Diumenge de l’Ascensió, Lc 24, 46-53

20190602_homicat sant ignasi de loiola

 

“Mentre els beneïa, era emportat amunt cap el cel”

 

Celebrem avui la festa de l’ascensió. Jesús puja al cel en presència dels seus deixebles i comença un temps nou, el temps de l’Esperit. Estem arribant al final del temps pasqual. Amb aquest diumenge i el proper, el de Pentecosta, acabarem la Pasqua, aquests cinquanta dies que hem dedicat a contemplar Jesús ressuscitat i, encara més, a  adonar-nos de què comporta dir que Jesús ha ressuscitat.

 

Paradoxalment, l’ascensió no ens allunya de Jesús, ans al contrari, ens l’apropa. Jesús puja al cel per quedar-se amb nosaltres. La seva presència com a ressuscitat és molt més gran de la que tenia quan era amb nosaltres. En ressuscitar Ell és sempre amb nosaltres. Recordem les paraules de l’evangeli: “on dos o més estigueu reunits en el meu nom, jo sóc enmig vostre”. Lluc ens ho diu clarament en l’evangeli i en els fets del Apòstols, que és com la segona part del seu evangeli. “Ara jo us enviaré el do que el Pare ha promès” És l’Esperit Sant. Per l’esperit Jesús és sempre amb nosaltres. De fet ser cristià és seguir-lo a Ell. Els cristians no professem “només” una doctrina. Ser cristià es seguir una persona, Jesús, present enmig nostre. Ell ens va al davant, ens mostra el camí. Això és exclusiu del cristianisme. Nosaltres no recordem Jesús com si fos una figura històrica del passat, no rellegim les seves obres –de fet Ell no va escriure res–, no fem homenatge a la seva persona. Amb tot el respecte vers les altres religions –que si ho fan– els cristians anem una mica més lluny, diem que Ell és viu. Però precisament per això, per aquesta originalitat, no ho podem dir des de la teoria. Només si ens ho creiem, si ho vivim, serem capaços de transmetre-ho. És el que Pau ens diu en la segona lectura d’avui. Sant Pau apel·la al “coneixement intern”de Jesús. Prega pels seus, perquè assoleixin aquest coneixement. Aquesta idea el porta a dir en les seves cartes: “ja no sóc jo, és Crist que viu en mi…” Si assolim aquest coneixement, si ens identifiquem tant amb Jesús, sentirem també la urgència de transmetre als altres la seva persona, el seu missatge.

 

Aquesta és la urgència que sentien el apòstols. En un món com el nostre, on n’hi ha tants que només aspiren a passar-s’ho bé, a viure al dia i no fer-se grans preguntes, nosaltres tenim un gran missatge, un missatge de sentit de la vida. No podem viure la nostra fe de forma privada. No podem de deixar d’anunciar-la. Tanmateix, no estem sols. Ell és amb nosaltres. Ho veurem el proper diumenge.

 

 

Xavier Moretó, rector

Dg 26 de Maig de 2019, Diumenge VI de Pasqua, Jn 14, 23-29

20190526 Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“L’Esperit Sant us farà recordar tot el que us he dit”

 

Seguim en el nostre camí pasqual que ens durà fins a la Pentecosta, l’esclat de l’Esperit, el naixement de l’Església i les comunitats. En aquest diumenge ple les lectures ens donen nous elements de discerniment.

 

La primera lectura dels Fets dels Apòstols introdueix un element –de fet és una frase– que ha marcat la vida de l’església al llarg dels temps: “l’Esperit i nosaltres…” Aquesta frase ha estat una constant en tots els concilis de la història. També nosaltres, en el Concili Tarraconense de 1993 la vàrem emprar. L’inici va ser el primer concili, anomenat de Jerusalem. Davant el fet que es varen trobar de que els no jueus acceptaven la fe, prenen una decisió: poden fer-se cristians –tot i que encara no se’n deien així– si no ofereixen sacrificis als ídols, no mengen carn ofegada en sang i no tenen unions incestuoses. Res de la circumcisió, que era el signe distintiu del judaisme. Va ser un salt qualitatiu important. Aquesta decisió va obrir les portes de la fe als no jueus, és a dir, a tot el món. Però l’autèntic protagonista, no només d’aquesta decisió sinó de tot el que estaven experimentant era l’Esperit. Ja ho diu Jesús en l’evangeli: “l’esperit que el Pare us enviarà us ho farà entendre tot” Aquest és un element important perquè ens ajuda a entendre el funcionament de la nostra mateixa església. Les reunions que fem no son només reunions organitzatives, a semblança dels consells d’administració de les empreses. En l’església hi ha “quelcom més”. “L’Esperit i nosaltres” ens està designant una realitat “altra”, tan important com els mateixos assistents a les reunions. En un món tan activista i organitzat com el nostre és important adonar-nos d’aquesta diferència. Aquest és el tret més característic de la nostra Església. De fet nosaltres creiem que és l’Esperit qui porta l’Església. Per tant, quan més dòcils siguem a la seva acció més bon fruit donarem. Ja ens ho diu Jesús a l’Evangeli: “si no esteu units a mi com la vinya a les sarments no fareu res…”

 

Xavier Moretó, rector

Dg 19 de Maig de 2019, Diumenge V de Pasqua, Jn 13, 31-35

20190519_Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Us dono un manament nou: que us estimeu els uns als altres com jo us he estimat”

 

 Seguim en el nostre camí de Pasqua. Ja estem als 5è diumenge. Arribats a aquest punt del nostre itinerari, ja no ens fixem tant en l’experiència pasqual per ella mateixa com en les seves conseqüències. Ja ho diem fa uns diumenges: els primers cristians van anar entenent que, pel fet de confessar que Jesús ha ressuscitat, els comportava canviar de vida. Ja res serà com abans. Avui ho veiem aquest canvi de forma més concreta, especialment a l’evangeli.

 

El llibre del Fets dels Apòstols ens segueix mostrant la nova situació, especialment pel que fa a la predicació. Estan determinats a anunciar l’evangeli a tothom, també als no jueus. L’Esperit –autèntic protagonista d’aquest llibre– els va mostrant què han de fer, on han d’anar, què han de dir… Ja ho diu Jesús en l’evangeli: “quan us portin als tribunals no us preocupeu del que haureu de dir. L’Esperit serà amb vosaltres”.

 

El llibre de l’Apocalipsi també ens diu coses interessants. Ja sabem que és un llibre per animar i donar esperança a comunitats perseguides. La imatge de la Jerusalem celestial n’és un bon motiu d’esperança. Els hi ve a dir: “això és el que us espera!” Tanmateix, aquest fragment ens ha deixat una petita “perla”, que fàcilment ens pot passar desapercebuda: “Jo faré que tot sigui nou”. La novetat que ens ve de Déu. Ho sentim realment els qui ens diem cristians? Sabem copsar la novetat que suposa creure i viure en conseqüència?.

 

De tota manera, el centre de les lectures d’avui –d’alguna forma, el regal més preuat– és el que ens ve de la ma de l’evangeli: “estimeu-vos els uns als altres”. És l’anomena’t “manament de l’amor”. Jesús –ens diu Joan a l’evangeli–, plenament conscient de que està arribant els seu final, els diu que s’han d’estimar, però no de qualsevol manera sinó com Ell els ha estimat. I com ens ha estimat Jesús? Doncs fins al final, donant i donant-se, sense reserves. Però encara diu més: “si ho feu així tothom reconeixerà que sou deixebles meus”. Per tant es estimar i donar testimoni d’un estil de vida. Si la gent veu que ens estimem així, sense reserves, buscant el bé de les persones, sense esperar res a canvi, els altres s’adonaran i potser quedaran interpel·lats: perquè ho fas? Perquè estar tan pels altres? I encara: quina estranya felicitat hi trobes en aquesta manera de fer? En ho diu el mateix llibre dels Fets: “vivien amb alegria, compartien el que tenien i es reunien per celebrar la fracció del pa amb senzillesa” Tot un programa.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 12 de Maig de 2019, Diumenge IV de Pasqua, Jn 13, 31-35

20190512_homicat sant ignasi de loiola

 

“Jo dono la vida eterna a les meves ovelles”

 

Seguim en aquest diumenge, el 4rt de Pasqua, contemplant la vida de les primeres comunitats. De la ma dels llibres dels Fets dels Apòstols i de l’Apocalipsi anem entrant en els començaments, els primers passos de l’Església i de les comunitats. D’alguna forma, contemplant-los a ells ens entenem més a nosaltres mateixos. Ells representen els nostres fonaments… Avui se’ns expliquen dos fets importants: el “desmarcar-se” dels primers predicadors respecte el judaisme i el testimoni dels màrtirs.

 

En el fragment dels Fets dels Apòstols d’aquest diumenge se’ns diu clarament que, a partir d’un determinat moment, varen començar a predicar als no jueus. Nosaltres no ens podem fer el càrrec de l’escàndol que això va suposar i de les seves conseqüències. Fins aleshores, els jueus creien que eren els únics que mereixien la salvació. Ells eren el poble escollit per Déu. La circumcisió era el signe d’aquesta elecció. Tots els altres pobles no comptaven. Només ells. Però encara més: el no jueus, els pagans, no tenien capacitat de creure! No podien tenir fe. Però vet aquí que els no jueus acollien l’evangeli! El punt culminant d’aquest percepció –i que tindrà una conseqüència directe en la predicació– serà que Pere, el cap, arriba ha dir: “qui som nosaltres per posar barreres a l’esperit que s’està manifestant en els no jueus!” Ho trobem en la seva 1ª carta. Això va fer que l’evangeli esdevingués universal, que no quedés reduït a l’àmbit jueu. Però el gran valedor d’aquesta idea va ser Pau. En les seves cartes arriba a dir que el que justifica no son les obres de la Llei –la jueva, s’entén– sinó la fe. Tot un canvi! Aquest fet juntament amb la persecució i expulsió dels cristians de les sinagogues per part dels jueus els va decidir a predicar als no jueus. Gràcies a aquest fet la fe ha arribat fins a nosaltres…

 

El llibre de l’Apocalipsi també ens fa una gran revelació. De fet això és el que vol dir Apocalipsi, “revelació”. Quan ens parla de “la immensa multitud dels qui han rentat els seus vestits en la sang de l’Anyell i han quedat blancs” ens està parlant dels màrtirs. Aquest fragment també el llegim el dia de Tots Sants. La primera església està convençuda que els màrtirs estan amb Déu perquè han donat la vida com feu Jesús.

 

Tanmateix, també els evangelis ens estan fent un perfil dels començaments. De fet, varen ser escrits per a les comunitats primeres, en aquest cas la de Joan. L’evangeli d’avui ens diu una cosa molt important, que va condicionar la vida de molts cristians: la imatge de Jesús bon pastor. De fet, és una de les imatges –ara pictòrica– més antigues que tenim de Jesús. En les catacumbes de Priscil.la, a Roma, es conserva una imatge de Jesús –curiosament sense barba– amb un anyell sobre l’espatlla i posat de pastor. Data del temps dels primers segles…

 

Jesús “el bon pastor” és una imatge molt suggerent. Com ens diu Joan en el fragment d’avui, Jesús és aquell pastor que crida les seves ovelles, cadascuna pel seu nom, i elles el segueixen, lliurement. Les ovelles segueixen el pastor perquè el coneixen, perquè coneixen la seva veu, i hi confien. El pastor està disposat a donar la vida per les ovelles i elles ho saben. Les ovelles som nosaltres. Però Joan ens diu –com sempre– quelcom més. “Jo dono la vida eterna a les meves ovelles” Amb la seva resurrecció Jesús ens obra les portes de la nostra pròpia resurrecció. Ell ens dona la Vida Eterna.

 

Xavier Moretó, rector

 

 

Dg 5 de Maig de 2019, Diumenge III de Pasqua, Jn 21, 1-19

20190505_homicat

 

“Era la tercera vegada que Jesús s’apareixia als apòstols…”

 

Seguim escoltant en aquest diumenge un nou relat d’aparicions. Ens diu l’evangelista Joan que era la tercera vegada que Jesús s’apareixia als apòstols després de ressuscitar d’entre els morts. Com en els altres relats de les aparicions, surten els mateixos elements: la designació de Jesús –“el Senyor”, és a dir, Jesús ressuscitat–; la referència a l’eucaristia –“va agafar el pa i el va partir” –, el reconeixement esporàdic –ara el no coneixen i, al cap d’una estona, si–. L’evangelista es fa ressò d’una experiència misteriosa però real, que no saben ben bé com expressar. En l’evangeli que ens ocupa, el de Joan, aquest tret encara és més punyent, si més no respecte als altres evangelis, els sinòptics. Com sempre, Joan va “una mica més enllà”. Aquesta lectura, en concret, està plena de simbolismes: la barca –símbol de l’església–, l’aigua –símbol del mal–, la pesca –símbol de la tasca evangelitzadora de l’església–… De ben segur que les primeres comunitats, en aquest cas la comunitat de Joan, coneixien bé aquesta simbologia.

 

Tanmateix, aquest relat aporta uns elements molt significatius:

 

GALILEA. És el lloc en el que Jesús s’apareix. Els deixebles eren galileus. Han tornat a la feina que tenien abans, quan varen conèixer Jesús. Eren pescadors. Jesús s’apareix en la seva normalitat en la seva quotidianitat. I, com al principi, Jesús els diu que tirin la xarxa a la dreta de la barca, en ple dia, quan –com tot pescador sap–, els peixos no piquen. Ho fan de nit… i la pesca és espectacular.

 

L’ESMORZAR. Jesús els ha preparat l’esmorzar. Els deixebles callen. Ja ho sabien que era el Senyor. L’àpat és el lloc de trobament amb Jesús però no és qualsevol àpat. És l’eucaristia. Igual que en el relat dels deixebles d’Emmaús, el reconeixen quan parteix el pa i després va a dir-ho als altres deixebles, amb Pere al davant. “És veritat, el Senyor ha ressuscitat”. És una experiència personal i al mateix temps comunitària.

 

EL DIÀLEG. El diàleg final de Jesús amb Pere és programàtic. Alguns estudiosos dels evangelis creuen que la triple pregunta de Jesús –“m’estimes?” – és correspon amb la triple negació de Pere. La insistència de Jesús en preguntar-li tres cops el mateix deixa “desarmat” a Pere. “Tu ho saps tot, tu saps que t’estimo”. Però la resposta de Jesús no és menys important: “pastura els meus anyells” Jesús no li pregunta si recorda de tot el que ha de dir, si té present tot el que ha de fer, si sabrà explicar el que ha passat. És el que segurament faríem nosaltres. Només li diu si l’estima. I, per postres, li diu com serà la seva mort. L’evangelista Joan fa aquí una mena de “nota clarificadora”

 

Jesús es presenta en la nostra quotidianitat, la nostra Galilea. Jesús ve a nosaltres especialment en l’eucaristia però també en cada situació, en cada vivència, enmig de la gent que ens trobem, amb la que convivim. Jesús porta la nau de l’església. Sense Ell no hi tenim res a fer, per molt ben organitzats que estiguem. La intenció de l’evangelista Joan és clara. Un missatge adreçat a les comunitats però també a cadascú de nosaltres i, en general, a tota l’Església, la de llavors i la d’ara.

 

Xavier Moretó, rector

 

 

Dg 28 d’Abril de 2019, Diumenge II de Pasqua, Jn 20, 19-21

20190428_homicat sant ignasi de loiola

 

“Feliços els qui creuran sense haver vist…”

 

Entrem ja en el segon diumenge de Pasqua. Durant aquests dies –concretament cinquanta–  anirem aprofundint en el fet cabdal de la resurrecció. Bàsicament, que Jesús hagi ressuscitat té una doble implicació: personal i comunitària. Això és el que es desprèn de les lectures d’aquests dies. En aquest dies escoltarem els relats de les aparicions de Jesús als deixebles –relatats en els evangelis– i la vida de les primeres comunitats –referida en el llibre dels Fets dels Apòstols.

 

Els relats de les aparicions ens parlen d’una realitat nova i misteriosa: Jesús s’apareix als seus deixebles. Les lectures ho refereixen canviant-li el nom del mateix Jesús: és el Senyor! Més enllà del fet espectacular (que tendim tots a imaginar-nos) aquests relats ens volen transmetre un missatge molt clar: és el mateix. Hi ha un tret d’identitat: el crucificat és el ressuscitat. Els deixebles fan una experiència de reconeixement. Ells que el varen conèixer en vida, amb el qui varen compartir tantes coses, que el van veure fer tant de bé i que, finalment, varen veure morir a la creu, aquest Jesús és viu! Certament una experiència impactant, inoblidable, fundant. I no només personal sinó comunitària. En el relat dels deixebles d’Emmaús –que només trobem a l’evangeli de Lluc– les dues persones –alguns diuen que podria ser una parella– diuen entre ells: “no es veritat que el nostre cor abrusava dins nostre…” i quan arriben a trobar-se am els deixebles diuen, com a fruit del compartir la mateixa experiència: “realment el Senyor a ressuscitat i s’ha a paregut a Simó” Pere és el cap. El que ell diu és com si ho digués tota l’església…

 

Certament nosaltres no podem fer la mateixa experiència. Nosaltres no he conegut Jesús en vida. Però el testimoni dels deixebles, dels qui si varen estar amb Ell, fonamenta la nostra pròpia confessió: Ell és viu. També nosaltres estem cridats a anunciar-ho. Tampoc St Pau el va conèixer però en les seves cartes ens diu: “jo també sóc apòstol!” és a dir “testimoni de resurrecció”.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 21 d’Abril de 2019, Diumenge de Pasqua, Jn 20, 1-8

201904021_Homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Per què busqueu entre els morts el qui està viu?”

 

Celebrem amb goig la Pasqua del Senyor. Jesús ha ressuscitat! Aquesta és la nostra festa més gran. En ressuscitar, Jesús ens obra les portes de la nostra pròpia resurrecció. I aquesta realitat, aquesta bona notícia, l’hem de viure directament en la nostra vida. No hauríem del limitar la resurrecció al moment precís de la nostra mort. Sant Pau ens diu que ja estem vivint com a ressuscitats, que, si bé encara no hi veiem “del tot clar”, ja “hi veiem”. Ens movem en aquesta tensió –anomenada escatològica–: “ja” vivim com a ressuscitats tot i que “no del tot”. Estem en camí, en trànsit, però ja vivim en esperança i aquesta és la que ens mou a fer experiència de la vida nova que ens ve per Jesús i a saber-la transmetre al nostre món. Des de aquesta experiència estem cridats a transformar-nos i transformar el nostre voltant. Tenim la missió de canviar el món! Aquest és l’encàrrec que Jesús va donar als seus deixebles. “Aneu a anunciar l’evangeli”. De fet, és el lema d’enguany de la nostra parròquia.

 

“El Regne de Déu és enmig vostre i ve a vosaltres!” ens diu Jesús a l’inici de la seva predicació. Com ens afecta aquesta missió a nosaltres? Més encara, ens hi sentim implicats? O vivim la nostra fe de forma privada, cercant quedar tranquils i satisfets… Això és el que més constava i denunciava sovint Jesús. Ell es va trobar envoltat de gent “tranquil·la i satisfeta” amb la seva fe, orgullosa de la seva elecció, però poc compromesa amb el seu entorn, poc disposada a acollir, especialment als més febles, poc compromesa a defensar-los davant l’abús dels més poderosos. Jesús pren una opció clara: posar-se al seu costat, defensar-los i jugar-se-la per ells, fer-se “pobre entre els pobres”. De què si no la necessitat d’assenyalar-lo, d’entregar-lo? Jesús és va fer “tan dels seus” que costava de distingir-lo. També a Sant Francesc li passà una cosa semblant. “Qui és el vostre portaveu?” va dir el papa Innocenci al grup de germans que sol·licitaren audiència. Francesc estava tan “barrejat” que no se’l podia distingir…

 

La resurrecció de Jesús, que és la nostra, ens obliga a viure “de cara enfora”. Com podríem si no transformar el nostre món? A Catalunya, actualment vivim una situació difícil, social i política. Tots en som conscients. El nostre poble viu una situació d’opressió i humiliació. Opressió per part d’un poder estatal que no té problemes en tergiversar i mentir, en fer quadrar les seves acusacions costi el que costi, comtal d’esclafar una voluntat que és majoritària però que no convé tenir en compte. La conseqüència és clara: retall de les llibertats fonamentals, empresonats i exiliats per les seves idees. Fins i tot hem de suportar declaracions de policies que es presenten com a víctimes de violència de part de gent indefensa quan son ells qui la varen exercir “armats de pals i garrots”. Un judici injust i manipulat, ple d’irregularitats, com estan denunciant la majoria d’observadors internacionals i defensors dels drets humans. Llibertat de decidir, llibertat d’expressió, vulneració dels drets fonamentals. Fins i tot la mateixa església ho reconeix en els seus documents: els pobles tenen dret a decidir el seu futur i a defensar-se quan se’ls vol oprimir i humiliar. Malgrat alguns bisbes puguin afirmar –en contra del que diu la mateixa església– que la unitat de l’estat és una qüestió de fe, i d’altres –entre els qui estan els nostres– facin “com si no anés amb ells” al mateix temps que diuen estar al costat del poble, el cert és que, tot plegat, ens està posant a prova. Viure ja ara com a ressuscitats ens obliga a revisar les nostres actituds, tan a nivell personal, com social, com eclesial. També ens hauria de fer pensar en qui votem en les properes eleccions. Els hi ha que es presenten com a moderats –i cristians– però no ho son malgrat vagin a les processons de Setmana Santa. La intolerància, el racisme, la xenofòbia, anar en contra dels drets de les dones no és cristià. En aquest sentit, un altra cop trobem a faltar alguna paraula per part dels nostres bisbes. Ser cristià té conseqüències socials…

 

Tanmateix, la conversió també ens ha d’afectar a nivell intern. Diu el teòleg José Antonio Pagola en el seu darrer llibre: “com podem dir als altres que es converteixin si no ens convertim primer nosaltres?” “Ecclesia semper reformanda”, l’església sempre en procés de reforma, ens diu el Concili Vaticà II. Els cristians estem escandalitzats davant els abusos que s’estan donant en el si de la nostra església: abusos de menors per part de mossens als qual se’ls hi confien, relacions entre persones que no respecten la seva opció pel celibat, denuncies de relacions homosexuals en el si de l’església… El Papa Francesc està decidit a acabar amb tot això a “fer net”, però, de nou, malgrat les declaracions dels bisbes, sembla que sigui l’únic que està per la labor. I és que també dins l’església –i en contra de la unitat– hi ha sectors enfrontats. També ens cal una conversió profunda en el si de l’església.

 

L’enyora’t bisbe Carrera –que, per cert, va ser militant d’un partit polític– va dir en una de les seves darreres al·locucions –i a les que un servidor va ser-hi present–: “quan l’ermita es queda petita, què cal fer?, ampliar-la o fer-ne una de nova més gran? Doncs fer-ne una de nova!” va afirmar amb contundència.

 

Estem en un moment de transformació que ens afectarà a tots nivells. A la nostra parròquia tenim una bona oportunitat per posar-nos en situació. La propera Assemblea que farem a St Ignasi pot esdevenir una bona ocasió per replantejar-nos les coses. Com anem de coherència, de testimoni? Un dels nostres millors teòlegs, Francesc Torralba, diu que els cristians “tenim una proposta de sentit de la vida!” Podem fer la “proposta cristiana” ens els nostres grups, a la gent que ens ve a la parròquia? Potser ja ha arribat el temps de ser clars, de deixar de “marejar la perdiu” acollint de forma “light”, sense fer explícita la nostra convicció. Som cristians i –com a fruit de la nostra experiència pasqual– cridats a anunciar –amb respecte i tolerància però també amb fermesa– la nostra convicció, a fer explícit l’anunci, el primer anunci, el que precisament varen fer els deixebles: ha ressuscitat!. No serà precisament això el que, en el fons, el món –malgrat les aparences– espera de nosaltres?

 

Bona Pasqua!

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

Dg 14 d’Abril de 2019, Diumenge de Rams, Lc 22, 14-23-56

201904014_Homicat Sant Ignasi de loiola

 

“Com desitjava menjar amb vosaltres aquest sopar…”

 

Arribem avui al Diumenge de Rams. Iniciem amb aquest diumenge la celebració de la Setmana Santa. Celebrem la realitat més gran del cristià, el misteri de la mort i resurrecció de Jesús. Per això, a cada dia de la setmana li diem “sant”. Dilluns sant, dimarts sant,… dijous sant –dia en que ens centrem especialment en l’eucaristia–, divendres sant –on ens fixem sobretot en la creu–, i dissabte sant, dia de silenci i espera. Aquest dia no es poden celebrar sagraments, només portar la comunió als malalts. El dissabte al vespre celebrarem la Vetlla Pasqual, el dia més important de l’any. Celebrem que Jesús ha ressuscitat i, amb la seva resurrecció Ell ens obra la porta de la nostra pròpia resurrecció. Però no hem de limitar-la al moment de la nostra mort. Com ens diu St Pau: “ja viviu com a ressuscitats!”. I en un altra fragment de les seves cartes ens diu: “ja vivim anticipadament allò que esperem!”

 

Avui Jesús entra a Jerusalem, aclamat per la gent amb palmes i cants. Però Jesús entra per morir, no per fer festa, i Ell ho sap. Els mateixos deixebles l’avisen repetidament: “no vagis a Jerusalem, que et mataran!” Però Ell està decidit a anar al cor de la fe del seu poble. Aquesta és una constant de l’evangeli de Lluc, del qual aquest any llegim el relat de la passió: Jesús està pujant permanentment a Jerusalem.

 

En iniciar la Setmana Santa seguim fent camí –com ho hem fet durant tota la quaresma– amb Jesús que va a la creu. Però el final –com també hem tingut present durant tot aquest temps– és la resurrecció. Aquesta és la nostra realitat. El divendres cantarem: “mireu l’arbre de la creu, on morí el salvador del món”.

 

Creu i resurrecció, vida i esperança. Aquest és el seu camí…i el nostre.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 7 d’Abril de 2019, 5è de quaresma. Jn 8, 12-20

20190407_homicat Sant Ignasi de Loiola

 

“Dona, on son els teus acusadors?»

 

Seguim en el nostre camí de la Quaresma que ens durà vers la Pasqua. Avui en l’evangeli se’ns donen nous elements de discerniment, noves oportunitats de conversió. Ja portem uns quants diumenges seguint aquesta línia: la transfiguració, el fill pròdig i avui la dona adúltera. Els fariseus –amb tota la intenció d’acusar Jesús– li presenten una dona que ha comés adulteri. Amb tota la força de la llei i la raó li diuen: “Moisès ordenà d’apedregar-les aquestes dones!” Però Jesús “despista” i s’entreté a dibuixar a terra amb el dit…

 

L’escena és molt significativa. Un altra cop –com a la paràbola del diumenge passat– és posa en evidència l’actitud dura, reivindicativa i justa amb la compassiva i misericordiosa. Però en aquesta ocasió Jesús dona peu a que els mateixos acusadors s’adonin del seu error. Això sempre és més efectiu que anar pel món donant lliçons… En aquest sentit, la frase de Jesús és definitiva: “qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra…” I llavors es dona un fet sorprenent: mica en mica es van retirant i –el  que és més impactant– se’ls hi van caient les pedres… L’evangelista Joan ens deixa també una petita perla: “començant pels més vells”. Certament els de més edat, els qui han viscut més, son els primers en adonar-se de que tots tenim les nostres coses, que no som millors que els altres i que, per tant, no tenim dret a condemnar ningú. Només resten Jesús i la dona, ningú més. “On son els teus acusadors?” Jesús dona la ma a la dona i, malgrat reconeix que s’ha equivocat, li dona un altra oportunitat i aquella dona l’aprofita. “Avui s’ha salvat aquesta casa” li diu Jesús a Zaqueu –un altra “pecador”– i accepta la seva invitació. També ell aprofita l’oportunitat que se li està donant: “Ara mateix venc la meitat dels meus béns i els dono als pobres!”

 

Ja ens ho deia St Pau els diumenge passat: Ell ens a portat la gran novetat de la reconciliació. I l’element de discerniment i conversió és –de forma semblant al diumenge passat– la següent: i nosaltres, tenim més a veure amb l’actitud de Jesús o amb la dels fariseus? En un món en el que sempre estem disposats a assenyalar l’altra, donant-li les culpes, i poc a reconèixer els propis errors; en un món sempre disposat a reclamar els drets i no tant els deures, aquest evangeli té molta actualitat.

 

Un altra cop si seguim el camí de la misericòrdia i el perdó serem més feliços, més bons cristians i també millors persones. El missatge de Jesús és profundament humà…

 

Xavier Moretó , rector

 

Dg 31 de Març de 2019, 4rt de quaresma. Lc 15, 1-8.11-32

20190331 homicat sant ignasi de loiola

 

“Aquest germà teu, que ja donàvem per mort, ha tornat viu…”

 

Seguim en el nostre camí de Quaresma, un camí que ens portarà a la Pasqua. Avui entrem en un dels capítols més importants, no només del temps que estem vivint sinó de tot l’evangeli. Els especialistes en Bíblia diuen que la Paràbola del Fill Pròdig –o del Pare que perdona– ve a ser com el cimal de l’evangeli. D’alguna manera, en aquesta paràbola es concentra tot el que Jesús ens va dir de Déu. Sant Pau ens ho anuncia clarament en la 2ª lectura: l’autèntica novetat és la de la reconciliació. La paràbola centra aquesta reconciliació en l’actitud del pare.Tot el que Jesús ens diu del pare de la paràbola es com si ens ho digués de Déu…

 

Efectivament, Déu és aquest pare que sempre perdona, que surt cada dia al porxo de casa per veure si el fill torna i quan ho fa no es queda passivament esperant a que vingui sinó que li surt a l’encontre i que, en comptes de renyar-lo i castigar-lo –que és el que segurament faríem nosaltres–, li fa una festa! Podríem pensar que l’està felicitant pel que ha fet, però no. La festa ve perquè l’ha recobrat en bona salut. La frase és molt significativa: “el donàvem per mort i ha tornat”. Val a dir que, pel que fa a l’herència, el fill li demana quan el pare encara és viu! Normalment les herències és cobren quan la persona ha mort… Tot i això, el pare li dóna, i no només al fill petit sinó també al gran. “Els repartí els seus béns…” diu l’evangeli.

 

En temps de Jesús, aquesta paràbola deuria causar un gran impacte. Cal recordar que l’economia de l’època es basava bàsicament en la família. Tant era així que, fora de la família, no hi havia possibilitat de sobreviure. Si a això li afegim l’escàndol de demanar l’herència abans d’hora –era com dir-li al pare: “per mi ja et pots morir!” – i de gastar-s’ho en prostitutes, la polèmica està servida.

 

Val a dir però que la gravetat –i la denúncia que hi ha darrera aquesta paràbola– rau en l’actitud del fill gran. Quan torna del camp pregunta a un criat què passa i aquest li respon: “el teu germà a tornat viu i el teu pare ha fet matar el vedell gras” Un altra escàndol, si més no pel fill gran. El vedell gras només es matava un cop a la vida! Era el millor que tenia la família! El germà, lògicament, s’enfada i te raó en fer-ho. Ell sempre s’ha portat bé, sempre ha estat fidel, sempre ha estat obedient i –com diu l’evangeli– sempre ha complert tots els manaments. Aquesta fidelitat mai ha estat recompensada, ni tan sols amb un cabrit per fer festa amb els amics! Certament, és una injustícia. Qualsevol dels nostres jutges –ara que estem tan avesats– li donaria la raó. Però és que la justícia del pare no es regeix per les lleis “humanes” sinó per l’amor. Va més enllà. És un altra registre, fins i tot podríem dir un altra “dimensió”. El fill gran no és capaç d’entrar-hi. En una expressió molt bíblica “té el cor endurit”.

 

I nosaltres? Què tenim de fill gran? I què tenim de fill petit? I, el més important, què tenim de Pare? Si tenim l’actitud del Pare tot va bé però si tenim la del fill gran… Les paràboles eren contes amb missatge –amb “punta”– i estaven pensades per interpel·lar, fins i tot per provocar. Potser per això l’evangelista posa Jesús explicar-la a uns fariseus que li retreien que anava amb pecadors i menjava amb ells… Aquest era precisament un dels elements de controvèrsia de Jesús amb els fariseus i, entre d’altres coses, per això els varen condemnar a mort…

 

Xavier Moretó, rector

Dg 24 de Març de 2019, 3er de quaresma. Lc 18, 1-9

20190324 homicat sant ignasi de loiola

 

“Un home tenia una figuera a la vinya…”

 

Entrem ja en el tercer diumenge de quaresma. Seguim el nostre camí de preparació per a la Pasqua. Avui les lectures ens ofereixen nous elements de discerniment que podem incorporar a la nostra pròpia vida, tan personal com comunitària.

 

La primera lectura del llibre de l’Èxode ens relata un episodi cabdal: la missió que Déu encomana a Moisès. Déu veu el patiment del seu poble i decideix actuar per tal d’alliberar-lo de la opressió d’Egipte, que els esclavitza despiadadament. Aquí va començar el seu camí –el seu Èxode– pel desert. D’alguna forma aquest és també el nostre camí. També nosaltres caminem pel “desert” de la vida, entre alegries i decepcions, guiats per la fe, amb l’esperança de trobar un món nou, la vida nova que Jesús ens proposa. Per a nosaltres la Pasqua –el pas del Senyor– és Jesús mateix, que ens allibera amb la seva bona notícia i ens mostra el camí que hi porta. Tanmateix, a voltes, també nosaltres tenim la temptació de tornar enrere –com el poble d’Israel–, de cercar la seguretat més que el risc i la incomoditat que comporta la fe. Però ser cristià és moure’s una mica en la incertesa. Qui cerqui seguretats en la seva fe –o en la seva pràctica religiosa– potser estigui posant –conscient i inconscientment– obstacles a la seva conversió, a la seva actualització i, encara més, a “parar l’orella” al que Déu li vulgui dir. “No us sentiu massa segurs de la vostra convicció!” ens ha deixat St Pau en les seves cartes… i això és precisament el que Jesús denuncia en l’evangeli. La fe no és una seguretat sinó una certesa. Son coses molt diferents.

 

Jesús insereix en dues qüestions fonamentals, dos errors: l’elecció que exclou i la falsa seguretat. El poble d’Israel –precisament per l’elecció de Déu per alliberar-lo que veiem abans– va caure en una certa exclusivitat. El fet que Déu s’escollís un poble els va fer creure que eren els únics, amb dret a excloure tots els altres pobles. Però els profetes son clars: l’elecció és per a manifestar-se a tota la humanitat. Per això Jesús els hi “tira” una clara indirecta –o directa, segons com es miri–: la paràbola de la figuera. És una al.lusió clara a la infidelitat del poble. Una figuera que no dona el fruit que s’esperava… “Talla-la d’una vegada. No fa més que ocupar lloc!” diu el propietari.

 

Jesús també toca un aspecte que, d’alguna forma, encara hi és present actualment en certs ambients, també cristians. A voltes, quan algú pateix alguna desgràcia, surt algú que diu: “alguna cosa haurà fet…” Això és duríssim i, evidentment, no és cristià. En temps de Jesús sí s’ho creien. A l’evangeli surt un episodi molt significatiu en aquest sentit. Els deixebles li presenten a Jesús un cec de naixement i li pregunten: “aquest perquè és cec, per culpa seva o dels seus pares?” I Jesús els respon indignat: “ni per un ni per l’altre!”. I, tot seguit, el va curar. Déu no castiga en aquest món. Els complexos de superioritat ens poden jugar una mala passada i, el que és més greu, ens allunyen de Déu i dels germans.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 17 de Març de 2019, 2on de quaresma. Lc 9, 28-36

20190317_homicat sant ignasi de loiola

 

“Mentre Jesús pregava es trasmudà l’aspecte de la seva cara”

 

Seguim aquest camí que hem encetat amb la quaresma i que ens durà cap a la Pasqua. Avui contemplem una escena molt significativa: la transfiguració. Jesús puja amb els deixebles a una muntanya alta, el Tabor, i allà passa una cosa especial. Els deixebles tenen una experiència “diferent”, podríem dir-li mística. Una experiència fundant, que ja recordarien per sempre. Varen veure Jesús “tal com era”, i no només això sinó que també hi havia d’altres personatges, Elíes i Moisès, una a cada costat de Jesús. Ells confirmen el que fins aleshores només sospitaven: Ell és el que esperàvem, el que els profetes i el mateix Moisès havien anunciat, el Messies. Ell és la nova aliança. L’antiga de Déu amb d’Abraham –que ens mostra la 1ª lectura– ja està superada en Jesús.

 

Aquesta és una lectura plena de simbolismes i de significat, tant pels deixebles com per a nosaltres. Els vestits blancs, la veu que parla del núvol estant, Moisès i Elies… Una visió que ens presenta una realitat nova, d’una presència misteriosa, d’un Déu que parla directament: “aquest és el meu fill, el meu estimat. Escolteu-lo” Una experiència que ens parla de resurrecció. De fet ens l’avança.

 

Però en baixar del Tabor els deixebles callen. Ens recorda una mica el silenci que Jesús imposa als qui cura. És el que s’anomena “silenci messiànic”. Jesús no vol passar per un miracler, no vol que l’exaltin a la manera humana, amb honors i prestigi. Val a dir que aquest silenci, els qui son curats no el respecten, ans al contrai, ho “esbomben” per tot arreu. És comprensible. Tanmateix, el silenci messiànic té –com en aquest relat de la transfiguració– un altra sentit més profund: no es pot parlar del ressuscitat sense fer-ho del crucificat. No podem parlar de resurrecció sense fer-ho abans de la creu. Jesús ressuscita des de la creu. Mor per ressuscitar. I justament és el que els espera als deixebles. En baixar del Tabor faran l’experiència més dura: veure’l morir a la creu.

 

Creu i resurrecció, aquesta és la dinàmica del cristià. Com ens diu Pau: ser cristià és un continu morir i ressuscitar. Els cristians no “ens saltem” la creu, com fa una mica el nostre món, fent veure que el patiment i la mort no hi son o que podem viure sense pensar-hi. El cristià aprèn a portar la creu però convençut que no està sol. Ell és amb nosaltres i ens ajuda a portar-la. “Jo seré sempre amb vosaltres” els hi diu als deixebles. I en baixar del Tabor els diu: “no tingueu por. Anem”

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

 

 

Dg 10 de Març de 2019, 1er de quaresma. Lc 4, 1-13

20190310_homicat

 

“L’Esperit el conduïa pel desert i era temptat”

 

Comencem en aquest diumenge el temps de quaresma. De fet, el dimecres ja ho varem fer amb la imposició de la cendra. La cendra ens recorda la nostra realitat –la nostra veritat que deia Sta Teresa–, que no som tan importants com a voltes ens pensem i que, a voltes, el nostre món ens vol fer creure. Som febles, ens equivoquem i també som capaços de perjudicar als altres, i a nosaltres mateixos. Durant la quaresma parlarem de conversió però sempre ho fem des de la nostra realitat. En una expressions molt nostres: “toquem de peus a terra”i no fem “volar coloms”.

 

Avui hem escoltat a l’evangeli el relat de les temptacions. Jesús va al desert i durant quaranta dies –imatge dels quaranta anys que el poble d’Israel va passar al desert– va ser temptat. Jesús “fa” desert. El desert és el lloc de l’absència, de la solitud i del desencís. També a nosaltres ens pot passar. Hi ha moments en que ens podem sentir abatuts, que potser passem per alguna crisi de fe, que no hi veiem clar. Aquesta també ha estat una experiència que han tingut molt sants de l’església. Sant Pau diu en les seves cartes: “jo sé de qui m’he fiat” Precisament Pau ho diu en un moment de dubte. Recorda quan “hi veia clar” i això l’ajuda a continuar. També Jesús va passar per un moment de buidor, d’absència. A la creu –ho veurem el divendres sant– Jesús diu: “Déu meu, perquè m’heu abandonat” però acaba fen un acte de fe. Per tant, si ens passa, la millor actitud és justament la confiança. És el que diem en el parenostre: “facis la vostra voluntat”. És la pregària de Jesús a Getsemaní. En veure clarament que va cap a la creu, li demana a Déu “si és pot fer d’un altra manera” i acaba dient-li: “que sigui com Tu vols”. I és que Déu hi és en aquests moments de desert, d’absència i desencís. Aquest és l’esperit de les benaurances…

 

Tanmateix, hi ha també un aspecte interessant en aquest relat de les temptacions: el discerniment. Podríem dir que Jesús es retira i des de el silenci i la pregària cerca una resposta: què he de fer? Com fer el que Déu em demana? Com realitzar aquest Regne que el Pare em demana que dugui a terme? Llavors és quan se  li plantegen diverses opcions: l’èxit, el poder, l’espectacularitat… Però Jesús no triarà cap d’aquests camins. Jesús triarà el camí de la senzillesa, de la humilitat, de la donació d’un mateix. El camí de la creu, el més difícil… I, des de llavors, aquest també serà el nostre: creu i resurrecció.

 

Durant la quaresma acompanyem Jesús que va cap a la creu i –de retruc– aprenem també nosaltres a portar-la. Ja ens ho diu Jesús a l’evangeli: “qui vulgui ser deixeble meu que prengui la seva creu i m’acompanyi” Ara bé, no estem sols. Ell ens ajuda a portar-la. Però Jesús ressuscita des de la creu. Ens preparem per celebrar el misteri de mort i resurrecció de Jesús i aprenem nosaltres a fer el mateix. Com diu St Pau, ser cristià és un continu “morir i ressuscitar”, morir a l’home (i dona) vells per ressuscitar a l’home (i dona) nous. Jesús és l’home nou…

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

 

 

Dg 3 de Març de 2019, 8è diumenge de l’any. Lc 6, 39-45

20190303_homicat

 

“No hi ha cap arbre bo que doni fruits dolents…”

 

Seguim escoltant en aquest diumenge l’evangeli de Lluc. La línia és la mateixa: un conjunt de prescripcions que, molt probablement, Lluc està adreçant a la seva comunitat. De les paraules que l’evangelista posa en boca de Jesús podem deduir que la comunitat tenia problemes. Una comunitat en que els seus membres malparlen els uns dels altres. El Papa Francesc, en l’inici del seus pontificat, ja ens va fer un seriós advertiment en aquest sentit. “La crítica i el judici –deia Francesc– en el si de les comunitats les mina per dins…” Per tant, no és poca cosa. A voltes se sent als cristians la frase de que “no n’hi ha per tant”, fins i tot que és bo perquè ajuda a adonar-se dels errors o que “és una manera de fer-se una opinió” Però Jesús és força dur amb el judici i la crítica. La seva observació és contundent: “com pots dir al teu germà: vine que et trauré l’estella de l’ull quan tu tens una biga en el teu!” i ho remata dient-li: “hipòcrita!” Certament no és poca cosa…

 

Un altra cop ens toca mirar al nostre voltant i adonar-nos de quin món és el nostre per veure si hi ha coincidència o oposició amb els valors cristians. En aquest sentit, la crítica i el judici sovintegen. Cal veure també què hi ha al darrera. Només prémer el botó de la tele i seleccionar el programa oportú i ja ens adonem. Son els programes que cerquen audiència –i, per tant, beneficis– a base de insultar-se els uns als altres. La idea és molt senzilla –i efectiva–: “estan fatal! Potser jo no estic tan malament com ells…” Animar-se amb les desgràcies dels altres no s’avé amb la idea del Regne que Jesús ens va anunciar. Perquè Ell ens va dir que el Regne és enmig nostre, també en les nostres relacions interpersonals És molt fàcil de caure-hi. Només cal mirar com fins hi tot els mossens ho fan… També aquests busquen audiència i animar-se amb el reconeixement que els tributen. Internet els ho posa molt fàcil.

 

El cristià ha de fer el bé als altres i pressuposar el bé, no el mal de les persones. És molt senzill. Només cal mirar-se un mateix per adonar-se de que tots tenim les nostres coses, que no som millors que els altres. Jesús, un altra cop, és contundent: “treu-te primer la biga que tens al teu ull! Llavors t’hi veuràs…”

 

Tanmateix, hi ha un altra idea interessant en aquest fragment. Jesús ens diu que “de l’arbre bo en surten bons fruits” i a l’inrevés, “del dolent…” Els metges dirien que “és un mal símptoma” i els psicòlegs que és tracta d’una una “projecció”. La persona que sempre està criticant i jutjant –o donant sempre les culpes als altres–, en realitat està projectant el seu mal estat. És un mal símptoma de la pròpia persona. Ras i curt, és aquesta la que està malament, no els altres… Per el contrari, quan estàs bé fas al bé al teu voltant. Els joves en diuen “donar bon rotllo”. Tornant als mossens que critiquen –sovint destrossant als seus propis companys– la seva actitud és símptoma de que no estan bé… i així “projecten” sobre els altres per animar-se. Molt trist. Cal saber que els mossens, quan celebrem, actuem “en persona de Crist”…

 

Ens diuen els evangelis que a Jesús se’l coneixia com “una persona que feia el bé”. Això genera confiança i seguiment. És una constant en tots els trobaments personals que té amb els altres. Jesús sabia acompanyar, valorar i desvetllar el bé que pot fer cada persona. Això té molt més a veure amb l’estil del Regne que Ell va anunciar i, de retruc, fa molt més feliç que estar sempre criticant i jutjant als altres.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 24 de Febrer de 2019, 7è diumenge de l’any. Lc 6, 27-38

20190224_homicat 

 

Dg 24 de Febrer de 2019, 7è diumenge de l’any. Lc 6, 27-38
“Sigueu compassius com ho és el vostre Pare…”

 

L’evangeli d’avui és molt significatiu del nostre “ser” cristià. Perquè ser cristià es reproduir en nosaltres l’estil de vida, el “tarannà” de Jesús. Tanmateix no es tracta d’imitar-lo. És quelcom molt més profund, molt més vital. Com diu Sant Pau “ja no sóc jo, és Crist que viu en mi…” Déu nidó! Avui l’evangelista Lluc ens diu, d’una forma resumida, de què va això de ser cristià: ser compassius, perdonar, no criticar, no jutjar, parar la galta, fer el bé i fer-ho sense esperar res a canvi… Déu nidó també!

 

Aquests son valors i actituds que sovint xoquen amb el nostre món, amb la nostra societat, a voltes tan individualista i comercial. D’una o altra forma, en el nostre món “floten”unes actituds molt característiques: si ajudes algú després t’ho cobres; si algú et fa mal, t’hi tornes –sovint entès com un signe d’autodefensa–; si malparles de l’altra no té importància si et fa sentir millor… El cristià intenta fer el bé. En té prou amb adonar-se del benefici que suposa per a la persona a la que s’ajuda. No busca el seu benefici. Això té una gran importància en les comunitats cristianes. El voluntariat que fem a les parròquies no pot fer-se pensant en el benefici obtingut. És evident que produeix un goig però aquest no és l’objectiu fonamental. El primer és cercar el bé de la persona a la que s’ajuda i, evidentment, la persona ha d’estar bé per poder ajudar.

 

El criteri fonamental de tot plegat només és un: la misericòrdia. En aquest sentit, podríem recordar un dels capítols fonamentals dels evangelis: la paràbola del fill pròdig o del pare que perdona. Alguns estudiosos dels evangelis diuen que aquesta paràbola n’és el centre. És com el punt culminant, el cimal dels evangelis. El pare de la paràbola ens parla de Déu. És aquest pare que cada dia surt al porxo de casa per veure si torna el fill, i quan el veu li surt a l’encontre i li munta una festa. No el renya, no el castiga. Ho podia haver fet. Nosaltres potser ho haguérem fet. Ell no. També és significativa l’actitud el fill gran. El fill gran té raó. Ell sempre s’ha portat bé però no es capaç d’anar més enllà. No pot entrar en la dinàmica de compassió i misericòrdia del Pare. Té el cor endurit… Com deia Frére Roger, el fundador de Taizé: “Déu només pot estimar…”

 

En el fons les actituds violentes –tan físiques com verbals–, les crítiques i els judicis, l’ajut interessat, la manca de perdó, també ens endureixen el cor. I és que és molt més humà ajudar i fer el bé que no fer-lo. És molt més propi de la persona humana. El missatge cristià és profundament humà i, ben viscut, ens fa més feliços. “Fa més feliç donar que rebre”, una frase que el mateix Lluc posa en boca de Jesús en la segona part del seu evangeli, els Fets dels Apòstols. Per això al seu evangeli se’l coneix com l’evangeli de la misericòrdia.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 17 de Febrer de 2019, 6è diumenge de l’any. Lc 6, 17. 20-26

20190217_homicat

 

“Feliços els pobres. Ai de vosaltres els rics!”

 

Avui, a l’evangeli hem escoltat, un altra cop, les benaurances, però amb una particularitat: Lluc ens posa també el contrari, és a dir, les “malaurances”. És com si ens fes un subratllat, com si ens volgués “tocar una mica la moral”. Les malaurances de Lluc son dures: “ai de vosaltres els rics, ai de vosaltres els qui ara rieu, vindrà el dia que plorareu…” És una advertència per a la seva comunitat. Els evangelis –ja ho sabem– van adreçats a comunitats cristianes, fins el punt que –segons diuen els estudiosos– les podem conèixer mitjançant les paraules –i les advertències– que els hi fan els evangelistes. Molt probablement, la comunitat de lluc tenia problemes en aquest sentit. Potser posava més la confiança en les coses que en Déu, potser volien més passar-s’ho bé que compartir, especialment amb els més pobres… És un missatge de gran actualitat, també en el nostre temps.

 

Vivim en una societat que, d’una manera o d’altra, ens envia promeses de felicitat en base al que tenim o podem tenir més que en el que som. Missatges com “viu la vida”, “passa-t’ho bé”, “compra i gaudeix” o “no et preocupis pel demà” d’alguna manera “floten” en l’ambient. Però, en el fons, tots sabem que aquestes coses no porten a la felicitat. Quantes més coses tenim, i encara, quan més hi posem el cor en les coses més eixuts estem. Nosaltres sabem que hi ha una felicitat que només Déu pot donar. El profeta Jeremies, en la 1ª lectura, ho diu amb duresa: ”maleït l’home que es refia de l’ajut humà, mentre el seu cor s’allunya del Senyor!” Quan sabem “entrar” en les benaurances, quan les vivim de debò, trobem una pau i una felicitat úniques. “Fa més feliç donar que rebre” ens diu Jesús. Son unes paraules que Lluc posa en boca de Jesús en els Fets dels Apòstols, llibre que, per a molts exegetes, és com una 2ª part del seu evangeli.

 

Val a dir que quan Jesús lloa als pobres o els qui estan tristos no els està felicitant per la seva condició o perquè pateixen. Això seria cruel. El que està dient és que, des de la seva feblesa, des de el seu patiment, si cerquen l’ajut de Déu de ben segur que el trobaran! “Feliços vosaltres quan sou perseguits per la justícia” (especialment quan la justícia és injusta) Malauradament, d’això en tenim una experiència molt directa… Igualment, assumir les nostres febleses, les nostres mancances, es un missatge una mica contrari al del nostre món. Precisament per això hem de ser “llum enmig del món” i poder dir –de paraula i d’obra–: la felicitat no està en les coses. Hi ha una felicitat que prové d’assumir les nostres febleses i contrarietats –la nostra “veritat” que deia Sta Teresa de Jesús–, i donar-nos per assumir també les dels altres. Com diuen alguns pensadors de casa nostra: tenim una proposta de sentit de la vida. Val al pena donar-la a conèixer!

 

Xavier Moretó, rector

Dg 10 de Febrer de 2019, 5è diumenge de l’any. Lc 5, 1-11

20190210_homicat

 

“Ho deixaren tot i el seguiren…”

 

Les lectures d’aquest diumenge ens parlen de vocació i missió. De fet, una porta a l’altre. La vocació ens parla del do. El primer do és la fe. No creiem per un mèrit nostre, o per una capacitat o per una competència, una idea aquesta de molta actualitat. En un món tan competitiu com el nostre, on no es regala res, on tot sembla que depengui del nostre esforç, els cristians creiem, primer de tot, en el do rebut. La fe ens és donada per Déu, de forma gratuïta. Ara bé, ens toca a nosaltres fer-la créixer i madurar. El do rebut s’ha de cuidar…

 

La lectura de l’evangeli d’avui ens posa perfectament en situació. Els deixebles –ens diu Lluc– quedaren atònits davant aquella pesca. A l’acte de confiança de Pere –el que va al davant– de tirar les xarxes li segueix el signe i el signe dona peu a la rendició, a “abaixar barreres”: “se li tirà als genolls i li va dir: perdona’m perquè sóc un pecador” Allò els va canviar la vida i “ho deixaren tot i el seguiren”. Així és com Pere es lliura totalment. Això és típic de la vocació del qui es sent cridat: l’acceptació de la missió, encara que no s’acabi d’entendre, encara que les forces flaquegin. Qualsevol pescador sap que de dia els peixos no piquen. Es queden al fons del mar –o del llac– i la pesca no és possible. Però ells varen pescar de dia i en abundància. Darrera aquest signe hi ha molt més del que sembla. Els primers cristians –als qui va adreçat inicialment l’evangeli– ho deurien entendre perfectament. La barca és una imatge de l’església, la pesca és la seva tasca evangelitzadora i el missatge és molt clar: sense Ell no tenim res a fer! Quan només confiem en les nostres forces, fracassem. Per això el voluntarisme –tant típic del nostre món– no serveix de res. “Et faré pescador d’homes” li diu Jesús a Pere. Dir-li això a Pere és com dir-ho a tota l’Església… Enmig d’un món tan incrèdul hem de saber confiar. Ell ens va al davant. I res de complaença, res de acomodar-se. Com en diu Pau, hauríem d’estar “una mica intranquils”, especialment en veure tants que no viuen la fe, tot i estar batejats. Com ho podem fer per arribar-hi? Aquest és el neguit de l’apòstol i, ja posats, del profeta.

 

D’alguna forma, dins d’aquesta escena, ens hi hauríem de posar tots nosaltres. També nosaltres tenim una vocació –la d’apòstols–, també tenim una missió –la d’anunciar l’evangeli– i també ens sentim sovint poca cosa, com Isaïes en la 1a lectura. Apòstol vol dir “testimoni de resurrecció”. Com Pau a la 2º lectura també som fets apòstols perquè, igual que ell no va veure Jesús en vida, nosaltres en fem experiència com a ressuscitat, una experiència molt més gran. A voltes els cristians somiem en el que seria conèixer Jesús com ho feren els deixebles però l’experiència del ressuscitat és molt més. Aquesta és la força de Pau: “jo també sóc apòstol!” I tant. I de quina manera!

 

Xavier Moretó, rector

Dg 3 de Febrer de 2019, 4rt diumenge de l’any. Lc 4, 21-30

20190103_homicat

 

“Cap profeta es ben rebut al seu país natal…”

 

Seguim escoltant en aquest diumenge l’evangeli de Lluc que varem començar la setmana passada. Si recordem l’escena, Jesús s’aixeca a llegir en la sinagoga de Natzaret i es fa seu el fragment d’Isaïes que parla del Messies. En acabar la lectura els hi diu: “aquestes lectures s’acompleixen avui” És com dir-los: “Jo sóc el messies!” Molt fort. Tanmateix això no s’acaba aquí. En el fragment d’avui es veu clarament que Jesús no en té prou. Podríem dir que decideix “reblar el clau”. La reacció que provoca amb les seves paraules es tant airada que volen matar-lo tirant-lo per un penya segat…

 

Què els diu Jesús que sigui tan greu? Doncs, ras i curt, els hi tira per terra tot el seu orgull de poble escollit. El poble jueu es tenia pel poble de Déu. Això es remunta als temps de Moisès. Déu s’escull un poble, l’allibera de l’esclavatge d’Egipte i el condueix pel desert fins a  la Terra Promesa. Aquesta és, en poques paraules, la fe del poble. De tota manera, tal com diuen els profetes, Déu s’escull un poble però no per tenir la salvació “en exclusiva” sinó per manifestar-se a tots els pobles… Per aquí es on van les paraules de Jesús. Els ve a dir que no es confiïn, que no es sentin tan segurs de la seva elecció i els hi diu posant com exemples dues conversions de persones no jueves: la viuda de Serepta de Sidó i Naaman, un leprós de Síria, dos territoris pagans! Els jueus creien que els pagans no tenien dret a la salvació. Més encara, no tenien ni la capacitat de creure! Als evangelis, Jesús no només reconeix la fe de persones no jueves –romans, samaritans, etc… – i, en general, tots el pobres –malalts, leprosos, cecs, etc… – sinó que, fins i tot, se’n admira. “Quina fe que tens!” li diu a la viuda pobre que patia pèrdues de sang (i que, per tant, era impura) Certament, un gran escàndol, prou greu per creure que era una amenaça pel poble i que calia matar-lo…

 

Jesús té una actitud clarament profètica. Seguint la mateixa línia dels profetes, Jesús denuncia la injustícia, s’enfronta amb els poderosos –polítics o religiosos– i es posa del costat dels pobres. No es desentén dels seus problemes. Parla en nom de Déu. Aquest és justament el sentit i la missió dels profetes. No son endevinaires del futur sinó homes i dones de Déu, que parlen en nom d’Ell, encara més, que no poden estar-se de parlar. I Jesús ho fa entre els seus, els qui el coneixien “de tota la vida” però també els qui tenen més prejudicis… Els costa d’acceptar la novetat precisament per estar tan a prop…

 

Pel baptisme tots som també “fets” profetes. L’actitud de Jesús ens ha de resultar il.luminadora també per a nosaltres. És un bon advertiment per aquells que creuen que ser cristià és viure en una mena de bombolla, aïllats de la realitat i dels problemes del món. Son aquells que diuen: “Déu està per sobre” i s’hi agafen per no mullar-se. Però Jesús els diu als deixebles –i també a nosaltres–: “vosaltres sou la llum del món i la sal de la terra…”

 

Xavier Moretó, rector

Dg 27 de Gener de 2019, 3er diumenge de l’any. Lc 1, 1-14; 14-21

 

20190127_homicat

 

“Avui es compleixen aquestes paraules…”

 

L’evangeli d’avui ens dóna una doble oportunitat de comprensió: respecte de l’evangeli mateix i respecte a tota la Bíblia. L’evangelista Lluc fa una cosa que no fan els altres evangelis, fins i tot el de Joan: explicar-nos el perquè del seu evangeli. Tanmateix, en una segona part –que no seguida de la primera– “empalma” amb els profetes. Dues ocasions per entendre…

 

Lluc, al començament del seu evangeli, s’adreça a un amic seu, un tal Teòfil, i li diu: “ara t’envio una narració seguida de tot el que ha passat…” Evidentment es refereix a tot el que s’ha dit sobre Jesús. Després de la mort de Jesús es varen escriure moltes històries sobre ell. Això va obligar a la primera església a fer una tria. Quins eren els relats vàlids i quins no? Amb el temps es va anar fent aquesta selecció però va concretar més: quins eren els inspirats –els que venen de l’Esperit– i quins no? Un dels criteris més forts va ser la creu. Hi havia relats que no parlaven de la creu… No era fàcil parlar d’un leader crucificat… Doncs els que no parlaven de la creu eren descartats. Certament, la creu és la clau d’interpretació de tots els evangelis. Tant era així que en tots està en el bell mig de cadascun. Per això es diu que tenen una estructura concèntrica. A l’estil dels llibres jueus –formats per dos rotlles a banda i banda que es desplegaven– la passió és al mig i es van desenvolupant cap els extrems. Però Lluc li diu un altra cosa important al seu amic: “perquè vegis la solidesa de l’ensenyament que has rebut”. Els evangelis no volen donar-nos una relació cronològica del que va fer Jesús. Potser és el que ens agradaria a nosaltres, fills del racionalisme. Però aquest no era l’objectiu. Els evangelis volen, sobretot, transmetre’ns un missatge: la bona notícia de Jesús. Precisament és el que vol, dir la paraula evangeli: bona notícia.

 

En la segona part d’aquest fragment Lluc ens mostra una escena: Jesús que s’aixeca a llegir la lectura a la sinagoga. Aquesta era –i encara és– una possibilitat oberta  a tothom. Qualsevol pot llegir i, encara més, predicar en una sinagoga. Sant Pau es servirà especialment d’aquesta prerrogativa per fundar les comunitats i per anunciar la notícia: Jesús ha ressuscitat. Jesús, doncs, s’aixeca a llegir però no llegeix qualsevol llibre ni qualsevol fragment. Jesús llegeix un fragment del profeta Isaïes que parla del messies i, a sobre, se’l fa seu! Un gran escàndol. És com dir: “aquest fragment parla de mi” Aquesta era també una de les raons importants per escriure els evangelis: fer veure que en Jesús es compleix el que varen dir els profetes. En ell tot “quadra”. Una bona raó per conèixer i endinsar-se en la comprensió de les escriptures: ens parlen de Jesús.

 

Xavier Moretó, rector

Dg 20 de Gener de 2019, 2on diumenge de l’any. Jn 2, 1-12

20190120_homicat

 

“Així manifestà la seva glòria i els seus deixebles cregueren en Ell…”

 

Seguim en aquest segon diumenge de durant l’any contemplant l’acció de Jesús. Jesús que –com ens diuen els evangelis– manifesta el Regne de Déu amb signes i amb paraules. Avui contemplem un signe important, el de les noces de Canà: Jesús converteix l’aigua en vi. És un signe important, si més no per a l’evangelista Joan. L’evangeli de Joan, ja ho sabem, és el més teològic, el que té més profunditat en el missatge dels quatre evangelis. Podríem dir que –en llenguatge futbolístic– Joan és “desmarca” respecte als altres evangelis, els sinòptics. Sense anar més lluny, aquesta escena de Canà només la té ell, és un relat exclusiu de Joan. Els altres no el tenen. Igualment, de forma programàtica, la posa al inici del seu evangeli, com dient-nos –com també fa amb el seu pròleg–: “aquesta és la clau de lectura del meu evangeli”, en aquest cas, de l’acció i la predicació de Jesús. És un fragment ple de símbols. Per tant la millor actitud no és quedar-nos amb la imatge –la pel·lícula dels fets, per entendre’ns– si no anar una mica més enllà. Aquest és un aspecte que sempre hem de vigilar. Nosaltres, en tant que fills d’una cultura de la imatge, tendim a imaginar-nos-ho tot com si fos una pel·lícula. Els evangelis –ni per extensió, tota la Bíblia– son cap pel·lícula!

 

 

Efectivament, aquest fragment està ple de signes que ens estan anunciant quelcom  que va més enllà de l’escena: l’aigua que es torna en vi, “l’hora” de Joan, el canvi d’actitud dels deixebles, el banquet de noces, referit també en la 1ª lectura d’Isaïes… Certament, l’aigua que Jesús converteix en vi no era qualsevol aigua. Era la que els jueus usaven per les seves ablacions rituals! Com segurament recordeu de la polèmica que Jesús té amb els fariseus, els jueus ho rentaven tot abans i després del culte i no per raons higièniques sinó rituals, és a dir, que tenien a veure amb el culte religiós. En la discussió que Jesús té amb els fariseus els hi retreu que estan més pendents de aquestes normes cultuals –referents a la purificació de les coses– que de l’ajut als altres… Doncs bé, vet aquí que Jesús els deixa sense aigua! Un autèntic escàndol! És el nou culte. Amb Jesús comença un temps nou. Tot lo anterior queda antiquat, desfasat, superat…

 

 

Pel que fa a “l’hora” que Jesús li diu a sa mare (“no ha arribat la meva hora”) és un altra exclusivitat de Joan. “L’hora”, que surt repetidament al llarg del seu evangeli, és el moment de la seva mort i resurrecció. Podríem dir que Maria “avança” aquesta hora. És, un altra cop, la novetat. La Pasqua és el que marca la vida nova dels seguidors de Jesús. Com ens diu Sant Pau, “ja vivim com a ressuscitats!”. La Pasqua també és el que ajuda a “entendre” als seus deixebles. De fet, els evangelis son escrits a la llum pasqual. Podríem dir que els deixebles, mentre vivien amb Jesús, no entenien gaire cosa. Va ser després, quan el varen reconèixer viu enmig d’ells, que varen “repassar i entendre”…

 

 

Un altra detall significatiu és que Joan digui que “a partir de llavors els deixebles cregueren en ell”. És el moment de la fe. Podríem dir que fins aleshores el seguien com qui segueix un leader. Però els cristians –i els deixebles– no seguim Jesús com qui segueix un leader. Nosaltres seguim una persona, Jesús, viu enmig nostre. De nou la resurrecció. És el seguiment de fe el que ens marca. Tot un programa per entendre els signes i les paraules de Jesús…

 

Xavier Moretó , rector

 

Dg 13 de Gener de 2019, Festa del Baptisme de Jesús. Lc 3, 15-21

20190113_homicat

 

“Aquest és el meu fill estimat. Escolteu-lo”

 

Celebrem avui la festa del baptisme de Jesús. Amb aquesta festa acabem el temps de Nadal. Demà ja comencem el temps anomenat ordinari, fins que arribem a la Quaresma i ens preparem per celebrar la festa més gran: la Pasqua. Avui contemplem Jesús que es batejat en el Jordà per Joan. Els evangelistes ens diuen que des de aleshores Jesús comença a predicar: “el Regne de Déu és a prop, convertiu-vos!” Jesús parla des de la experiència d’intimitat amb Déu, una experiència fundant. Tanmateix hi ha un petit matís en la seva manera de dir i de fer. Malgrat Jesús parlarà de conversió, com ho feia Joan Baptista, no ho farà amb el seu estil. Tot i que Joan ens diu que “Ell batejarà amb aigua i amb foc” Jesús no ho farà així. Ell no seguirà el mateixa línia, ni la de Joan ni la dels altres profetes anteriors a ell. Jesús parlarà d’una realitat molt més sensible, molt més personal, molt més vital. Jesús ens parlarà del Regne de Déu. Una realitat que no s’imposa sinó que es proposa… Tot un canvi.

 

La primera lectura del profeta Isaïes ja ens dóna pistes d’aquest canvi: “No trencarà la canya que s’esberla, no apagarà la flama dels ble que vacil.la…” Aquest text que acostumem, a llegir per Setmana Santa, ja ens està parlant del canvi d’estil que es manifesta en Jesús. És un text atribuït al messies, el Servent de Yahvé. Aquesta figura misteriosa –que alguns especialistes atribueixen a una persona, fins i tot a un poble sencer– l’Església ha entès que ens parlava d’Ell. Ell és el servent sofrent, ungit per portar la bona nova als pobres i que dóna la vida. En l’evangeli Jesús rep –és ungit– amb l’Esperit Sant… Aquest estil ens està dient moltes coses: Jesús sap respectar, sap acompanyar sense trencar, sense fer violència, sense donar lliçons. Malgrat Ell ensenya –i a voltes denúncia la injustícia– sap escoltar i proposar. El seu estil no violenta. Quan els evangelistes ens expliquen el perquè de parlar en paràboles ens diuen: “parlava així per tal que cadascú s’endugués segons la seva disposició” Tot un advertiment per tots aquells que van pel món desqualificant i donant lliçons, entre ells alguns que es diuen cristians…

 

Els cristians només serem convincents si sabem parlar des de el coneixement intern, des de la relació d’intimitat amb Déu, com feia Jesús. Des de la teoria, per molt ben travada que estigui, no convencerem ningú. Per això és tan important que dediquem un temps de pregària personal, un temps de entrar en comunió amb Déu. Els evangelis ens diuen que Ell s’estava sovint tota la nit pregant…

 

Xavier Moretó, rector

 

Dg 6 de Gener de 2019, Festa de l’Epifania. Mt 2, 1-12

20190106_homicat

 

“Venim d’Orient per adorar al vostra rei”

 

Celebrem avui la festa de l’Epifania. Epifania vol dir “manifestació”. Això ja ens dona una idea més completa del que celebrem en aquest dia. La festa de reis és una festa entranyable, on els nens son molt protagonistes. I amb els nens la il·lusió, la festa, l’alegria d’aquest dia, del que també participem els més grans. Tanmateix, el que celebrem té un sentit més profund, que va més enllà de fer-se regals. Si el dia de Nadal contemplàvem aquell infant feble i pobre, que neix en una cova –pràcticament al ras– i dèiem que aquesta era la manifestació de Déu enmig nostra, ara el seguim contemplant però rebent una visita molt singular: uns mags vinguts d’Orient. El contrast és evident però encara és més gran el sentit d’aquesta visita: la universalitat.

 

EL fet de que unes persones sàvies vingudes de l’estranger reconeguin Jesús com el rei dels jueus ens fa prendre consciència de la importància del fet. A voltes necessitem que ens diguin les coses importants persones que venen de lluny, que no estan tan a prop dels fets com nosaltres. De la mateixa manera, sovint valorem el que tenim quan ens allunyem. Però encara podem dir alguna cosa més: el reconeixement per part de gent de fora ens diu clarament que la notícia és per a tothom. Els reis representen gent de totes les nacions, de totes les creences, fins i tot de totes les in-creences, és a dir, els qui no creuen. Tot un missatge, tot un antídot contra els sectarismes, a voltes també presents en la nostra església. El missatge de l’evangeli és per a tots, sense distincions, sense fer “grups a part”, sense superioritats. Un advertiment contra aquells que s’erigeixen en salvadors, o, el que és el mateix, amb el dret de dir o desqualificar als altres només per pensar diferent. Els hi ha que han fet d’aquesta línia la seva motivació i, entre ells, alguns mossens que utilitzen internet per justificar-se. Aquests no han entès el missatge d’universalitat i obertura que Jesús ens porta. L’únic que fan és predicar-se a ells mateixos…

 

Xavier Moretó, rector