Germinans juny 2016
18256
single,single-post,postid-18256,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

Germinans juny 2016

01 Jun Germinans juny 2016

Això és un no parar! A hores d’ara encara m’arriben notícies de les vostres accions: retirada de cartells (fins i tot personalitzades. Teniu personal itinerant que censuri? Remunerat?), crítiques constants, denúncies… Quina dedicació! Ai, si esmercéssiu tot aquest esforç en la pastoral, en fer el bé a les persones! Però per a vosaltres això és fer el bé, no? Què enganyats que esteu! Jesús sí feia el bé, se’l coneixia com un home de bé, però el seu estil no té res a veure amb el vostre. Ell denunciava però a plena llum i ho feia per donar oportunitat a les persones, tant les que eren objecte de les seves denúncies com per les que ho veien. Lo seu era profètic. Lo vostre no. Vosaltres teniu un tarannà –ja us he dit en d’altres ocasions– més propi dels fariseus “tancats” als que Jesús denunciava sovint i de forma contundent… Quan un es creu perfecte, en la possessió de la veritat, passen aquestes coses. Automàticament comença a donar lliçons al altres i a retirar cartells dels que no pensen com ells. Segurament ho feu a fi de bé però el “vostre bé”, no el de tots. Per això vosaltres no sabeu fer comunitat, no feu Església.
En el trobament de Jesús amb el jove ric, el jove es presenta com a bon complidor de la Llei però per justificar-se, per “fer punts” davant Jesús. I el fariseu que prega Déu dient que compleix i “no és com aquest” també es creu superior, perfecte. Però ni el primer es capaç de seguir Jesús –és a dir, ser cristià– ni el segon aconsegueix que la seva pregària pugi davant Déu. Vosaltres feu igual. Ja podeu pregar, ja –també per a mi, com dieu que feu– que si no canvieu d’actitud no servirà per a res. Déu no us farà cas. Ja ho diu Jesús: “No n’ha ha prou de dir: “Senyor, Senyor…”
Crec que en el fons vosaltres no sabeu acceptar la diversitat, una diversitat que sempre ha estat pròpia de l’Església i que és una riquesa. Dins l’Església hi ha diversitat d’opinions –també entre mossens i bisbes– però estem units i procurem fomentar la unitat, no la disgregació i l’enfrontament com feu vosaltres. Unitat en la diversitat, us sona? Vosaltres voldríeu que l’Església establís un pensament únic, sense fissures. Però això, afortunadament, no ha passat mai i quan algú ho ha intentat ha fracassat. Ja en el primer Concili de la història, el de Jerusalem, hi havia diversitat d’opinions. Uns eren partidaris de acceptar només als jueus i d’altres no, o, si més no, a obligar-los a circumcidar-se. Arribaren a un acord i l’Església es va obrir a tothom i va créixer. Va esdevenir catòlica, és a dir, universal. Així, la diversitat en la unitat va fer possible el seu creixement. Vosaltres, amb aquesta reivindicació de pensament únic cerqueu una seguretat. Però la nostra fe no és una seguretat si no una certesa. És molt diferent! Imposar la vostra “seguretat” és profundament intolerant –per no dir poc cristià– i així es com acabeu enviant a gent que retiri cartells i espiï als mossens per veure si son ortodoxes amb la litúrgia o no…
L’escriptor italià Primo Levi, jueu, supervivent del camp d’Auschwitz, autor de “si això és un home”, uns dels llibres més importants sobre l’holocaust jueu, ens va deixar la següent frase: “La intolerància s’inclina cap a la censura, la censura promou la ignorància i la ignorància genera violència…”
Déu ni do! Què us aprofiti, tant a vosaltres com als qui us consulten!
.
Xavier Moretó. Rector de St. Ignasi de Barcelona
Sense comentaris

Escriu el teu comentari