Réplica de Mn. Xavier Moretó a germinans
19202
single,single-post,postid-19202,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

Germinans

17 Feb Germinans

 

Germinans i els falsos profetes

 

Quin dia ahir! Mai havíem rebut tants comentaris i visites a la nostra web. Malgrat que molts m’insulteu i, fins i tot, m’excomuniqueu –en llatí, com correspon–, us agraeixo la vostra participació i us felicito. També celebro que alguns firmeu les vostres paraules. L’anonimat no és un senyal de valentia precisament… Si sou capaços de contestar, d’expressar i argumentar –i firmar– la vostra opinió és que encara sou lliures! Sempre m’ha semblat que els caps de Germinans us estan utilitzant en benefici propi i la reacció d’ahir em mostra que potser encara esteu a temps d’alliberar-vos. M‘explicaré.
Els de Germinans manifesten una reacció típica que neix d’una certa frustració. Podria ser degut al context, certament difícil, en el que estem. Davant la frustració que provoca la situació actual –especialment pel que fa a l’assistència al culte, a la increença i a la pastoral en general– alguns reaccionen tancant-se o erigint-se com a salvadors. Aquest lideratge de mostrar “la veritat” –la “seva” veritat– i acusar als altres és típica de certs sectors de l’Església, incapaços d’acceptar la situació actual i –menys encara– de reaccionar positivament, en clau d’esperança i confiança i de buscar solucions de forma constructiva. Això demana un grau d’humilitat que ells no tenen. D’aquesta manera busquen consolar-se i augmentar la seva auto-estima –i el seu orgull de salvadors– a base d’atacar als qui no pensen com ells però amb l’agreujant de que deixen “penjats” a alguns pel camí. Em sap greu però crec que aquests que sou vosaltres, els qui entreu en la seva web. Llegeixes els seus comentaris, te’n refies de la seva eloqüència i pretesa saviesa per descobrir que no tot és net i clar, que hi ha un interès personal al darrera. Per això, amb la mateixa franquesa que empreu vosaltres, us dic: us estan utilitzant! No us deixeu manipular! Només cal adonar-se de que a més visites, tan més gran és la seva satisfacció. Així han trobat la sortida a la seva frustració i es senten útils, importants, protagonistes. No hi ha més que veure com es “venten” dels seus quatre milions de visites. De fet, no n’hi ha per tant. Son visites acumulades al llarg de 8 o 10 anys d’existència?… Jo sí que me’n podria ventar! En només un dia s’han triplicat les visites a la web de Sant Ignasi! Però no ho faré perquè –a diferència d’ells– jo no vull ser el protagonista. A la parròquia ho dic molt sovint: els cristians no som els protagonistes, no ens hem de predicar a nosaltres mateixos, no ens podem posar com exemple, com a model davant els altres. Això és el que feien els fariseus i Jesús els va renyar fort per què, en fer-ho, ells també utilitzaven a la gent, persones normals com vosaltres, en benefici propi. Els fariseus es creien importants, superiors, amb dret a excloure i marginar i no paraven de criticar a Jesús. Precisament i ja que vosaltres poseu cites de les Escriptures per demostrar els vostres arguments jo també ho faré. Diu Jesús referint-se als fariseus i la seva actitud:
“En tot actuen per fer-se veure de la gent: s’eixamplen les filactèries i s’allarguen les borles del mantell; els agrada d’ocupar el primer lloc als banquets i els primers seients a les sinagogues, i que la gent els saludi a les places i els doni el títol de «rabí», o sigui «mestre». Però vosaltres no us feu dir «rabí», perquè de mestre només en teniu un, i tots vosaltres sou germans; ni doneu a ningú el nom de «pare» aquí a la terra, perquè de pare només en teniu un, que és el del cel; ni us feu dir «guies», perquè de guia només en teniu un, que és el Crist. El més important d’entre vosaltres, que es faci el vostre servidor. El qui s’enalteixi serà humiliat, però el qui s’humiliï serà enaltit…”
Mt 23, 5-11
 
L’actitud de Sant Pau, de la Mare de Déu, dels sants i del mateix Jesús van per la línia de la humilitat, del descentrar-se d’ells mateixos. Només Déu és important. Predicar-se a un mateix és erigir-se com a profeta i, en aquest cas, de fals profeta. De ben segur que alguns em direu: tu també podries ser un fals profeta! El criteri és molt senzill. Ens el dóna el mateix Jesús. Després d’advertir a la gent precisament contra els falsos profetes els diu: “pels seus fruits els coneixereu” (Mt 7, 16) Quins son els fruits que estan donant els de Germinans? Què estan sembrant? Si us sembla que donen pau, misericòrdia, perdó, o esperança; si creieu que la seva crítica ajuda a caminar pels camins de la pau i de la concòrdia, de l’acceptació d’uns i d’altres seguiu entrant en la seva web. Però si, pel contrari, creieu que l’únic que fan es sembrar discòrdia i divisió i teniu la sospita que pugi ser en benefici propi, per sentir-se millor i fugir de les seves contradiccions penseu-vos-ho. Potser us estiguin manipulant. La decisió és vostra.
Com diu l’autor de la Carta als Hebreus, ja no ens calen intermediaris, ja no cal el sacerdot que “presenti víctimes a l’altar per nosaltres” com en temps antics. Jesús s’ha ofert una vegada per sempre. Tenim “accés directe” per l’Esperit que és en nosaltres. No necessiteu ningú que us mostri el camí i menys d’aquesta manera. No us deixeu entabanar. Sigueu lliures!

 

Xavier Moretó, rector de Sant Ignasi
 

 

 

 

2 Comments
 • Anónimo
  Publicat 22:00h, 17 febrero Responder

  Caray, Padre, qué bien aplica usted la ley del embudo….
  Dice que hay que sembrar misericordia, pero en el anterior posta expresaba su deseo de echar a un presunto espía de Germinans de su parroquia en cuanto excomulgaran a los miembros de dicho grupo.
  Ahora se duele de que algún forero le desde la excomunión, cuando usted se la deseaba a los demás en el anterior post….
  Y luego se «apiada» de los que opinamos en su contra porque Germinans. nos manipula…
  En fin…
  Saludos desde Madrid. Ya ve… hasta aquí llega la manipulación de Germinans….

 • Josep Maria
  Publicat 11:52h, 26 febrero Responder

  Molt be pare estic d’acord amb voste

Escriu el teu comentari