FRAGILITAT
22456
single,single-post,postid-22456,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

FRAGILITAT

02 Abr FRAGILITAT

Fragilitat. Sant Ignasi de Loiola

FRAGILITAT
No som tan com ens pensàvem

Si d’una cosa ens hem adonat amb tot això que està passant és de la nostra feblesa. No som tan forts ni tant capaços com ens pensàvem. I malgrat la ciència ens està ajudant a sortir-ne –mai s’havia obtingut una vacuna tan ràpidament– seguim “nedant” en la fragilitat. Tot és provisional. Precisament al voltant de les vacunes, ara que ja les tenim, es donen grans deficiències en la seva distribució. Mentre que hi ha països com Gran Bretanya o Estats Units que van a bon ritme de vacunació, d’altres segueixen a l’espera de que arribin les vacunes, malgrat ja ho tenen tot a punt per donar-les. És el nostre cas. I per acabar-ho d’adobar, només ens faltaven idees lluminoses com la de portar mascareta fins i tot quan et banyes al mar! Per què ho fan? Alguns diuen que és per distreure d’altres coses, per “marejar la perdiu”, vaja. Podria ser. Dels polítics sempre val la dita: “pensa malament i encertaràs”. Però en aquestes darreres setmanes s’ha produït una notícia que crec que exemplifica molt bé aquesta fragilitat del nostre mon: el cas del mega-vaixell que ha obturat el Canal de Suez. Quina cosa tant curiosa… i tan simptomàtica!

Suposo que esteu al cas. Un vaixell enorme, EverGreen és diu (“sempre verd”, bon nom per un monstre) S’ha quedat travessat enmig del Canal de Suez, impedint el trànsit del 25% del comerç mundial. Més de 300 vaixells han quedat parats amb un cost econòmic enorme. Un veritable monstre, de 400 metres d’eslora (allargada) i 280.000 tones, ple de contenidors. Resulta que a conseqüència d’una tempesta, ha quedat escorat i travat per la proa. Més de 15 remolcadors han intentat redreçar-lo durant una setmana. Al final, amb l’ajut de la marea i amb molta paciència han aconseguit treure’l. Hi havia el risc de que es partís per la meitat! La tècnica ens ha ajudat –com en les vacunes– però ha posat en evidència com, un cop més, tot “penja d’un fil”. Un sol vaixell pot aturar gran part del comerç mundial.

Quan aprendrem la lliçó? Alguns diuen que després d’aquesta pandèmia tornarem a ser com abans. De fet, amb un altra gran problema que tenim sobre la taula, el del canvi climàtic, ja es veuen moviments en el sentit de ignorar-lo. Alguns també apunten que tot està relacionat. Amb l’increment de la temperatura global sorgiran nous virus, tan o més forts que l’actual…

Ja ho apuntava Sant Pau en les seves cartes: “no us tingueu per més del que sou”. Tant de bo que els qui van al davant, els homes i dones d’estat –no els qui només busquen de ser reelegits– prenguin decisions que mirin pel nostre futur. Decisions humanes i realistes, que busquin el bé per a tots. Ens hi va el nostre futur com a humanitat.

Xavier Moretó, rector.

 

 

 

Sense comentaris

Escriu el teu comentari