El servei, bàsic en el cristià
22725
single,single-post,postid-22725,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

El servei, bàsic en el cristià

19 Oct El servei, bàsic en el cristià

Homilia 17 octubre 2021

Diumenge 17 d’Octubre de 2021, Diumenge XXIX de durant l’any. Mc 10, 35-45

“Qui vulgui ser el primer que es faci el darrer i servidor de tots”
El servei, bàsic en el cristià

Una de les coses que ens costa més d’explicar al nostre mon és la vocació de servei. En la nostra societat el que hom vol es ser servit. El servei no dona gaires beneficis… a no ser que en puguem treure alguna cosa. En podríem dir un “servei interessat”. Llavors si. Però Jesús ens parla d’un servei desinteressat, que només cerca el bé de l’altre. Difícil d’explicar.

A l’evangeli d’avui s’accentuen les dues òptiques, la dels deixebles (“nosaltres ho hem deixat tot per seguir-te. Què ens tocarà?”) i la de Jesús (“qui vulgui ser el primer que es faci el darrer i servidor de tots”) Els deixebles –com ja estem acostumats– no entenen res. Com diuen els joves d’avui, “al·lucinen”. I no és per a menys… Com el diumenge passat, els costa d’entrar en el que diu Jesús. Ell no vol ni riquesa, ni poder, ni dominació. Tanmateix, Jesús no ho va mostrar només de paraula sinó amb la pròpia vida.  Lo seu va ser donar i donar-se, fins al final. Els evangelis diuen que no tenia ni temps per a dinar. Estava totalment entregat. Per això nosaltres, que el seguim –això és ser cristià– hem de fer el mateix i no sucumbir a la temptació del mon. “Ja sabeu que els poderosos dominen als altres. Entre vosaltres no ha de ser pas així”.

A voltes les coses s’entenen millor amb exemples concrets. Quan parlem de servei als altres, sobretot als més pobres, sempre penso en la Mare Teresa de Calcuta. La mare Teresa ajudava a ben morir als pobres de Calcuta, que no volien ni tan sols als hospitals. Morien sols al carrer, rossegats per les rates. Teresa els agafava la ma i els acompanyava. Res més. En aquest cas és claríssim que no podien retornar-li el favor.

La Mare Teresa tenia una gran credibilitat, per no dir influència. De fet, els bisbes li demanaven consell. Una de les seves màximes era: “ser un llapis en mans de Déu”. En podríem dir “el poder del servei”?. El fet és que tothom la respecta i coneix la seva obra, també entre els qui no creuen. Tot un signe pel nostre mon.

Xavier Moretó, rector.

 

 

 

 

 

1Comentari
 • Guillermo Lázaro Gay
  Publicat 10:17h, 20 octubre Responder

  EL SERVICIO
  La educación en general, y la cristiana en particular, debiera basarse en la obediencia, el servicio, y el sacrificio. La obediencia al que tiene el cargo de enseñar hace posible el aprendizaje, el servicio al prójimo, y el agradecimiento que suscita , crea unos lazos que estructuran la comunidad. El sacrificio exige renunciar a derechos o caprichos personales, para qué esos lazos se mantengan y, cuando es compartido, aumenta la solidaridad. Si todo esto se enseña a hacerlo, además, por amor, el amor que, como hermanos, hijos de un mismo Dios , y seguidores de Jesús, debemos sentir, habremos creado los hábitos necesarios para una sociedad mejor.
  Me parece que no es esto lo que ocurre. Se dice que se educa en “valores”, pero se proclaman derechos, y se omiten deberes. Así vemos como pululan patinetes corriendo entre la gente, bicicletas a contracorriente, conductores que gritan, y peatones que se recrean en sus derechos, cuando la situación se lo permite.
  La enseñanza de Jesús es el servicio al prójimo y la obediencia. A estas alturas, aún nos queda mucho por aprender.
  G.L.

Escriu el teu comentari