EDITORIALS 2020
21381
page,page-id-21381,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

EDITORIALS 2020

ARTICLES ESCRITS PER MN. XAVIER MORETÓ i NAVARRO

PUBLICACIONS FETES AL BUTLLETÍ MENSUAL DE LA PARRÒQUIA
DURANT EL 2020

butlleti 179 butlleti març Sant Ignasi de Loiola

 

Març 2020
Setmana Santa: Els misteris centrals

 

Ja estem a punt d’entrar en la Setmana Santa. En cosa d’un mes ja estarem en el diumenge de rams. Un any més entrem en les celebracions més importants de l’any. Des de la comissió de litúrgia vetllarem –com sempre hem fet i molt bé– perquè les celebracions estiguin ben preparades i que visquem amb molta intensitat aquests dies. Val a dir que aquest any –a petició de la mateixa comissió– tindrem una xerrada sobre la litúrgia de la Vetlla Pasqual a càrrec de Mn. Joan Obach, rector de la Parròquia de Sant Oleguer i liturgista. Serà una bona oportunitat per entendre una mica més aquesta celebració, potser la més important de l’any.

 

Celebrar la Setmana Santa i fer-ho bé ens defineix com a parròquia. Com deia un dels pares de l’Església: “mai som més comunitat com quan ens reunim al voltant de l’altar per celebrar l’eucaristia” Amb més raó encara quan celebrem els misteris centrals de la nostra fe. Si durant la quaresma ens identifiquem amb aquest Jesús que va cap a la creu i ressuscita, per Setmana Santa el contemplem en els moments crucials de la seva vida: l’entrada a Jerusalem, la Cena amb els deixebles, la presó i mort en creu i la resurrecció. Com ens diu Pau –i m’heu sentit dir tants cops: “ja no sóc jo, és Ell que viu en mi” i també “ser cristià és un continu morir i ressuscitar”.

 

En aquest temps que vivim en el nostre país –un temps d’incertesa i de desconcert– ens convé recordar la nostra esperança, què és el que ens mou als cristians a viure i tirar endavant. Amb pau i coratge aconseguirem també realitzar-nos com a poble i com a persones. No ens deixem vèncer per la por i el desànim.

 

Pau i bé

 

Xavier Moretó, rector

 

 

 

butlleti 178 butlletí febrer Sant Ignasi de Loiola

 

Febrer 2020
La Candelera, la festa de la llum

 

Arribem a la festa de la candelera d’enguany. És una festa entranyable: la benedicció de les candeles ens recorda la nostra fe, una fe a voltes feble, que tremola, però real. És el que ens aplega com a comunitat. Val a dir que les candeles, per elles mateixes, no tenen cap valor i, molt menys, cap poder. Són per a la celebració. Atorgar-les algun poder seria màgic i els mossens no fem màgia, com tampoc no en feia Jesús. Si per la Vetlla Pasqual no li’n donem aquest sentit, tampoc per aquesta festa.

 

La Candelera està entre el Nadal i la Pasqua. La llum de Nadal encara hi és present. De fet, a St. Ignasi encenem candeles tant per Nadal –en ambdues misses del Pollet i del Gall– i en la Vetlla Pasqual al començament de la celebració. La Candelera també és la festa de la gent gran, simbolitzada en els ancians Simeó i Anna de l’evangeli de la presentació. És la festa de Vida Creixent, el moviment de gent gran del que en formem part. Aquesta festa també marca el final definitiu del Nadal. És quan tradicionalment retirem els pessebres. Malgrat ja fa temps que hem deixat enrere el Nadal –el nostre entorn ja va girar full l’endemà mateix de reis amb les rebaixes… – nosaltres el vam celebrar fins al dia del Baptisme de Jesús. És una prova més que la festa comercial i la litúrgica no sempre segueixen el mateix camí, ni, dit de passada, el mateix sentit…

 

La Candelera té un missatge de fons important per a la vida cristiana. De la mateixa manera que la nostra fe il·lumina a cadascun de nosaltres, també nosaltres hem de ser capaços d’il·luminar el nostre entorn. Enmig de les proves de la vida –l’espasa que traspassa l’ànima de Maria– hi tenim una llum que ens guia i que ens permet dir, com l’ancià Simeó, “els meus ulls han vist al salvador, llum que il·lumina tots els pobles”. I què és ser llum per als altres? Doncs fins i tot els nens ens ho saben dir: portar-se bé, no dir mentides, deixar els llapis de colors, estar content…

 

Pels grans té un sentit més concret: fer com Jesús, tenir les seves mateixes actituds. Com ens ve a dir Lluc en el llibre dels Fets dels Apòstols, que se’ns noti que som cristians, que la gent ens reconegui.

 

Bona festa!

 

Xavier Moretó, rector