Coronavirus 8 octubre 2020
22080
single,single-post,postid-22080,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

Coronavirus 8 octubre 2020

07 Oct Coronavirus 8 octubre 2020

20201008 Coronavirus Sant Ignasi de Loiola

Drets i deures, un qüestió cristiana i humana.

LA SERP

En aquest moments, a Catalunya anem pujant i baixant en la corba. Estem per sobre de l’índex 1. Per tant, cada infectat pot transmetre a més d’una persona. La situació és crítica però controlada. Els especialistes diuen que seguirem així tota la tardor. Pujades i baixades continues i controls, molts controls a les zones on hi hagi rebrots. Pujades i baixades en la corba. És la serp.

Tanmateix, els hi ha que s’ho passen molt pitjor. Madrid –amb la seva presidenta, tan peculiar ella– però també França –a Paris tancaran tots els bars– i Itàlia. Tan bé que ho havien fet els italians i ara ja hi tornen a ser. És clar que qui s’endu el premi –com sempre– és el president dels Estats Units. Resulta que Donald Trump l’ha pillat! Ell que deia que això no tenia cap importància, que era una mena de grip, doncs ha agafat el virus i li ha agafat fort. L’altra dia vaig veure una vinyeta on els metges es preguntaven si li posarien el tractament que ell va suggerir, és a dir, el desinfectant en vena… Diuen que això de posar-se malalt li passarà factura en les properes eleccions presidencials. Tant de bo!

Bromes a part, la pregunta torna a ser la mateixa: per què estem al capdavant dels més infectats? Alguns apunten que es va deixar el confinament massa ràpid –teníem una mica de pressa en que arribessin les vacances– i que aleshores varem sortir massa en tromba a ocupar les terrasses dels bars. Cal recordar que a les terrasses també hi ha transmissió. Tanmateix, darrerament he llegit una opinió interessant al respecte. Podria ser un problema de drets i deures. De tots es sabut que vivim en una societat sempre disposada a reclamar el drets però els deures… Això ja costa més. Ara –segons l’opinador– vivim un moment en que tothom aprofita el moment com pot abans que ens confinin. L’amenaça permanent de que ens tanquin un altra cop –ja sigui parcial o totalment– fa que la gent surti fora sempre que pot. D’alguna forma preval el dret individual que la responsabilitat col·lectiva. Per què, un cop fora, tothom fa una mica el que vol. Faltaria més! I si no, “para muestra un botón” que diuen els castellans: la festeta que han descobert a València amb més de 200 persones –tots joves universitaris– i que ha obligat a tancar la Politècnica de València… Un altra exemple: les cues que es fan en els llocs muntanyencs que, en alguns casos han obligat a tancar-los. Diuen que és per fer-se la foto i penjar-la a Instagram… Molt modern.

Els drets i els deures. Un tema pelut. En certa manera l’individualisme –també tan propi del nostre temps– afavoreix aquesta actitud. Ara que comença la catequesi –tot i que amb molta prevenció– recordo un cas d’un pare que em volia denunciar per què no posava a la seva filla amb les seves amigues al mateix grup. Evidentment, li vaig tornar els diners de seguida. Fins aquí hem arribat!

L’individualisme a ultrança no és cristià. Quan només pensem en els drets oblidant els deures podem caure en aquest error. Jesús ens diu que hem d’estimar l’altra com Déu ens estima. Com diu Sant Pau: “l’amor no és orgullós ni egoista. Ho entén tot, ho compren tot, ho perdona tot”. En definitiva no és “cap endins” si no “cap enfora”. És donació. Res a veure en mirar-se sempre el melic.

Xavier Moretó, rector.

 

 

 

1Comentari
 • Guillermo Lázaro Gay
  Publicat 16:06h, 08 octubre Responder

  TRUMP
  ¡Y a mí que el Sr. Trump me cae bien! Es el que me hace reír cada día en medio de tanta noticia abrumadora. Y le tengo mucho respeto, no hay que olvidar que ganó unas elecciones, que no sé cuántos millones de americanos le votaron, y que, por tanto, y puesto que “in votus veritas”, (¡!) cómo a lo mejor opinaban las mil moscas, o los expertos del “Jesús Seminar”, algo debe tener que nosotros no sabemos apreciar. Por aquí últimamente nos ahorramos las votaciones y los resultados no desmerecen. Le deseo, al Sr. Trump, que se reponga sin secuelas físicas ni mentales.
  CONTAGIOS
  Yo creo que el problema es más bien “religioso”. Sí, de fanatismo religioso. Creo que la gente que aún está sana y que no ha vivido de cerca la enfermedad, ni la muerte, tiene una fe ciega, una fe de fanático, en la ciencia como religión. Una fe que únicamente puede tener la persona que sólo conoce la ciencia a través de la televisión o de la ESO. No se cree que sea posible morirse en pleno siglo XXI, de una cosa tan simple como un virus, que por supuesto, siguen sin saber bien- bien lo que es. La TV lo ha caricaturizado. Se han hecho chistes. Una bola con trompetillas a su alrededor. Si todas sonasen, sería una melodía espectacular. No creen que puedan enfermar ellos. Son cosas que pasan a otros. Y si enferman, ya los curarán. La vacuna está al caer, y la vacuna será la solución mágica. Y si no, mientras tanto, los anticuerpos, el remdesivir, si les llega, o algo más. Ya inventarán algo. No puede ser que no saquen alguna cosa para curar, con tanta gente estudiando sobre lo mismo.
  Estoy convencido de que si alguien dijese que la solución para no contagiarse es rezar cada día tres avemarías a la virgen de Fátima, o, a la de Monserrat, según preferencias, para el caso es lo mismo, las risas, las carcajadas, los improperios y las burlas después, se oirían desde la Pica d’Estats, que ahora está tan de moda. (Por cierto, un servidor subió a ella por la cresta, hace muchísimos años, sin colas, y sin un alma en todo el camino desde el refugio, y luego al Sotllo que está al lado. Por supuesto, me hice la foto, pero no la subí a ningún sitio, eran bárbaros aquellos tiempos, con fotos en blanco y negro, sin twitter, ni internet, ni móviles no sé cómo podíamos vivir).
  Y después de este “excurso” autobiográfico que a nadie importa, volvemos al tema.
  Por supuesto, es bueno rezar las tres avemarías a Nuestra Señora. Ni una sola sílaba de nuestra oración se perderá. Y podemos estar seguros de que Ella intercederá por nosotros ante Dios nuestro Señor, pero, añadiendo una cosa que a veces nos olvidamos nosotros de añadir: “si es Vuestra voluntad”. Y en estas tres palabras está el quid de la cuestión. Dios sabe lo que hace, y lo hace, aunque no lo entendamos. En cualquier caso, está mejor fundada la fe en Dios y en la Virgen que la otra “fe” en la medicina. Puestos a reírse, mejor reiríamos nosotros.
  Y dicho lo anterior, recuerdo aquí, un refrán que decimos, o dicen, los “castellanos” que es “Ayúdate y Dios te ayudará”. O sea, lavémonos las manos, usemos la mascarilla y guardemos las distancias. Y que Dios nos proteja. Siempre.
  G.L.

Escriu el teu comentari