Coronavirus 19 agost 2020
21957
single,single-post,postid-21957,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

Coronavirus 19 agost 2020

19 Ago Coronavirus 19 agost 2020

20200819 Sant Ignasi de Loiola

 

MALFIANÇA

Fa uns dies es va fer una manifestació curiosa a Madrid. Van sortir al carrer els qui es malfien, és a dir, els qui creuen que tot això del virus no és més que un muntatge. Curiós. Després de tots els afectats, de la gran quantitat de morts que ha deixat aquesta pandèmia, ara surten aquests dient que tot és mentida. Dic curiós per no dir cínic. També els hi havia que acusaven al govern d’amagar dades o de falsejar-les. En aquest punt potser tenen una part de raó. A Madrid en particular estan una mica escamats. Es cert que la també curiosa Presidenta de la Comunitat ha falsejat algunes dades per amagar la seva incompetència. Els especialistes han estat els primers en dir que les dades no quadraven. Mentre aquí ho dèiem “tot i més” –i ens feien quedar com uns “catalanes que no saben gestionar”– ells estaven pitjor però no ho deien. Quina barra! Però qui s’enduu la palma de les teories conspiratives és, com sempre, el brillant presi dels Estats Units. Brillant no pel color del cabell –que també–sinó per la seva intel·ligència… Aquest “quan no la sap se la inventa”. “Y así le luce el pelo” –pels dos motius– com dirien a Madrid. Cada cop és més clar que no sortirà re-escollit. Ens hem de felicitar…

L’altra dia em van passar per watsapp una idea curiosa. Un metge italià està dient per la xarxa que tots aquests cribatges no son per aturar la transmissió del virus com ens diuen amb tanta insistència sinó per tenir ben fitxades a les persones a l’hora de donar-los la vacuna! També molt curiós, sobretot perquè les proves PCR tampoc son una garantia permanent. Al cap d’un dia pots “pillar” el virus igualment. Ara tot està en fer proves PCR a tothom, especialment en llocs on es creu que els rebrots son forts. Amb això “controlen” la situació –diuen– i així eviten el confinament “pur i dur”, que és el que tothom tem. Les autoritats diuen que no ho podríem suportar, ni mèdica ni econòmicament. No deixa de ser una altra forma de “navegar” una mica, com es diu popularment, no? Com veieu, jo també sospito. Això s’encomana, una mica com el virus!

I per a postres només ens faltaven les notícies sobre la vacuna. Els russos i els xinesos ja han dit que estan a punt d’aplicar-la però la OMS ha contestat ràpidament que aquestes vacunes no compleixen, que s’han saltat “l’últim pas”, el de les proves massives, i que no seran efectives. És més, han afirmat que encara que tothom es vacunés tot seguiria igual. Déu ni do, quin panorama!

Seguim instal.lats en la incertesa i la inseguretat. Ara sembla que també hi hem d’afegir la malfiança. Quin canvi! Tan bé que estàvem abans! Tot queda condicionat. Ara la gran pregunta és com serà el retorn als coles. Falta un mes i encara no ho tenim clar. Depèn…

Segueixo pensant que aquest és un terreny abonat pels qui ens diem creients. Podríem dir que –tret dels qui sempre ho tenen tot clar que, afortunadament, son pocs – la incertesa i la inseguretat és lo nostre. El qui té fe viu “dia a dia” i està content de fer-ho així. Sap confiar i tira endavant. Potser aquesta serà l’ocasió de mostrar-ho al món, un món que no sap viure així, que està una mica perdut. Aquesta pot ser la oportunitat de dir-los: “es pot viure aquesta situació d’un altra manera, no amb por ni resignació sinó amb esperança. Prova-ho!”. Però, aleshores, caldrà donar –com diu Pere en la seva 1ª carta– “raons de la nostra fe”. Estem preparats? Sabrem fer-ho de manera que la gent ens entengui?

Xavier Moretó, rector.

1Comentari
  • Guillermo Lázaro Gay
    Publicat 15:52h, 20 agosto Responder

    Muy interesante artículo.
    Pero… de nuevo apareció el persistente gusanillo de la discordia (Ver mi comentario de “Coronavirus 13 Agosto 2020 Anticlericalisme”).
    Me siento obligado a puntualizar algunos hechos. Todos lo sabemos: Hubo dos etapas: Primera: Gestión estatal de la alarma. Segunda: Gestión autonómica de la desescalada.
    Sobre la primera etapa, no TV3, no un periodista, no un tertluliano, sino el máximo representante de la Generalidad, el MH Sr.Torra dijo, y se publicó: “Nosotros lo hubiéramos hecho mejor y hubiera habido menos muertos”.
    Sobre la segunda etapa, ni el presidente Sr. Sanchez, ni ningún ministro del gobierno dijo en público que los catalanes no supiéramos gestionar. Desde las páginas de La Vanguardia y a la vista de lo mal que se estaba haciendo, sí que se le reprochó al Govern que no hubiera sido antes, más humilde y menos prepotente.
    Y ahora, después de reflexionar sobre el bien espiritual que el anterior asunto nos ha proporcionado, me gustaría comentar alguna cosa sobre la fe, la inseguridad y la incerteza.
    Todo gira alrededor de si la fe nos da o no nos da seguridad.. Se juega con las palabras seguridad y certeza y se recurre a veces, a cómo se define la fe en Hebreos 11,1.
    En un comentario anterior expuse diversas variantes de tal definición según la versión de la Biblia que se escogiera y cómo se usa seguridad, garantía, certeza, evidencia etc., como sinónimos, lo cual realmente carece de importancia si se tiene en cuenta que estos términos se usan siempre, en un sentido subjetivo. Si la fe pudiera probarse dejaría de ser fe. Se eliminaría una de sus notas características que es la de la confianza. Porque tener fe es, básicamente, fiarse de alguien, confiar-en, en este caso en Dios. Abandonarse a su bondad, a la bondad de quien no puede engañarse, porque es sabio, ni engañarnos porque es bueno.
    ¿Esto hace que vivamos inseguros? Si tenemos en cuenta que la inmensa mayoría de las cosas que sabemos (o creemos saber), las creemos por fe, no deberíamos preocuparnos. Todo lo que sabemos, o la mayor parte como se ha dicho, lo sabemos porque nos fiamos de otros que nos lo han enseñado, quienes, a su vez, casi siempre, también se han fiado de su profesor o de su libro. Pocas cosas sabemos por nuestra propia experiencia e, incluso éstas no las hemos sometido a un proceso inquisitorio para averiguar si hemos excluido todas las causas de error.
    Y esto vale tanto para el mundo físico que nos rodea, como para lo que creemos sobre psicología, historia, artes etc., lo que no nos impide vivir más o menos felices y seguros.
    El siguiente paso importante, sería saber si lo que se nos propone como fe, es realmente palabra de Dios, si Dios lo ha dicho y si se nos ha transmitido fielmente, y cómo, pero esto es otra cuestión cuyo estudio está al alcance de cualquiera que esté interesado en el problema.
    De todas maneras, tenemos el último párrafo que sólo él vale por todo el escrito. Por lo menos plantea la cuestión: vivir la tribulación con esperanza. Es estupendo constatar, cómo tenemos, gracias a Dios, un Rector que cuando se lo propone, cuando… ejerce, acierta siempre. Por eso me sabe tan mal que no haya usado el otro 80% del artículo para desarrollar ese tema ya que estoy convencido de que lo hubiera hecho magistralmente y con gran provecho para todos.
    Desde aquí, se lo ruego y le animo.
    G.L.

Escriu el teu comentari