01 Oct Coronavirus 1 octubre 2020
Dir la veritat ens fa persones lliures
MADRID
La polèmica està, a hores d’ara, a la capital del reino. Madrid té cinc vegades més alta la taxa de contagis que a la resta d’Espanya. Certament la gestió no ha estat gaire bona. No s’han pres mesures de confinament parcial com a d’altres llocs i les xifres s’han desbocat. Per acabar-ho d’arreglar, s’ha donat una pugna política oberta entre l’estat central i la presidenta de la comunitat per veure qui tenia més raó. Al final sembla que han arribat a un acord que, de retruc, afectarà a tota la resta: mesures per les ciutats a partir de 100.000 habitants i unes taxes de contagi elevades. Està clar que és una mesura adreçada a la capital però que ens pot afectar a tots. Com diem popularment –i religiosament– “paguen justos per pecadors”.
Les pugnes –o les rivalitats– per veure qui ho fa millor o pitjor en la gestió d’aquesta pandèmia per després tirar-li en cara a l’altra son bastant habituals entre els nostres polítics. Una mica vergonyós, sobretot tenint en compte que darrera les xifres hi ha persones. Les mentides –ara els hi diuen fake news–, les manipulacions, els retrets també estan molt sovintejats. Un món on no taps ben bé que creure i que no.
Jesús ens diu clarament que hem de viure en la veritat. “Digueu si quan és si i no quan és no. Tot lo altre ve del maligne”. Ell va patir directament les manipulacions i les falsedats. Per a condemnar-lo, els seus acusadors no varen dubtar a contractar gent que fes fals testimoni en contra d’Ell. S’havien proposat matar-lo i, per aconseguir-ho, tot s’hi valia. Des de el judaisme, es tractava de deslliurar al poble d’un altra fals profeta. Aquesta va ser la gran excusa. És el principi de Maquiavelo “el fi justifica els mitjans”. Això encara impera. De fet ha estat també l’excusa pels desastres més grans de la humanitat. Però hem de tenir clar que aquest principi no es cristià. Pel cristià, tant els fins com els mitjans han de ser bons i veraços.
“La veritat us farà lliures” ens diu Jesús. I com ens diu el salmista, els qui van amb males arts –i la mentida ho és– sempre en surten perdent. I és que la falsedat sempre es gira en contra del qui la comet…
Xavier Moretó, rector.
Guillermo Lázaro Gay
Publicat 18:38h, 01 octubreMENTIRA
La mentira se ha extendido entre nosotros, hasta el punto de que muchas veces es aceptada socialmente con naturalidad. Es evidente que el diablo, el Padre de la mentira (Jn 8,44), ha ganado por goleada en nuestra sofisticada sociedad tecnificada. Como se dice en el artículo, hasta ha conseguido cambiarle el nombre, y que se le llame, fake new en determinados contextos.
Antes se aceptaba que el comerciante te mintiera al elogiar las bondades del artículo que quería venderte, y se daba por bueno, pero esto se ha trasladado a la publicidad en gran escala hasta extremos que ya no escandalizan a nadie. Las mentiras de los feriantes de antaño, son ahora “consejos comerciales” igualmente falsos, en los televisores domésticos.
En la red la mentira es tan habitual, cuando se habla de asuntos políticos, religiosos o deportivos, que ya no sorprende, y se prodiga con desvergüenza y sin limitaciones, aderezada con insultos, lenguaje soez, y demostración arrogante de ignorancia muchas veces.
PANDEMIA
Con esto de la pandemia, todo el proceso ha sido pintoresco: Primero el gobierno central pensó apuntarse el gran tanto controlándolo todo, con grandes protestas de las autonomías celosas de sus competencias. Después de fallos estrepitosos en compras de materiales, equipos y suministros, de retrasos y desconciertos, el gobierno consigue “doblegar la punta” y cuando se evidencia que el asunto no va a ser glorioso para nadie, cede la responsabilidad a las autonomías que tanto la habían reclamado, y resulta que tampoco tenían la varita mágica salvadora.
Comienza la guerra de cifras de contagios y de muertos, se establecen criterios diversos para el recuento, para dificultar la comparación de las cifras, se miente cuando conviene, y se comienza la carrera para ver quien desescala más rápidamente y obtiene así ventaja para el repunte de sus economías locales, con prestigio y réditos electorales.
De nuevo el gobierno dicta normas unificadoras, y la autonomía más afectada por ellas, que va a sufrir más los efectos económicos que defendía en difícil equilibrio con la contención de la propagación, se rebela, aunque parece que últimamente se resigna a aceptarlas.
Veremos (algunos quizás ya no), cómo acaba todo esto. Se dice que la esperanza es lo último que se pierde, pero para nosotros los cristianos, este dicho tiene un fundamento sólido:
Porque lo hemos reconocido como tal, El es nuestro Dios y nosotros somos su pueblo. (Exodo,6,7, y recordado en 2 Corintios,6,16).
G.L.