Can Roger; menjador+hort+art. Roger de Flor. Barcelona
16490
page,page-id-16490,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 
Can Roger; Menjador, hort i art
medalla d'honor de la ciutat de barcelona

Can Roger sorgeix de la preocupació de diverses entitats del barri de la Sagrada Família per la greu situació econòmica per la qual atravessen moltes famílies i persones, veïns i veïnes, a qui la pèrdua de la feina ha suposat un daltabaix important a les seves vides. Davant d’aquesta situació, les entitats del barri ens hem rebelat i, assumin la nostra corresponsabilitat, hem format l’Associació Can Roger per dur a terme un projecte ambiciós alhora que innovador i únic.

Can Roger es troba al carrer Roger de Flor amb Rosselló (Barcelona) i vol ser:
Un espai de trobada per a persones del barri que estan en una situació de vulnerabilitat. Un espai participatiu suma de tres branques: menjador social + hort urbà + espai d’expressió artística i cultural. Un espai nascut de la corresponsabilitat d’entitats del barri, empreses i ciutadans que creixerà gràcies a les donacions econòmiques i materials de tots. L’Associació Can Roger té l’ús temporal del solar per a tres anys com a màxim.

MENJADOR:

Segons les darreres xifres, són més de 1.300 persones les que acudeixen als serveis socials i a les parròquies i a l’Associació de veïns i veïnes a recollir menjar de manera periòdica. Però des dels Centre d’Atenció Primària cada cop es detecten més famílies, fora del circuit de serveis socials, que estan passant una situació d’extrema necessitat.

HORT:

Volem dedicar a promoure un hort urbà per tal que les persones usuàries del menjador i altres col·lectius vulnerables del barri puguin cultivar i recollir productes frescos i de quilòmetre 0.
L’hort està pensat amb criteris sostenibles ja que l’hem fet amb material reciclat i aprofitarem el sobrant orgànic del menjador per compostar i fer l’adob.

ART:

Contemplem un espai per poder-hi dur a terme tallers d’expressió plàstica, cinema a la fresca i altres activitats de caire cultural i artístic, tant per a persones usuàries del menjador com per a la resta del barri.

En els murs interiors, també hi farem intervencions artístiques que tindran per objectiu crear sensacions i reviure el barri.

Com puc ajudar?

Hi ha diverses maneres de donar un cop de mà al projecte. D’una banda, es pot ser padrí de Can Roger a partir de 15 euros trimestrals i col·laborar econòmicament perquè poguem ampliar el nombre d’àpats. També es pot ser voluntari i participar de la gestió del projecte integrant-se en els grups de treball o oferint-se per organitzar una activitat, xerrada o taller obert a tothom. El mes de març farem la II Trobada de Voluntariat per muntar els grups del trimestre abril-maig-juny.
També podeu comptar amb Can Roger per celebrar festes infantils, reunions d’empresa o de la comunitat.
 Tant per fer-se padrí com per ser voluntari, trobareu el formulari d’inscripció a la web de Can Roger: www.canroger.org
I per seguir-nos dia a dia, ja estem a Facebook: www.facebook.com/associaciocanroger

FESTA DE NADAL A CAN ROGER

GOSPEL A CAN ROGER

Arrels i la parròquia de Sant Ignasi de Barcelona organitzant concerts de música gospel amb la finalitat de recaptar diners destinats a l’obra social del menjador Can Roger
L'AJUNTAMENT NO RENOVA LA CONCESSIÓ DE CAN ROGER. Maig 2017
TANCAMENT de Can Roger

La tornada de la Setmana Santa ens ve marcada per una mala notícia: tanquem Can Roger. Resulta que l’Ajuntament vol posar-hi una escola. Com ja sabeu, Can Roger està situat sobre uns terrenys que vàrem aconseguir per concurs en l’anomenat “Pla Buits” del mateix Ajuntament. La concessió era per tres anys prorrogables. Al novembre se’ns acaba concessió i l’Ajuntament no ens la renova perquè hi vol construir una escola. Així de fàcil.
Com també tots sabeu, Can Roger va néixer amb la idea de ser un menjador diferent –en dèiem menjador familiar–, on el primer objectiu era donar menjar als qui no podien cuinar, d’una forma personal, directa, tractant a les persones i fent que s’hi sentissin bé, com a casa. La seva prioritat no era la reinserció o la inversió sinó l’atenció a les persones, poguessin o no tornar-nos el favor. El de Can Roger era vocacional, de dedicació total. Sembla que no tots han entès què volíem fer-hi i, en el fons, això és el que ha dut al seu tancament. Ni l’Ajuntament ni els qui portaven la intendència ho han entès i sense el seu recolzament no podem seguir.

Tanmateix, aquesta manca d’entesa no surt només a institucions laiques –en certa manera lògica donada aquesta condició– sinó també a algunes d’Església i això ja és més greu. Expressions com “no cal que doneu menjar, diversifiqueu, feu d’altres coses” o “si l’Ajuntament els dóna menjar, a mi ja m’està bé” també demostren una manca de compressió evident, no només vers projectes com Can Roger, si no vers la tasca general de les parròquies en la seva dedicació vers els més pobres. Nosaltres no donem menjar només per raons humanitàries sinó perquè ens surt de la nostra fe. Com diu el Papa actual “no som una ONG”. La nostra dedicació és vocacional. No esperem res a canvi, no cerquem resultats ni beneficis. Nosaltres no podrem dir mai: “aquest projecte ja està amortitzat, ja hem acomplert els objectius previstos” per més medalles que ens donin. Només ho podrem dir quan ja no hi hagi més pobres… Mireu si en falta de temps! Però estem envoltats de persones que sí cerquen beneficis, ja siguin econòmics o electorals, i si, a sobre, vas contra l’Església, “jugada rodona”… (veure l’article adjunt del Papa emèrit Benet XVI)

A Sant Ignasi seguirem donant menjar i roba, cercant de tractar les persones com a persones, procurant el seu bé, respectant la seva dignitat, com ja estem fent tan bé gràcies a la dedicació de tots els voluntaris i a les vostres aportacions. També mirarem de recol·locar els qui ens vinguin de Can Roger i, qui sap, potser treballarem en alguna cosa que ajudi als qui no poden cuinar, com fèiem a Can Roger. Perquè la necessitat hi és, malgrat el que puguin dir alguns “entesos”. Ara bé, el que és segur és que no tornarem a confiar ni en empresaris ni en funcionaris. Ara ja sabem “el pa que hi donen” i com el donen. Aquest no és el nostre estil. Aquesta no és la nostra vocació.