“Avui s’han complert aquestes paraules...”
22833
single,single-post,postid-22833,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

“Avui s’han complert aquestes paraules…”

27 Ene “Avui s’han complert aquestes paraules…”

“Avui s’han complert aquestes paraules...”

Diumenge 23 de Gener de 2022, 3er del temps ordinari. Lc 1, 1-4; 4, 14-21

“Avui s’han complert aquestes paraules…”
Jesús és el qui esperem

Avui, a l’evangeli, tornem a escoltar un començament de la vida pública de Jesús. Si diumenge passat ho contemplàvem de la ma de l’evangelista Joan, avui ho fem de part de Lluc. I si fa set dies veiem com Jesús començava amb un signe, el de les bodes de Canà, convertint l’aigua en vi, avui el veiem parlant però no predicant sinó llegint un passatge de Isaïes i fent-se’l seu. Quin escàndol!

A les sinagogues, hi havia la possibilitat d’aixecar-se a llegir –una mica com fem ara– però també era possible predicar. Qualsevol ho podia fer i no tan sols qui presidia, tot i que les dones n’eren excloses… Sant Pau es va valdre d’això per predicar a les diverses comunitats que visitava en els seus viatges. Tanmateix, Jesús, en aquesta ocasió, no predica sinó que només s’aixeca a llegir i no qualsevol text sinó el de Isaïes: “l’Esperit del Senyor reposa sobre meu perquè Ell m’ha ungit per portar la bona nova als pobres, la llibertat als captius…” Un text aquest atribuït al Messies. I va i diu al final: “avui s’han complert aquestes paraules de l’escriptura”. Era com dir: “aquesta paraula s’acompleix en mi”. Déu ni do! L’impacte va ser tan fort que –com diuen els altres evangelis, menys Joan– volien agafar-lo per estimbar-lo.

Què Lluc iniciï així el seu evangeli és molt significatiu. És programàtic. D’alguna manera cerca de captar l’atenció del lector i, certament, ho aconsegueix. Ell és el qui esperàvem. Si ho tenim present entendrem el seu relat.

L’altra tret característic de Lluc és aquest “avui”. Ens acompanyarà durant tot el seu evangeli. És el que s’anomena el “kairòs” en grec, que és la llengua original dels evangelis. Vol dir que “ara és el temps, ara és el moment de la salvació”. Un bon recordatori per a tots aquells que viuen enyorant temps passats…

D’alguna manera és el que li ve a dir al seu amic Teòfil al començament del fragment d’avui. “T’envio una narració ordenada de tot el que ha passat” li diu. Tota una invitació per llegir l’evangeli, transmetre’l i posar-lo en pràctica.

Xavier Moretó, rector.

 

 

 

 

 

Sense comentaris

Escriu el teu comentari