Aquest germà teu, era mort i ha tornat a la vida
22907
single,single-post,postid-22907,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

Aquest germà teu, era mort i ha tornat a la vida

27 Mar Aquest germà teu, era mort i ha tornat a la vida

Aquest germà teu, era mort i ha tornat a la vida

Diumenge 27 de Març de 2022, 4rt de Quaresma. Lc 15, 1-3; 11-32

“Aquest germà teu, era mort i ha tornat a la vida”
Misericòrdia per sobre la justícia?

La paràbola del fill pròdig és un d’aquells moments cabdals del missatge de Jesús. De fet, alguns especialistes diuen que és com una mena de cimal, com si Jesús anés pujant de to el seu missatge –“in crecendo”, com diuen els italians– fins arribar a aquest punt. Però, perquè és tan important? Doncs la raó és senzilla: ens parla directament de Déu.

Potser per copsar plenament l’impacte que deuria causar aquesta paràbola –tant aleshores com també ara– fora bo situar-se en el context. En temps de Jesús, la vida fora de la família era del tot impensable. Era una cultura patriarcal. Per això deuria ser tan dur escoltar la història del fill petit, el pròdig. Demanar l’herència –abans de morir el benefactor– i marxar deuria ser un escàndol, per no dir una ofensa imperdonable. Doncs el pare no només li dona els diners sinó que el perdona i fa una festa quan torna. Increïble! Tanmateix, ara també pot ser una mica escandalós. En un mon com el nostre, tan justicier i a voltes venjatiu –com es diu popularment, de “qui la fa la paga”– parlar de perdó en lloc de justícia pot esdevenir també un xic incomprensible.

L’altra dada important és la que fa referència al fill gran. En justícia, té tota la raó. Ell sempre s’ha portat bé i mai ha tingut el que el seu germà té en tornar. Però és que la justícia del pare no és la mateixa que la del fill gran. El pare es guia només per l’amor. La seva justícia és la misericòrdia. El fill gran no és capaç d’entrar-hi. Té el cor endurit…

Val a dir que, sempre hi ha persones que, davant d’aquests paràbola, es reafirmen en el que diu el germà gran: “quina injustícia!” o “el pare tenia que castigar al petit!”. Doncs cal advertir-los que s’han quedat a la porta del missatge, que s’estan perdent el millor. Perquè, de fet, l’actitud del pare ens està parlant de la misericòrdia de Déu. Si tenim més justícia humana que misericòrdia potser caldrà convertir-se, no?

Xavier Moretó, rector.

 

 

 

 

 

Sense comentaris

Escriu el teu comentari