ACTUALITAT 2018
20120
page,page-id-20120,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

ACTUALITAT 2018

LA NOSTRA ACTUALITAT A LA PARRÒQUIA
MES A MES DURANT EL 2018

En aquest apartat us informarem de tota la nostra actualitat mes a mes.
Manteniu-vos informats.

Núm. 169 DESEMBRE 2018
 • El fet més actual –i també el més trist– ha estat la mort de Mn Serrrano, el passat dia 23 de novembre, a la residència de capellans grans de Sant Josep Oriol. Va ser rector d’aquesta parròquia dels anys 2005 al 2009. L’enterrament va ser molt emotiu. El proppassat dimecres 7 de desembre celebrarem el funeral. Com tots sabeu ja fa anys que se li va diagnosticar la malaltia d’alzheimer i darrerament ja pràcticament no coneixia a ningú però estava molt ben atès a la residència. Descansa en pau, Josep.

 

 • Pel que fa a l’actualitat de la parròquia tot funciona amb normalitat. Les festes de Nadal s’apropen i això es nota en les diverses activitats que organitzem, sobretot concerts, pel·lícules i trobades. Ja estem muntant el pessebre i ens preparem per les misses de Nadal i del Pollet, com cada any. L’esplai també farà la festa de Nadal el dissabte 22 de desembre.

 

 • Després de Nadal ens esperen les Jornades de Formació de Catequistes, els dies 8, 9 i 10 de gener i la xerrada de Viqui Molins el dia 21 de març. Aquest any que ve, en la Setmana Bíblica farem una única xerrada però d’una persona significativa. La Viqui és una d’aquestes persones, molt buscada per fer xerrades i conferències. Apunteu-vos-ho a l’agenda. La xerrada serà a Sant Josep de Calassanç, a les 19’30h, i portarà per títol “els pobres a la Bíblia”. Durarà una hora aproximadament, amb un torn de debat i piscolabis final. També passarem una pel·lícula el diumenge següent als jesuïtes el Clot.
Núm. 167 OCTUBRE 2018
 • Renovació pàgina web: hem ampliat el contingut de la pàgina web. Concretament, hem obert un nou apartat amb el títol homicat que conté l’homilia de cada diumenge i un altre que es diu life on (en directe, en anglès) que vol posar al dia de les activitats que fem a la parròquia. La primera respon a la petició d’alguns de vosaltres que volíeu llegir l’homilia durant les vacances fora de la parròquia i la segona per donar a conèixer el que fem a St.Ignasi amb una mica de profunditat. Tenim el projecte d’obrir un compte de facebook. Seguirem informant.

 

 • Assemblea Parroquial: com ja us he posat en l’editorial, farem una nova assemblea a St.Ignasi. Com és propi de tota assemblea, caldrà la participació de tots els grups i no només la dels membres del consell parroquial. Una assemblea ha d’estar oberta a tothom. Haurem de fer una comissió de preparació que, en aquest cas, farà un estudi exhaustiu del nou Pla Pastoral de la diòcesi i mirarà com fer-ho per passar-ho per tots els grups. Obrirem un apartat especial als suros del vestíbul i us anirem informant periòdicament.

 

 • Nova Catequesi: abans de les vacances també ens vàrem reunir tots els qui fem la catequesi. Va ser –com fem sempre– una combinació de recés i programació del proper curs. Després del diàleg vàrem decidir canviar completament la catequesi! Ja no seguirem més el llibre –que en molts casos avorria als nens i era difícil de fer– i farem el nostre propi material tret d’internet. La Montse ja us ha posat un article en aquest mateix full que ho explica.

 

 • Esplai: l’esplai Brúixola començarà el proper dissabte 20 d’octubre. Hi haurà una renovació de monitors i, previsiblement, de seguir la tònica dels darrers anys, un augment de nens i nenes. Ens hem marcat un topall de 60. Les colònies varen anar molt bé.

 

 • Gospel: el gospel també ha començat. Com sempre, han estat els primers en fer-ho. Ja hem fet un assaig general de totes les corals. Com sabeu, quan hi ha un esdeveniment especial –com el nostre concert solidari– intervenen les 12 corals al mateix temps. L’assaig general sempre el fem a Sant Ignasi. En la pràctica, som com un moviment… i un referent per a tota la ciutat!

 

 • Primer aniversari del traspàs d’en Ricard: fa uns dies vàrem recordar en Ricard Pedrals, ara que fa un any de la seva mort. Va ser una celebració entranyable i emotiva però també festiva, com t’hagués agradat. Et seguim tenint present, amic! Gràcies per tot, germà.
Núm. 166 JULIOL 2018
 • Un dels esdeveniments més importants d’aquest proppassat més de juny ha estat, sens dubte, l’Stage de Gospel. Els dies 1, 2 i 3 de juny vàrem tenir –com cada any des d’en fa tres– una gran concentració de cantants de gospel amb l’objectiu d’aprendre a cantar. Com els altres anys va venir el Didier, especialment de Bèlgica, per ensenyar-nos a cantar. L’església de Sant Ignasi estava plena, més de 350 persones! L’Stage va començar el divendres després de la missa de 8, va continuar durant el dissabte durant tot el dia i va acabar el diumenge amb un assaig general al col·legi de les Vedrunes i un concert a la cripta de la Sagrada Família. Va ser un gran esdeveniment, no només pels amants del Gospel, sinó per a tots. També ens beneficia a tota la comunitat perquè el Gospel és un cant obert a tothom, i especialment indicat per anar a buscar o fer la proposta de l’evangeli als qui n’estan una mica allunyats. Com tots sabeu, Gospel vol dir evangeli. El mateix Didier insisteix molt en la dimensió de la fe per tal de cantar bé però també deixa la porta oberta als qui no creuen o s’ho miren a distància, perquè el gospel fa possible que entrin en la seva interioritat. Aquest plantejament obert i alhora festiu fa possible que gent una mica allunyada –que no van a missa, per entendre’ns– puguin atansar-se –o replantejar-se– la qüestió de la fe. Val la pena apostar-hi i a Sant Ignasi ho estem fent!

 

Picture2

 

 • Un altra esdeveniment d’aquests dies passats ha estat la sortida que vàrem fer el 30 de juny a Les Avellanes i Balaguer. Feia un any que no es feia aquesta sortida donat que l’anterior, la que fem cada any a l’inici del curs, queia pel vols de l’1 d’octubre. Com tots podeu suposar, no era una data gaire adient per sortir, no només per les votacions sinó també per la tensió present. Teníem ganes de tornar a sortir i va anar molt bé. Al monestir de les Avellanes ens trobarem un monjo molt divertit –els joves en dirien “enrotllat” – que ens ho va explicar tot i més, tant que es va endarrerir una mica tot el programa. Després anàrem a Santa Maria de Balaguer on férem una pregària i, evidentment no podia faltar, la visita al Sant Crist de Balaguer. La calor que va fer va ser considerable –segons els homes del temps vàrem assolir els 38°–. Finalment vàrem dinar en un restaurant de Balaguer i, una mica “justets” per a la missa de 8, arribàrem a la parròquia. Aquestes sortides també són importants per fer comunitat i no només en relació a la nostra de Sant Ignasi sinó també en relació a d’altres. A aquesta sortida van venir membres de Sant Josep de Calassanç, com en d’altres ocasions, i de Sant Isidor, parròquia que està a prop de l’Hospital Clínic!

 

hospital clinic

Núm. 164 JUNY 2018
 • Arribem ja al final de curs. Mica en mica tots els grups van celebrant les seves darreres reunions abans de vacances. Com sempre tenim una quants esdeveniments importants abans d’acabar: l’Stage de gospel, el Dia de la Parròquia, les reunions finals de l’arxiprestat (Càritas, pastoral de la Salut), les confirmacions, les primeres comunions, la sortida de fi de curs a les Avellanes, les colònies d’Estiu de l’esplai, la festa de Sant Ignasi. Tot marxa.

 

 • Val a dir que tenim dues males notícies: la mort de la germana de la Mercè, Isabel López-Doriga Portabella. A la Mercè la coneixem tots. Sobretot ens ajuda en el repartiment de menjar els quarts dimarts de mes. Aquest proppassat dimarts molts van faltar, també la Mercè, amb motiu de l’enterrament. Ho sentim. Descansi en pau.

 

 • També va morir Mn Segimón, que ens ajudava, sobretot en la missa de la residència de Sànitas de Provença. També ens va ajudar en la celebració de la Unció del Malalts de l’any passat.

 

 • Com a fet important a nivell de Diòcesi cal fer esment de la Presentació del nou Pla Pastoral a Santa Maria del Mar. Ha estat un fet important. Val a dir que ha estat fruit d’un gran procés participatiu de la gent. De cara al proper curs anirem concretant com avançarem en la seva aplicació. Sobretot el treballarem a nivell de Consell Parroquial i, des de el Consell, ho anirem aplicant a la parròquia.
Núm. 163 MARÇ 2018

La nostra actualitat ve marcada pel funcionament dels grups i la vivència de la Quaresma com a preparació de la festa més gran, la Pasqua:

 

 • La Llar continua en el seu procés de renovació. Finalment hem aconseguit reunir un bon grup de les diverses activitats per a veure una pel·lícula! Seguirem fent més activitats –una peli al mes segur– per tal de veure’ns les cares. Això ha estat possible gràcies a la creació d’un nou càrrec, el de mediador. Va ser una decisió de la Junta de La Llar. El mediador –en aquest cas mediadora– va passant pels grups, recordant i animant als seus membres a venir a les activitats conjuntes.

 

 • També pel que fa a la Llar inaugurarem una nova activitat: un curs de risoteràpia. Pot ser molt interessant –i divertit– venir a aprendre a riure. És una activitat que es fa en algunes parròquies i que ajuda a prendre’s la vida d’un altra manera. Serà dos dimarts al mes, de 7 a 8 de la tarda.

 

 • Pel que fa al nostre grup de matrimonis – l’anomenat grup PSI– incorporarem un altra matrimoni. Amb aquest ja seran sis matrimonis i un servidor. Ja hem assolit el límit! A partir d’aquí haurem de fer-ne un nou. Qui s’anima?

 

 • L’Esplai Brúixola continua “a tope”. Després de l’èxit de la sortida a la neu –varen encertar de ple amb el cap de setmana de tanta neu i es varen salvar pels pèls de l’embús del túnel del Cadí– i de la festa de Carnestoltes –on fins i to els pares es varen disfressar– ja s’estan preparant per les colònies. De fet, ja tenim la casa reservada. I cada cop hi ha més nens i nenes. Visca!

 

 • Celebrada també la iniciativa de fer adoració del Santíssim cada dijous de Quaresma. La idea de comprar una custòdia –la parròquia no en tenia– va ser de la Comissió de Litúrgia i va estar referendada pel Consell Parroquial. Teològicament és una bona pensada perquè, malgrat que el Concili privilegia més el fet de combregar que el d’adorar l’eucaristia, això no impedeix que en determinats moments, puguem fer-ne adoració. Com sempre, l’Església avança però no anul·la… Aquests moments seran els dijous de Quaresma –que ens avancen el Dijous Sant– i per Corpus Christi.
Núm. 162 FEBRER 2018

– Després del Nadal, tot torna, mica en mica, a la normalitat. L’esplai, els grups, la catequesi… Acabem de fer unes jornades de formació per a catequistes a la nostra parròquia. Anaven adreçades a totes les parròquies de l’arxiprestat i la comunitat de Sant Pere Claver, dels jesuïtes. Han anat molt bé, fins i tot la primera. Malgrat que el primer conferenciant no va venir –s’ho havia apuntat malament a l’agenda– vàrem treballar un document del Papa sobre la catequesi que ens va anar molt bé. Des de fa dos anys fem la formació després de Nadal en comptes de a principi de curs. Així “carreguem piles” a mig curs. Ara tenim un nou –o millor dit, una nova– coordinadora de catequesi arxiprestal. És laica i el càrrec serà anual. Una bona idea. Potser aquest sigui el camí per tal que els laics prenguin responsabilitats d’una vegada en el funcionament de l’església!

 

– Pel que fa a la Coral de Gospel –a part de la visita al Cottolengo que fem cada any la nit de Reis– vàrem fer un concert-pregària el proppassat divendres 19 de gener a l’església evangèlica Betlem. Va ser dins la Pregària Ecumènica de l’Arxiprestat que –com tots sabeu– enguany celebra el seu 50è aniversari. Hem d’agrair molt especialment aquesta presència de les corals –perquè varen venir de les altres parròquies amb les que estem agermanats, inclosa la de Betlem– perquè ens varen “salvar” literalment la pregària. Érem més cantants que assistents! Moltes gràcies. També cal esmentar l’animació i alegria que ens varen transmetre. Malgrat que érem pocs, tot poguérem gaudir d’una pregària animada, joiosa i participada, que no va ser gaire llarga –que també s’agraeix– i que va agradar a molta gent. Moltes gràcies!

 

little-light

 

– Continuant amb el Gospel, el Concert Solidari de Sant Ignasi el farem el proper dissabte 24 de febrer, després de la missa familiar. Serà per a Intermón. La nostra coral –juntament amb els altres– tronarà a cantar. Com ja vàrem fer l’any passat, l’entrada serà lliure i l’aportació tambe.

 

logo intermon oxfam

 

– Pel que fa a Ajuda Fraterna de Sant Ignasi, després de l’exitosa Campanya de Nadal, darrerament ens hem posat també a la porta d’un súper –concretament el Keisi– i, un altra cop, hem recollit molt de menjar que ens anirà molt bé. Pels vols de Pasqua, ho tornarem a fer, aquest cop al Bon Preu de Dos de Maig. Això es deu a que aquests súpers no volen que hi anem per Nadal, després de la Recapta del Banc d’Aliments. Creuen que és massa junt. Tanmateix, ens va molt bé fer d’altres recaptes a “mitja temporada”. D’aliments sempre ens en calen! Pel que fa al Rober de Sant Ignasi, tot va molt bé. Va ser molt adequat fer una crida de voluntaris i també canviar l’horari d’entrega. Ara ens arriba molta més roba i també és més còmode pels qui la donen…

 

– Malauradament, també hem de comunicar una mala notícia. Recentment han mort Rosa Vallverdú i Montserrat Carreras, feligreses habituals de les nostres eucaristies. Descanseu en pau.