Editorials del butlletí, articles mensuals de la Parròquia
19040
page,page-id-19040,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.10,vc_responsive
 

EDITORIALS 2017

ARTICLES ESCRITS PER MN. XAVIER MORETÓ i NAVARRO

PUBLICACIONS FETES AL BUTLLETÍ MENSUAL DE LA PARRÒQUIA DURANT EL 2017

Maig 2017

Sabien compartir el pa i l’eucaristia

 

“Tots eren constants a escoltar l’ensenyament dels apòstols i a viure en comunió fraterna, a partir el pa i a assistir a les pregàries. Per mitjà dels apòstols es feien molts prodigis i senyals, i la gent sentia un gran respecte. Tots els creients vivien units i tot ho tenien al servei de tots; venien les propietats i els béns per distribuir els diners de la venda segons les necessitats de cadascú. Cada dia eren constants a assistir unànimement al culte del temple. A casa, partien el pa i prenien junts el seu aliment amb joia i senzillesa de cor. Lloaven Déu i eren ben vistos de tot el poble. I cada dia el Senyor afegia a la comunitat els qui acollien la salvació.” Ac 2, 42-47

 

Aquest text és molt significatiu del que era la vida de les primeres comunitats cristianes però també ho és de la nostra comunitat i de tota l’Església. Bàsicament seguim fent el mateix: trobar-nos per celebrar la fe i l’eucaristia i compartir, especialment amb els més necessitats del nostre barri.

 

En aquest sentit, la tornada de la Setmana Santa ens ve marcada per una mala notícia: tanquem Can Roger. Resulta que l’Ajuntament vol posar-hi una escola. Com ja sabeu, Can Roger està situat sobre uns terrenys que vàrem aconseguir per concurs en l’anomenat “Pla Buits” del mateix Ajuntament. La concessió era per tres anys prorrogables. Al novembre se’ns acaba concessió i l’Ajuntament no ens la renova perquè hi vol construir una escola. Així de fàcil.

 

Com també tots sabeu, Can Roger va néixer amb la idea de ser un menjador diferent –en dèiem menjador familiar–, on el primer objectiu era donar menjar als qui no podien cuinar, d’una forma personal, directa, tractant a les persones i fent que s’hi sentissin bé, com a casa. La seva prioritat no era la reinserció o la inversió sinó l’atenció a les persones, poguessin o no tornar-nos el favor. El de Can Roger era vocacional, de dedicació total. Sembla que no tots han entès què volíem fer-hi i, en el fons, això és el que ha dut al seu tancament. Ni l’Ajuntament ni els qui portaven la intendència ho han entès i sense el seu recolzament no podem seguir. Tanmateix, aquesta manca d’entesa no surt només a institucions laiques –en certa manera lògica donada aquesta condició– sinó també a algunes d’Església i això ja és més greu. Expressions com “no cal que doneu menjar, diversifiqueu, feu d’altres coses” o “si l’Ajuntament els dóna menjar, a mi ja m’està bé” també demostren una manca de compressió evident, no només vers projectes com Can Roger, si no vers la tasca general de les parròquies en la seva dedicació vers els més pobres. Nosaltres no donem menjar només per raons humanitàries sinó perquè ens surt de la nostra fe. Com diu el Papa actual “no som una ONG”. La nostra dedicació és vocacional. No esperem res a canvi, no cerquem resultats ni beneficis. Nosaltres no podrem dir mai: “aquest projecte ja està amortitzat, ja hem acomplert els objectius previstos” per més medalles que ens donin. Només ho podrem dir quan ja no hi hagi més pobres… Mireu si en falta de temps! Però estem envoltats de persones que sí cerquen beneficis, ja siguin econòmics o electorals, i si, a sobre, vas contra l’Església, “jugada rodona”… (veure l’article adjunt del Papa emèrit Benet XVI)

 

A Sant Ignasi seguirem donant menjar i roba, cercant de tractar les persones com a persones, procurant el seu bé, respectant la seva dignitat, com ja estem fent tan bé gràcies a la dedicació de tots els voluntaris i a les vostres aportacions. També mirarem de recol·locar els qui ens vinguin de Can Roger i, qui sap, potser treballarem en alguna cosa que ajudi als qui no poden cuinar, com fèiem a Can Roger. Perquè la necessitat hi és, malgrat el que puguin dir alguns “entesos”. Ara bé, el que és segur és que no tornarem a confiar ni en empresaris ni en funcionaris. Ara ja sabem “el pa que hi donen” i com el donen. Aquest no és el nostre estil. Aquesta no és la nostra vocació.

 

Xavier Moretó, rector

 

Abril 2017
Setmana Santa: Jesús mor per a ressuscitar

 

Ja s’apropen les festes de Pasqua! El proper diumenge és Diumenge de Rams, l’entrada de Jesús a Jerusalem. Jesús és aclamat però el seu destí no serà el que sembla. El Messies aclamat serà crucificat. Litúrgicament, la contemplació del camí de Jesús cap a la creu és molt didàctic:

 

  • Diumenge de Rams: Jesús entra a Jerusalem (principi de la celebració) i lectura de la passió per primer cop
  • Dijous Sant: Institució de l’eucaristia. Celebració i pregària davant el santíssim
  • Divendres Sant: mort de Jesús a la creu. Celebració (lectura de la passió per segon cop), Via Crucis i pregària de la creu
  • Dissabte Sant: tota l’Església espera al peu del sepulcre. No es celebra cap sagrament
  • Vetlla Pasqual i Dia de Pasqua: Celebrem la resurrecció de Jesús

 

Són celebracions que venen de molt antic i per això estan molt ben pensades. De fet, es varen elaborar molt abans que el diumenge. Les primeres comunitats començaren a celebrar la Setmana Santa abans que el diumenge. És una idea interessant i que no acostumem a tenir en compte: aquestes celebracions –com tota la litúrgia– ens ve d’antic, l’hem heretat dels qui ens han precedit, multituds de cristians i cristianes com nosaltres que han celebrat abans que nosaltres i ens han passat la seva experiència. És una ocasió de sentir-nos agraïts als nostres majors i apreciar el bagatge de l’Església. És una gran riquesa. Aprofitem-ho!

 

Xavier Moretó, rector

Març 2017
Quaresma: un temps de conversió

 

El temps de Quaresma és un dels temps que podríem nomenar “forts” de la nostra litúrgia i de la nostra vivència de fe. Advent, Nadal, Quaresma i Pasqua són els temps litúrgics que ens ajuden a celebrar i viure la nostra fe amb més intensitat. Com trobareu en aquest mateix full, la Beatriu, de la nostra Comissió de Litúrgia, ens introdueix en el que és més pregon de la Quaresma. Com ella diu, l’objectiu és viure en profunditat aquest temps de preparació per a la Pasqua. Podríem dir que si vivim una bona Quaresma –entrant en les lectures, deixant-nos portar pels signes i les pregàries– tant més i millor viurem la Pasqua i la Pasqua, tots ho sabeu, és el centre de la nostra vida cristiana. Per Pasqua celebrem els fets més importants del cristià: la mort i resurrecció de Jesús.

Durant la Quaresma parlarem molt de conversió. Però que vol dir convertir-se? Convertir-se en què? Qui millor expressa aquest procés de canvi, que és la conversió, és Sant Pau:

“Ja que heu ressuscitat amb Crist, cerqueu allò que és de dalt, on hi ha el Crist assegut a la dreta de Déu. Poseu el cor en allò que és de dalt, no en allò que és de la terra. Vosaltres vau morir, i la vostra vida està amagada en Déu juntament amb el Crist. Quan apareixerà el Crist, que és la vostra vida, també vosaltres apareixereu amb ell plens de glòria.”

Col 3, 1-4

I per acabar de “reblar el clau” ens diu com hem de comportar-nos amb coses i exemples concrets:

“Revestiu-vos, doncs, dels sentiments que escauen a escollits de Déu, sants i estimats: sentiments de compassió entranyable, de bondat, d’humilitat, de dolcesa, de paciència; suporteu-vos els uns als altres, i si algú tingués res contra un altre, perdoneu-vos-ho. El Senyor us ha perdonat: perdoneu també vosaltres. Però, per damunt de tot, revestiu- vos de l’amor, que tot ho lliga i perfecciona. Que la pau de Crist regni en

els vostres cors, ja que per a obtenir aquesta pau heu estat cridats a formar un sol cos. I sigueu agraïts. Que la paraula de Crist habiti en vosaltres amb tota la seva riquesa; instruïu-vos i encamineu-vos els uns als altres en tota mena de saviesa; moguts per la gràcia de Déu, canteu- li en els vostres cors amb salms, himnes i càntics de l’Esperit. Tot allò que feu, sigui de paraula, sigui d’obra, feu-ho en nom de Jesús, el Senyor, donant gràcies per mitjà d’ell a Déu Pare.”

Col 3, 12-17

Per a Pau, la vida del cristià és un continu “morir i ressuscitar”. Morir a l’home (i dona) vells per a néixer a l’home (i dona ) nou (cf Ef 4, 17-24) L’home nou és Jesús ressuscitat. Tot un programa.

 

Xavier Moretó, rector

Febrer 2017

Convertiu-vos: el Regne de Déu és a prop!

 

Aquest crit que Jesús fa a l’inici de la seva predicació ens situa en un temps nou. Passat el Nadal, entrem en un temps que litúrgicament en diem ordinari però que d’ordinari –en el sentit de normal– no en té res. Més aviat, a jutjar pel que escoltem en les escriptures, n’hauríem de dir “extraordinari”. Jesús ens mostra, amb paraules i amb fets, la presència d’un nou ordre, el que Ell anomenava el Regne de Déu. El Regne del que parlava Jesús ens remet a un món nou, un món de justícia i de pau, un món de gràcia i de perdó, un món de misericòrdia i de joia, que no es queda en les normes i les lleis, per molt convenients i justes que siguin. Ens diu Pau que “…el Regne de Déu no consisteix pas en aquest menjar o en aquella beguda, sinó en la justícia, la pau i el goig que venen de l’Esperit…” (Rm 17, 14) És un missatge molt gran i val la pena comunicar-lo, més encara, patir-lo perquè hi ha molta gent que no el coneix ni el viu… i això ens toca a tots. Ja han passat els temps del que en podríem dir “cristianisme passiu”, és a dir, el cristianisme d’aquell o aquella que va a missa per complir, per quedar satisfets d’haver complert amb el precepte, del qui es sent “bona persona” pel fet d’assistir a l’eucaristia i no ho tradueix en un estil de viure, en mostrar un tarannà de vida en el món i, encara menys, de parlar-ne, de donar-lo a conèixer. Com us he dit sovint en les meves homilies, lluny de quedar “satisfets” potser hauríem de quedar-nos una mica “intranquils” després de cada eucaristia, fins i tot neguitosos perquè n’hi ha tants que no coneixen, que no viuen el goig, l’esperança, la joia de la fe i aquesta és una tasca de tots els laics, no només de sacerdots i religiosos/ses. Com també ens diu Sant Pau: “No és bo que estigueu tan satisfets de vosaltres mateixos!” (1Co 5, 6) I és que quan els mossens diem al final de la missa: “aneu-vos-en en pau” no estem animant a descansar i dormir, si no tot el contrari: estem enviant als assistents a testimoniar. És com si diguéssim als presents: “això que acabeu de celebrar, en sortir d’aquí, aneu a anunciar-ho a tothom!” Aquest era el neguit, fins i tot la urgència dels deixebles el dia de Pentecosta. L’experiència va ser tan gran, tan “real”, tan comunitària, que no van poder-se aguantar i, jugant-se la vida, varen sortir fora a anunciar: ha ressuscitat! De fet, una de les fórmules de comiat que els mossens tenim a la nostra disposició –i que està en el missal– és: “aneu i anuncieu a tothom l’alegria del Senyor ressuscitat!”. La diem per Pasqua però, de fet, la podríem dir al final de cada eucaristia. L’ambient ens és contrari i el testimoni de la fe té dificultats, amb burles, fins i tot de part de la mateixa família. També de Jesús se’n varen riure quan anunciava el Regne, però ni ell ni els deixebles es varen fer enrere. Ja ens ho va dir el mateix Jesús: benaurats quan us facin burla perquè això vol dir que l’Esperit és en vosaltres…

 

Xavier Moretó, rector